O nouă cutie de viteze high-tech va fi produsă la Sebeș

Cu acest nou produs, se inaugurează producția cutiilor de viteze automate cu opt trepte, cu dublu ambreiaj, în România. Pentru fabricarea noii transmisii, Daimler a construit, la Sebeș, două noi hale de producție.

Cutia 8G-DCT, ce urmează să echipeze modelele Mercedes-Benz Cars, extinde portofoliul de produse din cadrul unității de producție din Sebeș, dar și suprafața acesteia, cu aproximativ 54.000 mp.

Fabricate în România, livrate în toată lumea

Unitatea de la Sebeș este prima și singura locație din rețeaua de producție powertrain Mercedes-Benz Cars care produce noua transmisie în opt trepte, cu dublu ambreiaj. „Pentru această responsabilitate, ne-am pregătit intens și am făcut toate demersurile necesare pentru a livra cutii de viteze Mercedes-Benz de cea mai înaltă calitate.

Angajamentul și investițiile grupului Daimler în ceea ce privește dezvoltarea locațiilor din România, de la Sebeș și Cugir, reprezintă o puternică declarație de încredere în echipa noastră extrem de bine pregătită și devotată, precum și o recunoaștere a muncii remarcabile”, a spus Klaus Eichhorn, Director General Star Transmission și Star Assembly.

Mai multe trepte, mai mult cuplu

Noua transmisie a fost prezentată pentru prima dată în conexiune cu motoarele diesel care echipează noul model al clasei B, livrat clienților începând cu februarie 2019. Și alte modele din noua familie de autoturisme compacte vor fi echipate cu 8G-DCT. Cutia de viteze a fost creată pentru un cuplu de până la 520 Nm.

În comparație cu transmisia 7G-DCT, greutatea cutiei scade cu circa 3,6 kilograme. Rapoartele de transmisie sunt mai scăzute, datorită treptei de viteză suplimentare, care crește ușurința în schimbarea vitezelor, oferind, astfel, posibilitatea de a folosi motorul în cei mai buni parametri de funcționare posibili. În același timp, treapta a opta are un raport de transmisie mai mare și, la viteze constante pe șosea, de exemplu, rotațiile pe minut scad, crescând eficiența și atenuând zgomotul.

De la lansarea pe piață, în 2005, și până în prezent, Mercedes-Benz a produs peste 1,5 milioane de vehicule din clasa B. În 1997, clasa A a inițiat segmentul actual de automobile compacte Mercedes-Benz; de atunci, mai mult de șase milioane de mașini compacte au fost livrate clienților din întreaga lume. În 2018, peste 609.000 de clienți din toată lumea și-au primit noile modele din clasele A sau B, CLA, CLA Shooting Brake sau GLA. Astfel, rezultă că unul din patru vehicule vândute de Mercedes-Benz în 2018 a fost o mașină compactă. Cele mai mari două piețe pentru modelele compacte vândute anul trecut au fost China și Germania.

Rețeaua de producție

Rețeaua globală de producție powertrain Mercedes-Benz Cars reunește mai multe locații, atât în Germania, cât și internaționale, toate având ca fabrică de referință unitatea de producție din Untertürkheim, Germania. În Untertürkheim sunt produse motoare, cutii de viteze, axe și componente conexe. Locația este, de asemenea, în curs de tranziție către o unitate high-tech pentru componente electrice.

Aceasta include o nouă linie de producție a bateriilor și linii de asamblare a modulelor electrice de transmisie pentru punțile față și spate. Locația devine, astfel, un centru de competență pentru integrarea în producție a întregului sistem electric de transmisie. Asemenea locații sunt și unitățile Daimler din România, Star Transmission și Star Assembly, pentru asamblarea transmisiilor și producția de piese și componente.

Despre Star Assembly și Star Transmission

Star Assembly și Star Transmission, subsidiarele Daimler de la Sebeș și Cugir, sunt piloni cheie în rețeaua globală de producție powertrain Mercedes-Benz Cars și numără, în prezent, peste 3.000 de angajați. În cadrul Star Assembly, sunt asamblate cutii de viteze automate, cu dublu ambreiaj, în șapte și opt trepte, precum și transmisii cu nouă trepte de viteză pentru Mercedes-Benz.

La sediul Star Transmission, sunt produse roți dințate, componente prelucrate mecanic pentru motoare, transmisii, țevi de înaltă presiune și sisteme de direcție. În plus, aici funcționează Centrul de Tehnologii, precum și un spațiu de instruire.

Subsidiara Star Assembly a fost înființată în anul 2013, la Sebeș, iar lansarea producției cutiei de viteze automate cu cinci trepte s-a realizat în același an. Producția cutiei de viteze automate cu nouă trepte, 9G-Tronic, este realizată în același spațiu. Cu sprijinul Guvernului României, Star Transmission este una dintre primele companii din România care oferă un sistem de învățământ dual, pe baza modelului Baden-Württemberg.

Frank Deiss, Director Producție Powertrain Mercedes-Benz Cars: „Extinderea producției de cutii de viteze la Sebeș subliniază importanța, flexibilitatea și performanța ridicată a centrelor de producție din România în cadrul rețelei globale powertrain Mercedes-Benz Cars. Unitatea din Sebeș joacă un rol cheie în strategia de furnizare a transmisiilor de ultimă generație către fabricile de autoturisme Mercedes-Benz din toată lumea, într-un mod flexibil și eficient.”

Ștefan-Radu Oprea, Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat: „Suntem, astăzi, martori la încă un rezultat pozitiv al parteneriatului de lungă durată dintre Daimler și România, ca locație de producție. Salutăm decizia companiei, unul dintre cei mai mari jucători din lume ai industriei mobilității, de a implementa un nou proiect semnificativ în România. Profit de această ocazie pentru a exprima, din nou, sprijinul deplin al Guvernului față de toate proiectele de investiție demarate în România”

Alexandru STOIAN

alexandru.stoian@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.