HUMBAUR a cumparat KOGEL

In ciuda succesului produselor sale, cel de-al treilea producator european de semiremorci, Kogel, s-a aflat, in iulie, din nou, in pragul insolventei. Dar de la sfarsitul lunii octombrie, producatorul are un nou „stapan“, Humbaur.

Nu este prima data cand compania are probleme si este salvata in ultimul moment. Reamintim ca, in 2004, compania a fost declarata insolventa din punct de vedere financiar. Datorita unui investitor din domeniul financiar din Munchen, sub o noua conducere si cu o alta structura a actionariatului, Kogel a reusit, la vremea respectiva, o revenire spectaculoasa. Sa vedem ce se va intampla de data aceasta, noul proprietar fiind optimist in ceea ce priveste viitorul noii entitati, in ciuda crizei economice si a prabusirii sectorului de semiremorci, care se preconizeaza a-si reveni abia in 2011.

File de poveste

La trei luni dupa ce Kogel a fost fortat sa inainteze actele pentru declararea falimentului, administratorul pentru insolventa, Arndt Geiwitz, a anuntat succesul tranzactiei prin care Kogel si-a schimbat proprietarul. Cumparatorul este Grupul Humbaur, din Gersthofen, langa Augsburg, Germania. „In Humbaur, am reusit sa descoperim o companie de dimensiuni medii din regiune, care sa preia Kogel, o companie care sa fie interesata intr-un angajament pe termen lung, dar care sa fie dispusa sa pastreze facilitatile de productie din zona Burtenbach“, a explicat Arndt Geiwitz, intr-o declaratie pentru presa. „Sunt ferm convins ca astazi am pus bazele inca unei povesti de succes pentru Kogel“.

Dupa colapsul dramatic si continuu din sectorul remorcilor si semiremorcilor, care a rezultat intr-o scadere cu 90% a afacerilor, Kogel a aplicat pentru insolventa la sfarsitul lunii iulie 2009. Ca unic proprietar, Ulrich Humbaur a achizitionat marca si facilitatile de productie ale fabricantului din Burtenbach si a preluat 442 dintre cei 763 angajati. 233 angajati vor fi plasati intr-o asa-zisa companie tranzitionala pentru sase luni, restul pensionandu-se sau parasind compania in urma incheierii contractelor temporare de munca. Cele 3,6 milioane de euro costuri pentru compania tranzitionala vor fi impartite egal si acoperite de catre noul investitor, Humbaur, administratorul de insolventa si bancile participante ca principali creditori.

„Prin achitionarea Kogel de catre Humbaur, putem salva peste 67% din locurile de munca. Aceasta cifra este substantial mai mare decat era de asteptat, pe baza mediei foarte joase a pietei cu care ne confruntam“, a declarat Geiwitz. De asemenea, si Gunter Frey, reprezentantul angajatilor, din cadrul biroului IG Metall din Neu-Ulm/Grunzburg, este multumit de aceasta achizitie, mai ales in contextul in care noul proprietar a acceptat deja sa negocieze un contract colectiv cu uniunea sindicala. In plus fata de salvarea unui numar cat mai mare de joburi, termenii si conditiile de utilizare a terenurilor si cladirilor de la Burtenbach s-au dovedit a fi un punct extrem de dificil in negocierile cu cei trei „finalisti“ ai cursei pentru Kogel. Toate cladirile si o mare parte a proprietatii au fost vandute in ultimii ani de catre proprietarii anteriori si inchiriate inapoi prin intermediul propriei companii de inchiriere. De vreme ce vechii proprietari nu vor sa renunte la intermedierea inchirierii pentru viitor, nu s-a putut ajunge la nici un acord privind utilizarea cladirilor si a proprietatii. „Problema locatiei ramane nerezolvata pentru moment“, spune Geiwitz. Ulrich Humbaur a explicat ca a inceput deja cautarea unei proprietati potrivite in regiunea Burtenbach. „Vom construi o noua facilitate de constructie cat de curand posibil si vom relua productia de trailere acolo, la nivelul calitativ inalt al Kogel.“ Demontarea facilitatilor de productie, precum si mutarea din cladirile vechi a inceput deja dupa anuntarea achizitiei. Desigur, toate comenzile existente din partea clientilor vor fi in continuare procesate de catre Kogel.

Salvatorul

Fondata in 1957, compania de familie Humbaur este astazi unul dintre cei mai importanti producatori de trailere din Europa. Compania are sediul central in Gersthofen, langa Augsburg, si are circa 450 angajati, care genereaza aproximativ 120 milioane de euro anual. Gama sa de produse include trailere pentru autoturisme si camioane pana la masa totala de 40 t. In urma cu trei ani, Humbaur a intrat, de asemenea, pe piata semiremorcilor. Urlich Humbaur doreste ca Kogel sa continue nu numai ca marca independenta, dar si ca afacere independenta. Noua companie va opera sub numele de Kogel Trailer GmbH & Co KG si va fi condusa de trei directori. In calitate de presedinte al consiliului de conducere, Thomas Heckel va fi responsabil pentru vanzari-cumparari. Thomas Eschey este viitorul sef de productie si tehnologie, in timp ce Jurgen Steinbacher se va ocupa de aspectele financiare, de control si de personal. Pana in prezent, cei trei au detinut pozitii in cadrul managementului Humbaur. Pentru Ulrich Humbaur, achizitionarea Kogel este „un pas logic pentru cresterea companiei. Pe de alta parte, putem realiza sinergii considerabile pe viitor in privinta achizitionarii de materiale“. Cu un procent de 70% din costurile de productie revenind materialelor, aceste sinergii pot fi de o importanta fundamentala pentru eficienta economica a companiei. „Pe de alta parte, marca Kogel ne permite sa patrundem pe piata trailerelor mult mai rapid si sa deservim mai bine aceasta piata, care va creste din nou pe viitor.“ Totusi, omul de afaceri considera ca sectorul va incepe sa isi revina abia in 2011. „Dupa aceasta perioada, se va manifesta o crestere puternica si o cerere foarte mare de semiremorci in Europa si la nivel international.“

Potrivit Humbaur, Kogel Trailer GmbH & Co KG va continua sa ofere intreaga gama de produse pe care a avut-o pana acum. Dupa cum a explicat Geiwitz, Humbaur a prezentat un proiect bazat pe un concept de achizitii si restructurare cu concentrare pe toate sectoarele preluate din portofoliul de la Burtenbach. Se planifica fuzionarea operatiunilor privind piesele de schimb, serviciile pentru clienti si marketingul vehiculelor uzate care opereaza in Burtenbach. Activitatea logistica si de reparatii de la Ulm, acum independenta, cu 36 angajati, ramane responsabilitatea administratorului pentru insolventa, cel putin pentru moment.

 

Date privind vanzarea Kogel

Numele noii companii: Kogel Trailer GmbH & Co. KG

Detinator: Ulrich Humbaur – 100%

Numar curent angajati: 442

Numar angajati anterior: 763

Procent locuri de munca salvate: 67,23%

Cifra de afaceri Kogel 2008: 440 milioane euro

Cifra de afaceri Kogel 2009 (preconizata): 50 milioane euro

Raluca MIHAILESCU

raluca.mihailescu@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.