VIDEO. Blocajul șoferilor de TIR de la granița Italiei cu Slovenia s-a încheiat

Blocajul transportatorilor de la granița Italiei cu Slovenia s-a încheiat: aceștia au început, din 15 martie, să tranziteze teritoriul sloven, situația din teren indicând debutul unei fluidizări a traficului, potrivit Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

Deblocarea situației a avut loc ca urmare a demersurilor făcute de MAE și Ministerul Transporturilor în favoarea transporturilor românești de mărfuri blocate în Europa.

Reprezentanți ai Ambasadei României la Ljubljana și ai Consulatului General al României la Trieste s-au deplasat la punctul de frontieră Fernetti de la frontiera italo-slovenă pentru a oferi asistență transportatorilor români (inclusiv apă și alimente).

Iată mesajul postat pe Facebook de Ambasada României în Republica Slovenia, în noaptea de 15 spre 16 martie:

„Stimați şoferi şi transportatori români!

Vă mulțumim pentru atenția acordată şi interesul manifestat față de modul şi viteza cu care am reacționat în legătură cu concetățenii noştri blocați la frontierele slovene.

După aproape patru zile dificile pentru toți, vă informăm următoarele detalii privind activitatea echipei noastre, şi anume:

– organizarea convoaielor nu s-a realizat azi, la Gorizia, ci s-a negociat la Ljubljana, Bucureşti şi Bruxelles, mai întâi la nivel tehnic, apoi de către demnitarii statelor aflate pe traseele convenite;

– pe cale de consecință, procesul a durat mai mult de o zi, necesitând acordul a şase state (România a reacționat prima);

– echipa noastră (nu foarte numeroasă) a avut, şi mai are de gestionat simultan, pe lângă treburile curente (diplomatice, consulare, administrative etc.), nu numai blocajele de la Gorizia/ Fernetti, ci şi pe cele de la frontierele Sloveniei cu Ungaria şi Croația, unde mai avem, din nefericire persoane blocate;

– ne-am deplasat azi la punctele de trecere Gorizia şi Fernetti cu două scopuri:
(a) să discutăm personal, nu numai pe telefon (continuu, zi şi noapte), cu şoferii, mulțumindu-le pentru înțelegere şi colaborare, şi
(b) să le oferim apă, sandwich-uri şi hârtie igienică (majoritatea ne-a mărturisit că are provizii suficiente pentru mai multe zile, iar doi şoferi ar fi dorit… țigări).

Vă dorim drum bun, să ajungeți acasă sănătoşi, alături de famillile dvs.!”

Ministerul Afacerilor Externe precizează că, la acest moment, la intrarea în Austria și Ungaria nu mai există blocaje pentru tranzitul de marfă.

Ministerul Afacerilor Externe va continua demersurile pentru identificarea de soluții în vederea facilitării tranzitului pentru transportatorii români.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.