Transport persoane – atribuirea traseelor judeţene va avea loc în acest an

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) a anunţat printr-un comunicat remis astăzi, 27 septembrie, către redacţie, că se reiau procedurile de atribuire a traseelor din Programele judeţene.

 

Acest anunţ schimbă la 180 de grade discuţiile care au avut loc între minister şi reprezentanţii patronatelor săptămâna trecută, atunci când amânarea atribuirii părea sigură, rămânând de stabilit doar perioada acesteia.

Conform comunicatului MDRAP, consiliile judeţene vor putea demara, în perioada imediat următoare, procedurile de atribuire către operatorii de transport a traseelor pentru transportul rutier public de persoane prin servicii regulate în trafic judeţean.

Reluarea procedurilor este posibilă ca urmare a faptului că actul normativ care stă la baza atribuirii traseelor produce efecte juridice, după ce, zilele trecute, solicitarea de suspendare a acestui act a fost respinsă.

Astfel, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României a respins, ca neîntemeiată, cererea de suspendare a Ordinului Ministrului Administraţiei şi Internelor şi al Ministrului Transporturilor şi Infrastructurii nr. 240/1614/2012 privind aprobarea criteriilor de evaluare, a punctajelor şi a metodologiei de punctare privind criteriile de evaluare ale operatorului de transport, în vederea atribuirii traseelor pentru transportul rutier public de persoane prin servicii regulate în trafic judeţean. Decizia ICCJ are nr. 6293/24.09.2013 şi a fost emisă în cauza nr. 1020/46/2012, ca urmare a recursului înaintat de către Ministerul Transporturilor şi Ministerul Afacerilor Interne, care gestionau domeniul la data emiterii ordinului comun.

În consecinţă, consiliile judeţene pot iniţia, în perioada stabilită de comun acord cu Centrul Naţional de Management pentru Societatea Informaţională, procedurile de atribuire a traseelor din Programele judeţene de transport.

Totodată, pentru informarea promptă a consiliilor judeţene cu privire la decizia ICCJ, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice va expedia o adresă în acest sens în zilele imediat următoare. Procedurile de atribuire a traseelor din Programele judeţene de transport trebuie finalizate până la data de 31 decembrie 2013, conform prevederilor OUG nr. 30/2013 pentru prelungirea valabilităţii licenţelor de traseu şi a programelor judeţene de transport.

În comunicatul MDRAP se menţionează că pe rolul instanţelor de judecată mai sunt înregistrate dosare având ca obiect suspendarea ordinului, dar, până în prezent, instanţele fie nu s-au pronunţat în cazul acestora, fie au respins cererile de suspendare, astfel încât, la acest moment, prevederile Ordinului MAI/MTI nr. 240/1614/2012 sunt în continuare aplicabile.

Radu BORCESCU

1 COMENTARIU

  1. buna ziua

    sunt un operator de transport persoane din judetul calarasi . si am asistat la mai multe discutii privind atribuirea traseelor judetene
    se discuta scoaterea unor trasee din actualul calendar si formarea unei asociatii de dezvoltare interregionala ADI
    CUM SE POATE CONSTITUI ACEASTA INSTITUTIE CAND MAI SUNT CATEVA SAPTAMANI PANA LA ATRIBUIRE

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.