Volvo Trucks a anunțat lansarea sistemului I-Shift Dual Clutch, prima transmisie de pe piaţă cu sistem de ambreiaj dublu pentru vehiculele de mare tonaj. Datorită schimbărilor de viteze servoasistate, fără întreruperi în transmiterea forţei de tracţiune, cuplul este menţinut, iar autocamionul nu pierde viteză în timpul schimbării treptelor. Pentru şofer, efectul constă într-o înaintare mai confortabilă şi mai eficientă pe drum.

 

„În situaţiile în care este necesar să se schimbe des treptele de viteză, de exemplu pe dealuri sau pe drumuri cu numeroase serpentine, condusul camioanelor cu I-Shift Dual Clutch ajunge la un nou nivel. Suntem foarte mândri să oferim această inovaţie clienţilor noştri“, spune Claes Nilsson, Preşedinte Volvo Trucks.

Două trepte selectate simultan

I-Shift Dual Clutch este o transmisie alcătuită din doi arbori primari şi un ambreiaj dublu. Aceasta înseamnă că pot fi selectate simultan două trepte de viteză. Ambreiajul este cel care determină treapta de viteză activă. I-Shift Dual Clutch se bazează pe tehnologia I-Shift, dar jumătatea frontală a cutiei de viteze a fost reproiectată şi cuprinde acum piese complet noi.

„Atunci când conduceţi, aveţi senzaţia că folosiţi două cutii de viteze. Când este selectată una dintre trepte într-o cutie de viteze, următoarea treaptă este deja pregătită în cealaltă cutie. Datorită celor două ambreiaje, schimbarea treptelor de viteză se realizează fără nicio întrerupere în transmiterea forţei de tracţiune. Rezultatul este menţinerea cuplului motorului şi sporirea semnificativă a confortului în timpul condusului“, spune Astrid Drewsen, manager de produs pentru lanţuri cinematice în cadrul Volvo Trucks.

Sistem disponibil din toamna anului 2014

Transmisiile cu ambreiaje duble sunt deja utilizate pe autoturisme, dar Volvo Trucks este primul producător din lume care oferă o soluţie similară pentru vehiculele de mare tonaj produse în serie.

„Pentru autocamioane, această cutie de viteze va îmbunătăţi extrem de mult dinamicitatea. Cu cât este mai greu transportul şi cu cât sunt mai dificile condiţiile de operare, cu atât mai mult veţi beneficia de facilităţile I-Shift Dual Clutch. Schimbările de viteze servoasistate, care nu au întreruperi în transmisia forţei de tracţiune, facilitează deplasarea în trafic, în special pe trasee problematice. Rezultatul este un condus mai relaxat şi mai sigur“, spune Astrid Drewsen.

I-Shift Dual Clutch va fi disponibil pe Volvo FH cu motoare Euro 6 D13 de 460, 500 şi 540 cai putere, începând cu toamna anului 2014.

Eficiență și confort

I-Shift Dual Clutch este deosebit de eficient în transportul de cursă lungă, în condiţii care necesită numeroase schimbări de viteze, de exemplu, pe dealuri sau pe drumuri cu numeroase serpentine sau când vă deplasaţi prin oraşe cu sensuri giratorii şi semafoare. De asemenea, I-Shift Dual Clutch facilitează în mod deosebit transportul de bunuri mobile sau lichide, cum ar fi transportul de animale şi transportul de lichide, deoarece schimbările imperceptibile de viteze conduc la mişcări mai reduse ale bunurilor. Mulţumită transmiterii eficiente a puterii din sistemul I-Shift Dual Clutch, se reduce pericolul de blocare pe drumuri alunecoase sau accidentate, de exemplu, în cazul transportului forestier.

Un alt avantaj major oferit de noua transmisie este îmbunătăţirea confortului şoferului. „Pe lângă un condus eficient, schimbările line de viteze înseamnă şi un mediu mai silenţios în interiorul cabinei“, spune Astrid Drewsen.

Raluca MIHĂILESCU

raluca.mihailescu@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.