Totul despre inscrierea in clasa I si clasa pregatitoare

Unitatile din invatamantul preuniversitar si-au afisat, vineri, oferta de scolarizare pentru clasa pregatitoare si clasa I. Intre 5-16 martie are loc prima etapa de depunere a cererilor, pentru parintii care solicita inscrierea copiilor la scoala de circumscriptie. Rezultatele vor fi afisate in 19 martie. A doua etapa loc intre 20-27 martie, pentru inscrierea copiilor in alte scoli decat cele apropiate domiciliului. Rezultatele vor fi facute publice in 2 aprilie, dar trebuie precizat ca sunt sanse numai daca raman locuri libere. A 3-a etapa va fi intre 23-25 aprilie, pentru cei ramasi pe dinafara in a doua etapa si pentru cei neinscrisi din prima la scolile de circumscriptie. A 4-a etapa va fi intre 2-9 mai, cand vor putea fi inscrisi pe locurile disponibile, la unitatile dorite, copiii ai caror parinti au solicitat inscrierea la alta scoala decat cea de circumscriptie, dar au fost respinsi initial, din lipsa de locuri. Ultima etapa de inscrieri, intre 11-18 mai, se adreseaza copiilor care nu au fost cuprinsi in nicio unitate de invatamant in etapele anterioare.

Repartizarea copiilor se va face computerizat, astfel incat “smecheriile” sunt excluse, sustin reprezentantii Ministerului Educatiei. Goana dupa scolile “bune” a inceput inca din toamna trecuta, parintii “destepti” incercand sa-si asigure din timp, asa cum se proceda in anii trecuti, locul pentru copil in unitatile de invatamant cu renume, desi nu locuiesc in apropierea lor. Aceasta practica a fost ani de-a randul in detrimentul copiilor al caror domiciliu se afla in zona acestor scoli, ei fiind nevoiti sa mearga in unitati mai indepartate de casa si cotate ca fiind mai “slabe”.

Si anul acesta s-a recurs la tot felul de artificii, cum este preschimbarea cartii de identitate in care parintii si-au trecut vize de flotant in zona scolilor dorite. Daniel Funeriu, fostul ministru al Educatiei, a anuntat ca “nu se mai pot rezolva anumite cazuri prin pile si spaga”. “Vreau sa fiu extrem de clar: prin procedura de inscriere la clasa pregatitoare si la clasa I parintii pot sa-si inscrie copiii la orice scoala doresc. Desigur, in acelasi timp este asigurat accesul fiecarui copil la scoala din proximitatea casei. Este un principiu de baza al Legii educatiei, ca banii sa urmeze elevul. Politicienii care sustin sau cred contrariul nu au citit nici Ordinul ministrului Educatiei, nici brosura distribuita tuturor parintilor, nici presa si nici nu au sunat la Tel Verde. Diferenta fata de anii trecuti este ca procesul este mult mai bine organizat si mult mai transparent. Parintii nu mai trebuie sa mearga cu dosarul la 10 scoli si nu se mai pot rezolva anumite cazuri prin pile si spaga”, a declarat Funeriu, in prezent consilier prezidential.

Nu se mai sare peste rand, toti copiii sunt egali

Daniel Funeriu a mai spus ca ordinal emis de el pe vremea cand era ministru i-ar putea deranja pe directorii scolilor slabe, dar si pe politicienii obisnuiti “sa sara peste rand”. “Este posibil ca acest lucru sa-i deranjeze pe directorii scolilor slabe, care ar ramane cu un numar mic de elevi, si acesti directori sa-i dezinformeze pe parintii care nu au accesat informatiile. De asemenea, s-ar putea sa fie deranjati unii politicieni, care erau obisnuiti sa sara peste rand, printr-un telefon dat unde trebuie. Acum, copilul lor va fi tratat exact ca si copilul oricarui roman. Calculatorul nu este sensibil la pile! Sunt semnale ca si unii directori ale unor scoli cautate sunt nemultumiti pentru ca nu mai pot face trafic cu locurile la inscriere, si chiar presa a relatat in trecut astfel de ilegalitati. Atat timp cat lucrurile sunt in interesul elevilor, eu cred ca este o masura corecta”, a adaugat Funeriu.

Telverde pentru lamuriri si sesizari de coruptie

Ministerul Educatiei a infiintat doua linii telefonice gratuite pentru parinti, de unde acestia pot primi lamuriri referitoare la inscrierea copiilor, dar au si posibilitatea sa sesizeze eventuale acte de coruptie in scoli.

Astfel, 0800.816.ABC (ABC fiind indicativul telefonic (prefixul) judetului) este Tel Verde destinat informarii in legatura cu clasa pregatitoare (inspectorate scolare judetene, program luni-vineri intre orele 8.00-17.00).

Numarul 0800.801.100 este Tel Verde destinat EXCLUSIV sesizarii cazurilor de coruptie din sistemul de invatamant (MECTS, luni-vineri, intre 9.00-19.00).

Totodata, pe site-ul MECTS www.edu.ro sunt publicate, in dezbatere publica, programele scolare pentru clasa pregatitoare.

Parintii nemultumiti au ales calea justitiei

Nu mai putin de 3 procese au fost deschise in justitie de parintii nemultumiti din Bucuresti. De fapt, majoritatea sunt din cartierele rezidentiale din jurul Capitalei, obisnuiti pana acum sa-si inscrie copiii la cele mai bune scoli din metropola. Miercuri, 29 februarie,  magistratii Curtii de Apel Bucuresti au respins prima dintre cerere, prin care un grup de circa 30 de parinti solicita suspendarea Ordinului ministrului Educatiei privind inscrierea in clasa pregatitoare.

Avocatii parintilor au declarat ca vor formula recurs la aceasta decizie, care se va judeca la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ).

Cea de-a doua cerere, formulata de alt grup de zeci de parinti, a fost respinsa vineri. A treia cerere va fi judecata saptamana viitoare.

Clase cu maxim 25 de elevi

Alta veste proasta pentru parintii obisnuiti “sa sara peste rand” este aceea ca nu vor mai fi acceptate suplimentari de locuri in clasele deja formate, unde copiii ar fi putut fi transferati dupa inceperea anului scolar, asa cum se practica in trecut. “Ministerul nu doreste sa creasca numarul de copii dintr-o sala de clasa peste 25. Toate studiile arata ca acest lucru ar fi o greseala. Deci, nu o sa acceptam clase mai mari de 25 de elevi, este o conditie a calitatii invatamantului”, a anuntat Catalin Baba, actualul ministru al Educatiei.

El a precizat insa ca, acolo unde scolile dispun de infrastructura necesara, va aviza suplimentarea numarului de astfel de clase si va asigura dotarea acestora. “Vom face atatea clase cat este nevoie si vor fi dotate pe masura. Peste tot unde este nevoie de mai multe clase si unde infrastructura o permite, ministerul va aproba clase suplimentare. Este aceasta discutie a unor scoli care sunt mai cautate. Daca aceste scoli au capacitate mai mare de scolarizare, ministerul va aproba realizarea unor clase suplimentare”, a afirmat ministrul.

Baba a estimat ca in anul scolar 2012-2013 vor fi inscrisi intre 100-150.000 elevi in clasa pregatitoare si clasa I. Pentru clasa pregatitoare, ministerul are prevazuti bani din fonduri europene atat pentru achizitionarea de mobilier specific, cat si pentru materialele didactice si, lucru important, pentru pregatirea cadrelor didactice. “Este vorba despre un sistem prin care formatorii merg la nivelul fiecarui judet si pregatesc cadre didactice pentru acest lucru. Sa fie foarte clar: cadrele didactice care vor intra la clasa vor fi cadre didactice pregatite”, a conchis Catalin Baba.

Magda SEVERIN

 

 

 


LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.