Ziua Somnului

Astăzi este Ziua Internaţională a Somnului, prilej de informare a celor care nu pot dormi bine noaptea că pot primi ajutor specializat în cele peste 80 de laboratoare de somnologie din ţară. „Cine doarme bine îmbătrânește sănătos”, este sloganul ce însoţeşte această zi, încercând să atragă atenţia asupra faptului că somnul – o treime din viaţa noastră – are importanță vitală asupra stării generale de sănătate. În lume, mai puțin de o treime dintre cei care care nu pot dormi bine noaptea caută ajutor specializat, în condiţiile în care aceste dificultăţi privind odihna pot fi prevenite sau tratate. Este valabil şi pentru adulţi, şi pentru copii. Cei ce suferă de tulburări de somn pot deveni o problemă serioasă şi pentru propria familie, şi pentru comunitate. Se poate adormi la volan, în timpul programului de lucru, la uzină sau la birou. Şi nu este de râs, ci o problemă gravă.

Afecţiunile ce pot fi tratate şi diagnosticate în laboratoarele de somnologie sunt, în principal, cele legate de sindromul de apnee în somn de tip obstructiv sau central, sindromul de obezitate-hipoventilaţie, boala picioarelor neastâmpărate, narcolepsia sau catalepsia etc.

Tratamentul principal, metoda de aur terapeutică, este o „atelă pneumatică”, un aparat care se cheamă CPAP, care ţine deschisă calea respiratorie şi nu mai permite producerea pauzelor în respiraţie. Din păcate, acest tip de terapie, extrem de eficace, nu este compensată de casa de asigurări, iar acest lucru determină renunțarea la tratament din motive financiare în cazul a  57% din pacienţi.

Un sindrom de apnee în somn de tip obstructiv, nedepistat la timp, poate duce la accidente prin adormire la volan, accidente la locul de muncă, riscuri pentru şoferi profesionişti, controlori de trafic, mecanici de locomotive etc.

Pentru formele uşoare şi uneori pentru cele moderate se apelează la tratamente protetice sau intervenții  aplicate de medici ORL. Medicaţia este de mic ajutor în această boală, dar afecţiunile presupun adesea consultaţii interdisciplinare la care participă medici neumologi, cardiologi, ORL, neurologi, endocrinologi, nutriţionişti, diabeticieni, psihiatri etc. Nu vă speriaţi, mai bine preveniţi.

Absenţa depistării precoce a bolii şi a terapiei atrage, în timp, complicaţii cardiovasculare (infarct miocardic, tulburări de ritm, hipertensiune arterială rezistentă la tratament), neurologice (accidente vasculare cerebrale), respiratorii (insuficienţe respiratorii, complicarea unui astm bronşic sau a BPOC-ului), diabet zaharat, tulburări erectile, impotenţă, sindrom metabolic etc.

10 reguli pentru adulţi

1. Stabiliți-vă o oră de culcare și una de trezire.

2. Dacă vă place să vă faceți siesta, nu depășiti 45 de minute de somn în cursul zilei.

3. Evitați consumul în exces de alcool cu 4 ore înainte de ora de culcare și nu fumați.

4. Evitați cafeina (cafea, ceai, sucuri, ciocolată) cu 6 ore înainte de ora de culcare.

5. Nu consumați alimente greu de digerat, condimentate sau foarte dulci cu 4 ore înainte de ora de culcare. Puteți lua o gustare ușoară.

6. Faceți sport în mod regulat, însă nu imediat înainte de ora de somn.

7. Dormiți într-un pat confortabil.

8. Stabiliți-vă temperatura confortabilă pentru somn și aerisiți camera.

9. Eliminați orice zgomote deranjante și reduceți lumina.

10. Folosiți patul pentru somn și relații intime. Nu utilizați patul drept birou, cameră de lucru sau cameră de recreere.

Reguli pentru copii

1. Trimiteți copilul la culcare la aceeași oră în fiecare seară, de preferat înainte de ora 21:00.

2. Stabiliți un program de somn conform vârstei.

3. Stabiliți o rutină înainte de somn.

4. Amenajați dormitorul astfel încât să îmbie copiii la somn – să fie întuneric, răcoare și liniște.

5. Încurajați-vă copilul să adoarmă sigur.

6. Evitați lumina puternică înainte de somn și în timpul nopții și creșteți expunerea la lumină dimineața.

7. Evitați alimentele greu de digerat și exercițiile fizice înainte de culcare.

8. Eliminați din dormitor orice echipamente electronice, inclusiv televizoare, computere și telefoane mobile și limitați utilizarea acestora înainte de culcare.

9. Evitați cafeina (cafea, ceai, sucuri, ciocolată) cu 6 ore înainte de ora de culcare.

10. Stabiliți un program zilnic regulat, inclusiv mese regulate. (M.S.)

luna-Jean-Mihai PALSU

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.