Ziua Națională a Republicii Italiene, sărbătorită la București. Galerie foto

Cu ocazia celebrării celei de-a 70-a aniversări a Zilei Naționale a Republicii Italiene, pe 2 iunie 2016, E.S.Diego Brasioli, ambasadorul acestei țări la București a oferit o recepție în splendida sa reședință, monument de arhitectură, astăzi una din emblemele influenţei urbane italiene în Bucureşti.

La recepție au participat o serie de reprezentanți ai instituțiilor române, printre care președintele Camerei Deputaților Valeriu Zgonea, ministrul de Externe, Lazăr Comănescu, personalități ale vieții publice, membri ai corpului diplomatic acreditați la București, precum și numeroși italieni care fac parte din rândul oamenilor de afaceri sau sunt implicați în viața socială și culturală din țara noastră.

Oaspetele de onoare al evenimentului a fost președintele României, Klaus Iohannis care, în discursul său a subliniat nivelul excelent al relațiilor bilaterale dintre România și Italia.
În opinia acestuia, este nevoie de consolidarea și intensificarea cooperării economice dintre România și Italia. El a arătat că deja companiile italiene constituie o prezență dinamică în țara noastră, iar contribuția întreprinzătorilor italieni este una importantă pentru dezvoltarea României.

Iohannis a mai spus că relația bilaterală dintre cele două țări este definită de cele două comunități – română și italiană.

Ziua Națională a Republicii Italiene 3

“Sunt sigur că am asentimentul concetățenilor noștri atunci când afirm că Ziua Națională a Italiei este un prilej de sărbătoare și pentru numeroșii români care trăiesc în țara dumneavoastră. Prezența unei largi comunități românești în Italia este și expresia legăturilor de prietenie, a parteneriatului și a respectului reciproc dintre România și Italia. Faptul că un număr atât de mare de români au ales să trăiască și să muncească în Italia este, în sine, o reconfirmare a relației speciale pe care o împărtășim și o legătură puternică între popoarele noastre”, a afirmat șeful statului, la recepția oferită de ambasada Italiei cu ocazia Zilei naționale a acestei țări.

La rândul său și ambasadorul Italiei la București, Diego Brasioli a amintit de comunitatea românească din Italia, arătând că românii s-au integrat “cu succes” în societatea italiană.
“Cred că este greu de imaginat o relație mai apropiată între două țări precum cea dintre Italia și România. Vorbim două limbi asemănătoare, împărtășim valori culturale comune, avem tradiții similare”, a spus diplomatul italian.

Ziua Națională a Republicii Italiene 1

Referindu-se apoi la relațiile economice dintre cele două state, acesta a declarat: “Mai mult de un milion de români locuiesc în Italia fiind integrați cu succes în societatea noastră. Mai mult de 20.000 de companii italiene investesc și produc în România în toate sectoarele economice. (…) Mai mult de 2.000 de noi companii italiene au intrat pe piața românească în 2015”.

E.S. Diego Brasioli a mai spus că “Italia este foarte apropiată de România și sprijinim cu mândrie aspirațiile sale legitime de a adera la Spațiul Schengen. Considerăm că România a îndeplinit toate criteriile necesare pentru a deveni parte a Spațiului Schengen încă din 2011”.

Ambasadorul a adresat câteva cuvinte și în limba italiană, „special pentru membrii comunității italiene prezenți la eveniment” – cărora le-a vorbit tot despre relațiile bilaterale „excelente în toate domeniile”.

Ziua Națională a Republicii Italiene 4

Imnurile celor două țări au fost interpretate de un cvartet alături de acordeonistul italian Pietro Roffi, acesta întreținând atmosfera întreaga seară alături de o tânară soprană româncă.

Ziua Națională a Republicii Italiene 5

Ca în fiecare an, în saloanele reședinței invitații au întâlnit reprezentanți ai unor ONG-uri cu activități umanitare ca PARADA, care se ocupă de copiii străzii, sau Fundația “The Door” România – Centrul de Plasament Mogoșoaia, aceasta desfășurând proiecte umanitare în sprijinul copiilor aflați în dificultate, ambele fiind derulate cu ajutor financiar italian.

Ziua Națională a Republicii Italiene 6

Oaspeții au fost tratați cu un meniu specific italian din care nu au lipsit firește, pastele, brânzeturile, pizza și renumita înghețată italiană, astfel că toată lumea s-a declarat încântată. (MB)

Ziua Națională a Republicii Italiene 0

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.