Un singur judeţ nu participă la atribuire

Finalul de an este unul agitat pentru transportatorii de persoane. Totuşi, vestea bună este că atribuirea traseelor judeţene are loc şi licenţele vor fi eliberate până pe 31 decembrie. Bistriţa Năsăud este singurul judeţ care nu participă la atribuire.

Consiliul Judeţean Bistriţa Năsăud nu a introdus programul de transport în sistemul informatic CNMSI şi, astfel, traseele din acest judeţ nu vor fi atribuite. Amintim faptul că ultima zi de valabilitate a licenţelor de traseu este 31.12.2013. Bistriţa Năsăud devine din punct de vedere al transportului regulat de călători un „teren al nimănui“ începând cu 1 ianuarie. Vor opera în continuare aceiaşi transportatori, chiar dacă din punct de vedere legal nu mai au dreptul? Va putea opera orice transportator pe trasee? Sau poate se va ajunge la situaţia în care traseele vor rămâne neoperate?

Calendarul atribuirii a cunoscut o serie de modificări, ultima dintre acestea provocând multe emoţii pentru operatori. Practic, calendarul începea pe 25 noiembrie şi se finaliza pe 13 decembrie – data şedinţei de atribuire. Însă, deoarece programele de transport aferente judeţelor Constanţa şi Bistriţa Năsăud au fost aprobate de către consiliile judeţene după începerea calendarului, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a întocmit un nou calendar, cu începere în 29 decembrie, iar data şedinţei de atribuire 18 decembrie. Cu toate acestea, aşa cum am arătat, Bistriţa Năsăud nu va participa la atribuire. În vederea atribuirii, ARR a pus la dispoziţia CNMSI datele necesare. Este vorba despre un volum impresionant de informaţii: 3.880 de operatori de transport persoane, dintre care 1.129 operatori cu certificate de atestare fiscale valabile în luna noiembrie, 9 operatori de transport cu datorii, respectiv 11 operatori de transport în insolvenţă. De asemenea, au fost transmise informaţiile aferente unui număr de 23.417 autovehicule de transport persoane, având copii conforme valabile, dintre care 2.338 autovehicule titulare pe 3.657 licenţe de traseu pentru servicii regulate interjudeţene, servicii regulate între Municipiul Bucureşti şi localităţi din judeţul Ilfov, servicii regulate speciale interjudeţene. 1.986 autovehicule sunt titulare pe licenţe de traseu pentru servicii regulate speciale judeţene, aceste informaţii fiind transmise de consiliile judeţene. Aşa cum am precizat, data şedinţei de atribuire este 18 decembrie, iar eliberarea licenţelor de traseu de către agenţiile ARR va avea loc în perioada 24 – 31 decembrie, după transmiterea de către consiliile judeţene a hotărârilor de atribuire a licenţelor de traseu şi a caietelor de sarcini. Amintim faptul că atribuirea traseelor judeţene ar fi trebuit să aibă loc în februarie 2013, însă Ordinul comun al ministrului administraţiei şi internelor şi al ministrului transporturilor şi infrastructurii nr. 240/1614/2012 a fost suspendat printr-o sentinţă emisă de Curtea de Apel Piteşti. În consecinţă, valabilitatea licenţelor de traseu judeţene a fost prelungită până la 31 decembrie 2013.

Ulterior, prin decizia irevocabilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, a fost respinsă cererea de suspendare a Ordinului comun şi atribuirea a putut fi reluată.

Bilanţ pentru interjudeţene

Programul de transport interjudeţean a fost atribuit pe 28 februarie 2013. Au fost ofertate public un număr de 2.828 curse, iar în urma atribuirii electronice gestionate de către CNMSI, au fost atribuite 2.812 curse, 16 curse rămânând nesolicitate.

Un număr de 236 de curse au fost câştigate la egalitate de doi sau mai mulţi operatori de transport. Au existat 44 de cazuri în care s-a procedat la aplicarea prevederilor art. 63 din Normele metodologice aprobate prin OMTI nr. 980/2011, cu modificările şi completările ulterioare, referitor la atribuirea către următorul clasat. De asemenea, au fost 65 de operatori de transport care nu au depus solicitări sau nu au ridicat licenţa de traseu, iar în cazul a 55 de curse, operatorii de transport au renunţat (inclusiv cei aflaţi la egalitate de puncte). ARR a identificat cursele nesolicitate sau neatribuite la şedinţa de atribuire din 28 februarie, cât şi cursele pentru care operatorii de transport nu au depus solicitări pentru eliberarea licenţei de traseu în vederea ofertării publice a acestora la şedinţa de atribuire din data de 6 iunie 2013. Pentru şedinţa de atribuire din 6 iunie au fost oferite un număr de 50 de curse interjudeţene, în urma publicării rezultatelor fiind 47 de curse atribuite, 3 curse nesolicitate (care au fost eliminate din programul de transport interjudeţean). 16 curse au fost câştigate la egalitate de doi sau mai mulţi operatori de transport. În vederea modificării anuale a programului de transport interjudeţean 2013 – 2019, până la termenul limită de 28 iunie 2013, ARR a primit un număr de 365 de solicitări, cuprinzând 356 de modificări ale autogărilor prevăzute în graficele de circulaţie. Programului de transport interjudeţean a fost modificat, fiind aprobate 315 solicitări. În cazul unui număr de 56 de curse interjudeţene, au fost modificate graficele de circulaţie şi anexele la graficele de circulaţie privind modul de efectuare a curselor, în urma renunţării unor operatori aflaţi la egalitate de puncte. De asemenea, au fost actualizate graficele de circulaţie atât în urma schimbării denumirii unor autogări cât şi în urma eliberării licenţelor de activităţi conexe pentru autogări din localităţile în care nu existau autogări licenţiate la data întocmirii programului de transport interjudeţean.

Radu BORCESCU

radu.borcescu@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.