Nikola TRE capătă contur

Iveco, FPT Industrial și Nikola Corporation au dezvăluit publicului macheta primului vehicul electric pe baterii (BEV) destinat piețelor europene, Nikola TRE, la numai trei luni după ce au anunțat încheierea parteneriatului.

Nikola TRE, care are la bază modelul Iveco S-Way și integrează tehnologia de top de la Nikola, va fi lansat cu ocazia expoziției de vehicule comerciale IAA 2020 de la Hanovra, iar primele livrări către clienți vor avea loc în 2021.

Nikola TRE este primul pas către modelul electric Nikola pe bază de celule de combustibil, care va fi disponibil în 2023.

Integrarea designului Nikola în cadrul modelului Iveco S-Way a fost realizată de către Nikola și Italdesign, în sediul său din Moncalieri (Torino). Integrarea acestui design este o consecință naturală a unui parteneriat dintre cele două companii care datează din 2018, rezultatul fiind macheta modelului Nikola TRE, dezvăluită în cadrul unui eveniment desfășurat în Scottsdale, Arizona, SUA, acum câteva luni.

Gerrit Marx, președinte pentru vehicule comerciale și speciale la Iveco, a declarat: „Iveco S-Way este un produs remarcabil, care întruchipează conceptul Iveco de concentrare asupra clientului și care a luat deja avânt pe mai multe piețe, având un succes bine-meritat.

Acesta este în ADN-ul modelului Nikola TRE și marchează începutul unei noi călătorii către camioanele cu emisii zero, oferindu-ne platforma pentru a introduce elemente care vor schimba industria transporturilor.”

Emisii zero în transportul regional

Vehiculul prezentat în cadrul evenimentului amintit este macheta unui Nikola TRE 4×2 cap tractor, destinat transportului regional, cu o autonomie de până la 400 km și având performanțe dinamice similare sau chiar mai bune decât ale unui model echivalent diesel.

Vehiculul va fi echipat cu un sistem modular de baterii cu o capacitate totală de până la 720 kWh, care poate fi adaptat diferitor necesități și misiuni ale clienților. Lanțul cinematic electric va dezvolta o putere continuă de 480 kW, cu un cuplu maxim de 1.800 Nm.

Nikola TRE va fi, de asemenea, disponibil în versiuni de autoșasiu cu 2 și 3 axe, cu o masă totală cuprinsă între 18 și 26 t, pentru aplicații municipale sau de distribuție urbană.

Sisteme de infotainment de ultimă generație

Nikola TRE va fi dotat cu un nou sistem de infotainment bazat pe sistemul de operate patentat Nikola, care integrează și funcțiuni de navigație, precum și elemente de control ale diverselor funcționalități ale vehiculului. Astfel, sistemul include controlul climatizării, ajustarea oglinzilor, a înălțimii suspensiilor, controlul sistemului de camere 360 grade, navigație, radio Bluetooth, setările vehiculului și elemente de diagnosticare a acestuia.

Vehiculul profită de tehnologia Bluetooth cu energie scăzută, pentru a crea o conexiune sigură între vehicul și dispozitivele mobile ale clientului, creând o experiență media cu adevărat hands-free.

Aceasta permite, de asemenea, un sistem de acces fără cheie, care se activează atunci când șoferul se apropie de vehicul. Sistemul poate ajusta automat până și setări cum ar fi înălțimea față de sol sau temperatura din habitaclu conform preferințelor șoferului.

Pasul către celulele de combustibil

Iveco, FPT International și Nikola au adoptat o abordare modulară în dezvoltarea ofertei lor electrice pentru piața europeană, un lucru unic în industria de profil.

Celulele de combustibil dezvoltate de Nikola vor reprezenta punctul de plecare pentru designul bateriei electrice, astfel încât Nikola TRE BEV să poată fi convertit la tehnologia cu celule de combustibil.

Prin această abordare, partenerii adoptă o viziune pe termen lung, aducând laolaltă ambele tehnologii pentru a include BEV și vehicule electrice pe celule de combustibil (FCEV) în oferta lor în următorii ani.

Această abordare le permite partenerilor să lanseze Nikola TRE la IAA 2020 și la evenimentul Nikola World 2020, primele livrări pentru clienți urmând să aibă loc în 2021, cu primele FCEV disponibile pentru clienți în 2023.

traducerea și adaptarea: Raluca MIHĂILESCU

raluca.mihailescu@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.