TISPOL: Operațiunea „Focus on the Road”, rezultatele din septembrie

Distragerea șoferilor de la traficul rutier prin utilizarea la volan a telefoanelor mobile sau a altor dispozitive tehnice a crescut rapid în ultimii ani, reprezentând o cauză a coliziunilor. Acesta este motivul pentru care TISPOL a continuat, în acest an, operațiunea „Focus on the Road”.

În perioada 16 – 22 septembrie, 16 țări dn Uniunea Europeană au participat la această acțiune și au verificat utilizarea – care este interzisă – a telefoanelor mobile, a altor dispozitive tehnice și a altor forme de distragere.

Reglementările în țările europene sunt diferite, dar în majoritatea acestora este interzisă folosirea unui telefon mobil fără dispozitiv hands free, în timpul conducerii autovehiculelor.

Poliția a verificat peste 1.465.000 de participanți la trafic, în locațiile de control din cele 16 țări, cu următoarele rezultate:

  • 47.983 de șoferi și-au folosit telefonul mobil în timp ce conduceau, fără echipament „mâini libere”;
  • 23 de șoferi au fost prinși că utilizează sistemul lor de navigație și alți 43 că folosesc dispozitive de comunicare, cum ar fi o tabletă sau un laptop;
  • 587 de conducători auto au fost detectați cu alte distrageri, cum ar fi vizionarea TV sau DVD sau citirea unui ziar;
  • 40 mâncau în timp ce conducea (interzis în special în Elveția și Polonia, pentru șoferii care transportă persoane de pasageri);
  • 740 de persoane foloseau căști în ambele urechi (interzis în Serbia, Italia, Ungaria și Franța). În Serbia, acest lucru este interzis și pentru pietoni sau bicicliști, când traversează o stradă.

Aceste cifre arată clar cât de importante sunt controalele de siguranță rutieră, deoarece există încă prea mulți șoferi distrași de echipamentele tehnice, în loc să acorde atenție drumului.

Dar, de asemenea, supraestimarea propriei capacități de conducere și evaluarea greșită a situațiilor de trafic sunt, adesea, motivul unor coliziuni grave.

În timpul operațiunii „Focus on the Road”, polițiștii au verificat și respectarea purtării centurilor de siguranță. Au fost depistate 146.530 de persoane care nu și-au folosit centura, ceea ce înseamnă că aceasta este încă o problemă imensă de siguranță întrafic.

Ofițerii de poliție rutieră au mai depistat, în mașini oprite la control, 193 de cazuri de consum de droguri și 23 de cazuri de deținere de arme de foc.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.