Ungureanu, nemultumit de rezultatele combaterii evaziunii fiscale

Premierul Mihai-Razvan Ungureanu a criticat, luni, la TVR1, activitatea institutiilor implicate in combaterea evaziunii fiscale si a precizat ca el este interesat de “averile care scapa taxarii”. Amintim ca in cadrul Fiscului exista o structura de control a averilor mari, dar nu in sensul legii cerute de UNPR, ci pentru impozitarea cu 16% a veniturilor nedeclarate, in baza diferentei intre veniturile declarate si bunurile detinute de contribuabil. Despre o posibila demitere a sefului ANAF, ceruta de Opozitie, el a spus ca nu exista nicio “frana politica” pentru a actiona “chirurgical”, dar va judeca in functie de calitatea actului de decizie si a executiei in interiorul respectivei structuri.

“Nu pot sa fiu multumit in momentul in care vad ca o actiune sanctionatorie a organelor fiscale-Garda Financiara, Administratie, Vama-atinge neaparat mica taxare. Nu ma multumeste in niciun fel sa vad o armata de inspectori fiscali care ravasesc florile intr-o piata. Nu aceasta este problema mea neaparat. Ma intereseaza averile care scapa taxarii, ma intereseaza tonele de legume si de fructe care intra in fiecare zi inRomania”, a spus Ungureanu.

El a nominalizat domeniile unde Garda Financiara trebuie sa intervina mai bine in domeniul evaziunii fiscale: comertul cu legume si fructe, combustibili, alcool. “Sunt domenii unde interventia organelor fiscale, a vamii, a administratiei, a Garzii Financiare nu se face vizibila”, afirmat seful Executivului, la TVR1. De asemenea, premierul s-a aratat nemultumit de combaterea fraudelor in domeniul returnarii de TVA.

Blejnar, pe sarma

In privinta cererii lui Victor Ponta de demitere a sefului ANAF, Sorin Blejnar, premierul Ungureanu a precizat ca asteapta rezultatele pe care ANAF trebuie sa le obtina in cele 60 de zile acordate pentru aducerea de venituri la buget din combaterea evaziunii fiscale si contrabanda. “Nu numai ca analizez aceasta cerere, analizez toate sesizarile de gen. In cazul la care va referiti, la prima intalnire a comitetului interministerial dedicat combaterii evaziunii fiscale am sustinut o limita de timp si o tinta de recuperare a veniturilor din taxare la bugetul de stat. Sa nu judecati in ce masura aceasta tinta este reala sau fictiva. Eu va spun numai ca este o tinta. In functie de felul in care aceasta tinta este macar in apropierea eforturilor, voi judeca si calitatea actului de decizie si a executiei in interiorul structurii la care v-ati referit. Va repet, nu am o frana politica si nu evit in niciun moment ca de la ministru pana la ultimul secretar de stat, pana la directorii de deconcentrate sa actionez exact in acelasi fel, chirurgical si fara sa am un calcul in spate”, a spus Ungureanu.

Aproape o luna din termenul scadent

Amintim ca Mihai-Razvan-Ungureanu a dat termen 2 luni institutiilor abilitate din MAI (Politia de Frontiera, Polita de Investigare a Fraudelor) si Ministerul Finantelor-ANAF (Garda Financiara, Directia Generala a Vamilor), sa aduca din combaterea evaziunii fiscale si contrabanda cu legume-fructe si alcool venituri de 1,5% din PIB la bugetul statului. Termenul scadent este jumatatea lui aprilie.

Premierul Ungureanu a anuntat ca vrea ca la 100 de zile de la investitura sa i se dea sansa sa spuna in Parlament “ce am facut si ce vrem sa facem”, precizand ca a venit sa construiasca, nu sa peticeasca. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.