Mercedes-Benz Trucks a organizat „European Testing Tour Winter 2025”, pentru a vedea cum este influențată autonomia camionului electric eActros 600 de condițiile de iarnă.
Producătorul a trimis două prototipuri eActros 600 în nordul Europei, iar peste jumătate din traseul de 6.500 km a coincis cu traseul nordic al European Testing Tour, desfășurat în vara lui 2024.
Cele două combinații de 40 de tone au plecat, la mijlocul lunii ianuarie, din Wörth am Rhein, traversând Germania, Danemarca, Suedia și Finlanda, iar după ce au ajuns la Cercul Arctic au revenit la Stuttgart și Wörth prin Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Cehia și Austria.
Temperaturile întâlnite au fost între -18º și +9º Celsius, iar viteza medie zilnică s-a situat între 64 și 77 km/h. Concluziile principale ale turului au fost că aerodinamica și rezistența la rulare au cea mai mare importanță pentru creșterea consumului, la fel ca la un camion diesel.
De exemplu, la o temperatură medie de -2ºC, cu anvelope clasa B de eficiență și pe șosele fără zăpadă, consumul a crescut cu aproximativ 25% față de aceleași distanțe parcurse, în vară, cu anvelope clasa A.
Din consumul suplimentar, 5% a fost generat de încălzirea cabinei la 21ºC și doar 1% de încălzirea bateriei. Alți consumatori auxiliari au totalizat sub 1%, iar aproximativ 4% din pierdere a fost cauzată de puterea de recuperare mai mică, în comparație cu vara. Partea leului, cu aproximativ 15%, a fost generată de creșterea rezistenței la înaintare, din cauza aerului mai rece și, implicit, mai dens.
Pe rutele deosebit de provocatoare, acoperite predominant cu zăpadă și parțial cu gheață, consumul de energie a fost cu aproape 50% mai mare decât cel înregistrat vara, cu anvelope clasa A. O mare contribuție au avut-o aici anvelopele Scandinavian, special proiectate pentru condițiile grele de iarnă, dar cu clasă energetică D.
O altă concluzie a turului a fost că încălzirea cabinei nu are un efect semnificativ asupra autonomiei. Inginerii care au condus în timpul testelor au folosit ziua temperatura de 21ºC, iar noaptea de 19ºC.
La temperaturi exterioare situate între -7 și +4 grade Celsius, menținerea unei temperaturi plăcute în cabină a cauzat o scădere a autonomiei cuprinsă între 2% și 5%.
Ca și în vară, încărcarea bateriilor celor două camioane electrice s-a făcut exclusiv la stații publice. Deși este încă o provocare să găsești puncte de încărcare special proiectate pentru camioane, în Scadinavia situația stă ceva mai bine, cu suficientă capacitate de încărcare și fără nevoia de a decupla semiremorcile.
Foarte utilă s-a dovedit a fi și noua aplicație „Mercedes-Benz Trucks Remote 3.0”, care permite urmărirea stării de încărcare a bateriilor de la distanță.
Ionuț PĂDURARU
ionut.paduraru@ziuacargo.ro