STILL FM-X – Citius, Altius, Fortius…

„Mai repede, mai sus, mai puternic” – aşa sună binecunoscuta deviză a Jocurilor Olimpice. Dar, după cum aveam să ne convingem în cadrul unei interesante lansări internaţionale, desfăşurate la Berlin la sfârşitul lunii martie, acestea sunt şi cele mai importante atribute ale noii generaţii de stivuitoare STILL FM-X.

 

Paralela cu spiritul olimpic nu este una întâmplătoare, STILL urmărind, ca orice atlet, cele mai înalte performanţe în domeniul în care activează. De altfel, binecunoscutul producător de echipamente destinate manipulării de mărfuri s-a folosit, în cadrul lansării de la Berlin, tot de o metaforă sportivă, ilustrând printr-o spectaculoasă demonstraţie de basket cei şase parametri pe care se concentrează în dezvoltarea noilor sale produse. Este vorba despre eficienţă, precizie, ergonomie, dimensiuni compacte, siguranţă şi protecţia mediului.

Demn urmaş al unei game de vehicule care, de la lansarea sa în 2007 şi până în prezent, a înregistrat peste 20.000 unităţi vândute, noul FM-X este o reprezentare perfectă a acestor principii, noutăţile pe care le propune fiind de natură să îmbunătăţească productivitatea operatorului cu nu mai puţin de 80%.

ALS în premieră absolută

Pentru că tot am adus în discuţie productivitatea, cea mai interesantă noutate pe care o aduce FM-X este, fără îndoială, sistemul Active Load Stabilisation (stabilizare activă a încărcăturii). Vibraţiile catargului, în special la înăţimi mari de ridicare, precum şi viteza de operare sunt aspecte care consumă mult timp şi influenţează negativ productivitatea, deoarece este imposibil să colectezi încărcătura sau să o plasezi pe raft până când catargul nu îşi stabilizează balansul. Prin intermediul noului sistem, timpul de aşteptare poate fi redus cu până la 80%, datorită unui puls automat care contrabalansează, la bază, mişcarea din partea sus a catargului, oprind rapid şi eficient vibraţiile care apar la înălţimi mari de operare. Sistemul de compensare intră în funcţiune începând de la o înălţime de ridicare de 4 m şi face posibilă stabilirea unui nou standard în industrie, noul reach truck fiind capabil să ridice o sarcină de 1.000 kg până la o înălţime maximă de 13 m. Acest lucru se traduce în practică prin posibilitatea adăugării unui etaj suplimentar de depozitare pe raft, generând mai multă capacitate şi eficienţă. FM-X este primul utilaj din gama STILL echipat cu ASL, sistem a cărui dezvoltare a avut la bază un principiu utilizat şi pentru autoscările de pompieri.

La înălţimi medii şi în timpul conducerii, sistemul de asistenţă al şoferului OPTISPEED adaptează automat mişcările stivuitorului la masa încărcăturii care este transportată, permiţând astfel o manipulare mai rapidă a mărfurilor şi la nivelul solului.

Din punct de vedere al capacităţilor, gama oferă versiuni de la 1 la 2,5 t. Toate vehiculele, cu excepţia celui de 2,5 t, sunt disponibile în versiune îngustă, pentru utilizarea în depozite de tip bloc sau cu rafturi drive-in. În plus, versiunile FM-X de 1,4, 1,7 şi 2 t sunt disponibile cu anvelope super-elastice şi gardă la sol mai mare, pentru utilizare combinată, la interior şi la exterior.

Tot la capitolul productivitate se înscrie şi creşterea vitezei. Propulsia de 48 V în 3 faze permite o accelerare puternică, în combinaţie cu viteze de deplasare de până la 14 km/h şi viteze de ridicare de până la 0,5 m/s.

„Simply Efficient”

În cazul STILL, deviza „simply efficient” sub zodia căreia s-a născut noul model se traduce prin descoperirea unor soluţii simple pentru cele mai complexe probleme care apar.

Toate elementele sistemului de propulsie şi ale funcţiunilor de ridicare şi de direcţie sunt încapsulate, pentru o protecţie optimă împotriva prafului, murdăriei şi umezelii. Pentru a permite o echipare optimă pentru fiecare utilizare, STILL oferă o selecţie de baterii cu capacităţi cuprinse între 360 şi 930 Ah. Ca rezultat al sistemului de recuperare şi stocare a energiei din timpul frânării, al instalării unor faruri cu LED care economisesc energie şi posibilitatea selectării modului de funcţionare eficientă Blue-Q (economie energetică de până la 10% fără a sacrifica performanţa), sunt posibile mai multe schimburi de lucru cu un singur ciclu de încărcare a bateriei. Acest lucru este de natură să genereze o reducere a costurilor, dar foarte importantă este şi protecţia mediului, capitol la care STILL marchează „un coş de trei puncte” şi prin faptul că noul FM-X este reciclabil în proporţie de 90%. La toate acestea se adaugă faptul că noul FM-X este extrem de compact şi are o rază de întoarcere foarte mică, fapt care îl face potrivit utilizării în depozite având culoare înguste şi distanţă mică între rafturi.

Ca acasă, pe fotoliu…

În domeniul siguranţei şi ergonomiei, STILL a îmbunătăţit accesul în vehicul prin intermediul unei trepte mărite, vizibile de pe locul „şoferului”, având în vedere faptul că, statistic, 70% dintre accidentele de muncă se produc tocmai la urcarea şi coborârea din stivuitor. Poziţia din timpul conducerii este ergonomică, dispozitivele de control de tip joystick (foarte uşor de operat) şi volanul sunt ajustabile şi a fost prevăzut un spaţiu extins pentru picioare, mai mult decât suficient chiar şi în cazul în care operatorul poartă pantofi de protecţie. Scaunul a fost reproiectat să reducă în mod considerabil şocurile şi vibraţiile, acesta permiţând, de asemenea, operatorului o vizibilitate optimă, atât verticală cât şi pe lângă marfă, într-un mod mai puţin solicitant pentru zona cervicală. Funcţia de mişcare laterală a catargului şi cilindrii de ridicare poziţionaţi asimetric permit o vizibilitate şi mai bună asupra încărcăturii. Precizia în operare este sporită prin intermediul direcţiei electrice la 360 grade, chiar şi în cazul unor încărcături de 2,5 t. Într-un cuvânt, operarea acestui stivuitor este la fel de simplă ca şi un joc pe o consolă TV, acţionat prin joystick din confortul propriului fotoliu de acasă.

Pentru un plus de robusteţe în utilizarea de zi cu zi, şasiul este placat cu metal în cele mai expuse zone la coliziuni. De asemenea, vehiculul este echipat cu un sistem de control al vitezei de deplasare în viraj (Curve Speed Control) şi cu unul de control al accesului via card, cip RFID sau PIN, pentru un grad mai mare de siguranţă şi securitate. Această soluţie, oferită sub forma STILL FleetManager 4.x, permite o întreagă gamă de setări individuale şi limitări de viteză, făcând posibilă realizarea unor evaluări şi analize de profunzime ale activităţii.

Noul STILL FM-X poate fi comandat începând cu luna aprilie, iar livrările vor demara în vara acestui an.

Raluca MIHĂILESCU

raluca.mihailescu@ziuacargo.ro

Berlin, Germania

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.