UNTRR cere excluderea șoferilor profesioniști de la aplicarea OM 3

UNTRR solicitã Guvernului excluderea șoferilor profesioniști de la aplicarea Ordonanței militare nr. 3/24.03.2020 (carantină obligatorie la intrarea în țară) și uniformizarea acțiunilor de control la nivelul DSP, Poliției și Jandarmeriei.

Iată precizările, în comunicatul transmis redacției:

„Uniunea Naționalã a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) solicitã Prim-Ministrului României, domnul Ludovic Orban, Ministrului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, domnul Lucian Bode, Ministrului Afacerilor Interne, domnul Marcel Vela, Ministrului Sãnãtãții, domnul Virgil Costache, Secretarului de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Șeful Departamentului pentru Situații de Urgențã, domnul dr. Raed Arafat, ca prevederile articolului 5, punctul 1, din Ordonanța militarã nr. 3 din data de 24.03.2020, prin care toate persoanele care intrã în România sunt izolate la domiciliu/carantinã, sã nu se aplice în cazul conducãtorilor autovehiculelor de transport marfã cu capacitatea maximã autorizatã mai mare de 2,4 tone care realizeazã transporturi internaționale, dacã aceștia nu prezintã simptome asociate noului coronavirus (COVID-19).

Blocarea transporturilor rutiere de mãrfuri va crea efecte imediate și catastrofale iremediabile prin oprirea producției și comerțului. Transporturile internaționale și naționale de mãrfuri, alãturi de sistemul energetic și sistemul financiar, trebuie ținute ca linii vitale funcționale, întrucât doar așa vor putea funcționa sistemele medicale și de alimentație publicã.

UNTRR aduce la cunoștințã cã prin Ordonanța Militarã nr. 1 din 17.03.2020, șoferii profesioniști erau excluși din cadrul mãsurii de autoizolare sau carantinã timp de 14 zile, însã în acest moment situația nu este clarã odatã cu intrarea în vigoare a Ordonanței Militare nr. 3 din 24.03.2020.

Totodatã, UNTRR solicitã Guvernului sã transmitã instrucțiuni clare funcționarilor Direcțiilor de Sãnãtate Publicã, Poliției, Jandarmeriei sã nu mai informeze eronat șoferii profesioniști cã trebuie sã intre în carantinã, inclusiv familiile acestora. Dacã trebuie sã facã cercetãri suplimentare privind statutul de angajat la o firmã de transport, aceasta poate furniza toate documentele cerute, iar dupã șoferul trebuie sã fie scos de pe lista persoanelor carantinate.

Legea trebuie sã fie clarã și trebuie aplicatã unitar de toate autoritãțile statului, astfel este lãsat loc pentru abuzuri.

UNTRR solicitã ca forțele de ordine sã nu solicite șoferilor profesioniști prezentarea declarației pe proprie rãspundere privind deplasarea, în condițiile în care șoferul se aflã în camion și are asupra sa mai multe documente doveditoare, precum contractul de muncã, CMR, legitimație de serviciu, card tahograf, atestatul profesional pentru transport marfã.

De asemenea, atragem atenția cã sunt unele Prefecturi, precum cea din Satu Mare, care au venit cu recomandãri privind cazarea șoferilor profesioniști în alte spații la întoarcerea în țarã decât cu familia, ca excepție la Ordonanțele militare nr.1 și nr. 2. La fel, aceastã mãsurã este abuzivã și nu poate fi aplicatã atâta timp cât șoferii profesioniști sunt excluși de la autoizolare/carantinã dacã nu prezintã simptome asociate coronavirusului.

UNTRR solicitã Guvernului sã vinã urgent cu lãmuriri asupra excluderii conducãtorilor autovehiculelor de transport marfã cu capacitatea maximã autorizatã mai mare de 2,4 tone din aplicarea Ordonanței militare nr. 3 din 24.03.2020 și cu informații precise privind controlul realizat asupra acestora de cãtre autoritãți, altfel economia României se va bloca, cu consecințe catastrofale generate de lipsa mãrfurilor, dar și de închiderea unitãților de producție și reducerea considerabilã a comerțului, ceea ce va produce mai multe victime în timp foarte scurt comparativ cu noul coronavirus în urmãtoarele 90 de zile”.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.