Taxa auto, pe treimea veniturilor prognozate initial de Guvern

Executivul a aprobat, marti, bugetul Fondului pentru Mediu, revizuind proiectia initiala pentru veniturile din acest an din taxa auto. Astfel, Guvernul a estimat numai 624 milioane lei, fata de 1,8 miliarde lei, adica o treime din ce isi propusese. Cauza principala a pierderii este suspendarea cu un an a platii taxei de prima vanzare pentru masinile inmatriculate inainte de 2007. In plus, din acest an s-a diminuat cu 25% cuantumul taxei auto, ceea ce va reduce cu 240 milioane lei incasarile. Totodata, fondurile alocate Programului Rabla pentru 2012 au fost aprobate pe sfertul celor de anul trecut.

Pe fondul schimbarilor operate in legislatia privind taxa (mai intai Legea nr. 9/2012 privind taxa pe emisiile poluante ale autovehiculelor, intrata in vigoare la 13 ianuarie, si apoi modificarea ei 3 saptamani mai tarziu, cu anularea timp de un an a platii pentru masinile inmatriculate inainte de 2007)), proiectia de venituri estimate a fie incasate din taxa auto in bugetul Fondului pentru mediu este mai mica cu 336 milioane lei, potrivit ministrului Mediului, Laszlo Borbely.

Pentru anul trecut, cand taxa fusese majorata, Guvernul a estimat incasari de aproximativ 2 miliarde lei, cu 437,5 milioane lei peste prognoza din 2010 si de trei ori mai mult decat fondurile colectate in 2009. In 2009, cum inmatricularile auto scazusera drastic, incasarile statului din taxa de poluare au fost de circa 630 milioane lei, cu peste 1 miliard de lei mai putin decat indicau estimarile initiale.

Reamintim ca taxa auto a fost introdusa de Guvern in aprilie 2008, fiind calculata in functie de datele tehnice ale fiecarei masini in parte, pe baza capacitatii cilindrice si emisiilor de dioxid de carbon. Executivul a majorat-o din 2011, in medie cu 45-50%, dar cu o crestere dubla sau aproape tripla pentru vehicule poluante, taxa fiind stabilita in functie de vechimea masinii, capacitatea cilindrica si gradul de poluare. O decizie a Curtii Europene de Justitie a obligat insa statul roman sa reduca taxa,  lucru ce s-a si intamplat anul acesta, dar banii enormi incasati anul trecut au ramas in pusculita Ministerului Mediului.

“Rabla” 2012, cu doar 30.000 de casari

Programul Rabla va avea un fond de 114 milioane lei, echivalentul casarii a 30.000 de autovehicule mai vechi de 10 ani.

Anul trecut au fost alocati 456 milioane lei, in doua etape, pentru casarea a 120.000 de masini. La 19 decembrie 2011, erau date la REMAT 116.641 de autovehicule, iar pe baza tichetelor au fost achizitionate 39.216 masini noi, dintre care 15.005 din productia autohtona, releva datele MMP.

In privinta valorii tichetelor nu exista schimbari fata de anul trecut. “Fiecare cetatean primeste un voucher de 3.800 de lei pentru fiecare masina casata, dar poate preda REMAT-urilor pana la 3 masini sau poate cumpara de pe piata voucherelor astfel de tichete”, a anuntat ministrul Borbely.

Magda SEVERIN


LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.