Tratatul de guvernanta fiscala, la semnat

Guvernul a aprobat, marti, semnarea de catre Romania a Tratatului pentru stabilitate, coordonare si convergenta in UE, care va aduce, dupa intrarea sa in vigoare, o consolidare fiscala importanta pentru tara noastra in anii urmatori. Concret, acest acord va impune regula unui deficit maxim 3% din PIB si a unei datorii publice de cel mult 60%, cu mecanisme automate de conformare si sanctionare.

“In cazul in care se inregistreaza abateri fata de aceste nivele, exista un mecanism de activare directa, prin care Comisia Europeana sesizeaza Curtea de Justitie a Uniunii Europene, iar apoi, in functie de hotararea acestei instante, poate sa aiba loc o sanctiune financiara de maximum  0,1% din PIB-ul tarii respective”, a explicat purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu.

La sfarsitul lunii ianuarie, statele Uniunii Europene, cu exceptia Marii Britanii si a Republicii Cehe, au adoptat un nou tratat de consolidare a disciplinei bugetare cu introducerea planificata a unor “reguli de aur” privind echilibrul bugetar. Romania a obtinut, in urma negocierilor, introducerea in Tratat a prevederii care va permite participarea la reuniunile la nivel inalt ale zonei euro, a sefilor de stat sau de guvern din toate statele membre ale UE.  “A fost unul din demersurile la care Romania a tinut foarte mult, pentru a fi parte a procesului in permanenta, pentru a fi consultata si capabila sa afle in timp util, sa participe la aceste dezbateri legate de sustenabilitatea si coerenta fiscala a Zonei Euro”, a precizat Suciu.

La jumatatea lunii februarie, presedintele Traian Basescu a chemat partidele parlamentare la consultari si a atentionat ca Tratatul convenit de tarile UE nu este o urgenta a sefului statului, ci trebuie semnat pana la 1 martie, iar Romania nu mai poate intarzia luarea acestei decizii.

Liderii Coalitiei au semnat in urma cu o saptamana Protocolul de aderare la Tratatul de guvernanta fiscala, iar presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat ca USL este de acord ca Romania sa semneze si sa ratifice Tratatul. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.