VOLVO TRUCKS ne sfatuieste…

…Sa mancam sanatos ca sa scapam de accidente

Daca mananca mai sanatos, soferii de camion pot sa-si imbunatateasca timpii de reactie.  Dar mai ales, acest fapt poate salva vieti pe sosea. Volvo Trucks Olanda a analizat indeaproape un studiu realizat in Danemarca in aceasta privinta si, ca rezultat, a introdus un curs nou in cadrul programului de scolarizare pentru soferi: „Grija pentru sanatate“.

Legatura dintre hrana soferilor si siguranta traficului nu este o notiune chiar atat de noua. Este cunoscut de multa vreme ca functionarea buna a creierului si mentinerea starii sale de alerta necesita carbohidrati, care sunt convertiti de catre organism in glucoza in sange, intr-un ritm constant pe parcursul zilei. Obtinem acest ritm daca mancam carbohidrati complecsi. Carbohidratii simpli precum dulciurile, bauturile racoritoare si painea alba, pe de alta parte, produc „explozii“ rapide de energie, care ne lasa la fel de obositi dupa numai o ora. Studiul, realizat de catre consultantul Mette-Marie Linding, in cooperare cu fundatia educationala a Uniunii Transportului din Danemarca, arata ca soferii cu o dieta nesanatoasa au distante de franare mai lungi fata de cei care mananca mai sanatos. În prima faza, Linding a pornit cu masina in vacanta in Sudul Europei si a experimentat pe ea insasi modul cum mancarea servita in restaurantele din parcarile de-a lungul autostrazilor, combinata cu stilul de viata sedentar de la volan, face dificila mentinerea unui stil de viata sanatos pentru soferi.

Hipoglicemia reduce concentrarea

Pentru a investiga si mai clar aceasta legatura, ea a folosit doua grupuri, unul compus din 23 de soferi care aveau o dieta sanatoasa, cu respectarea orelor de masa, iar membrii celuilalt grup si-au continuat dieta obisnuita. Dupa o perioada de 12 zile, timpii de reactie ai participantilor au fost evidentiati prin cateva teste de simulator. Soferii care au mancat regulat si sanatos si care, prin urmare, au avut un nivel constant al glucozei, au inregistrat timpi de reactie in medie cu 16% mai rapizi decat soferii din celalalt grup. În acelasi timp, soferii cu dieta sanatoasa s-au considerat mai calmi si mai satisfacuti ca rezultat a rutinei meselor regulate, comparativ cu ceilalti, care dadeau dovada de proasta dispozitie, dureri de cap, cresterea stresului si o putere de concentrare redusa. Studiul a aratat, de asemenea, ca, in doar 12 zile, este posibil sa reduci presiunea sangelui si nivelul colesterolului atat de mult, incat nu mai este nevoie de tratament. La inceputul studiului, 52% dintre participanti aveau tensiunea arteriala ridicata, necesitand tratament, iar 74% aveau un nivel ridicat al colesterolului, necesitand, de asemenea, medicamentatie. Totusi, dupa doar 12 zile de dieta sanatoasa cu mese regulate de sase ori pe zi, aceste valori au scazut la 30 si respectiv 39%. În plus, a fost remarcat un rezultat si mai vizibil: soferii care au mancat sanatos au pierdut pana la sapte kilograme in cele 12 zile de test. În cadrul companiei Volvo Trucks din Olanda, aceste rezultate au fost primite cu un interes considerabil si, in toamna trecuta, compania a introdus „Sanatatea“ in toate cursurile sale pentru perfectionarea soferilor. Cursul include informatii despre ce inseamna o dieta sanatoasa, despre cum sa faci exercitii in timpul pauzelor de pe drum, sfaturi despre o pozitie corecta de condus si verificarea sanatatii etc.

Text: Josefin EKMAN

Adaptarea: Raluca MIHAILESCU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.