Tesla a lansat Cybertruck

Vizionarul Elan Musk răstoarnă din nou piața auto, inovând și dezvăluind publicului larg pick-up electric Tesla Cybertruck, o nișă neacoperită până acum de Tesla.

Evenimentul de lansare s-a desfășurat la Los Angeles, în Statele Unite ale Americii, la finalul lunii noiembrie și, deși nu a fost lipsit de suprize (geamurile din sticlă blindată ale vehiculului spărgându-se în cadrul unui test desfășurat pe scenă, la lansare), Cybertruck nu poate fi nicidecum ignorat.

Încrederea de care se bucură noul produs s-a materializat în (deja!) 146.000 de comenzi, „42% dintre clienți alegând motorul dublu, 41% motorul triplu și 17% au comandat varianta cu un singur motor” conform afirmației lui Elon Musk. Aceste comenzi au sosit fără ca modelul să beneficieze de publicitate plătită. Producția de serie este așteptată să înceapă în 2021 pentru primele două modele, iar pentru cel cu trei motoare, în 2022.

„Monstrul” SF

Design-ul cu muchii ascuțite, îndelung comentat și analizat de întreaga lume, inspirat din filmele SF, emană anduranță și robustețe. Dimensiunile pick-up-ului sunt: 5.885 de milimetri lungime, 2.027 mm lățime și 1.905 mm înălțime, iar unghiurile de atac (de 35 de grade), cel de degajare (de 28 de grade) și garda la sol (40 cm) promit perfomanțe impresionante atât pe șosea, cât și în regim off-road. Mașina are la bază un șasiu denumit exoskeleton, care îmbracă un aliaj din oțel, blindat, același tip de aliaj folosit de companie și la construcția rachetelor cosmice. Inițial s-au folosit panouri de titan, dar s-a recurs la aliajul de oțel, pentru o rezistență mai mare.

Poliţia din Dubai a anunțat, pe contul său oficial de Tweeter, că, începând din 2021, vor adăuga în flota lor şi Tesla Cybertruck, noua autoutilitară produsă de compania lui Elon Musk. 

În ceea ce privește trenul de rulare, acesta este similar cu cel folosit la modele S și X ale producătorului. Suspensia este una cu auto-reglaj, pentru a compensa variabila dată de sarcină.

Se presupune că și sticla folosită la geamuri este una specială, blindată și ea, dar, după cum a arătat la momentul prezentării, acesta este un aspect ce urmează să primească îmbunătățiri.

Elon Musk, CEO Tesla: „Avem nevoie de energie sustenabilă. Dacă nu avem o camionetă pick-up, nu putem rezolva acest lucru. Cele mai bine vândute vehicule din America sunt camionete pick-up. Pentru a rezolva problema energiei durabile, trebuie să avem o camionetă pick-up”.

Inovație și avangardism

Deși nu au fost împărtășite detalii despre interior, în imaginea difuzată oficial se distinge un volan futurist și display de 17 inch, în mijlocul planșei de bord. Tabloul de bord are un „aspect de marmură”, fapt ce se datorează unui material compozit pe bază de hârtie (produs din hârtie, fibre pe bază de lemn, pigmenți din lemn natural și rășini pe bază de petrol).

Habitaclul oferă locuri pentru 6 persoane, dispuse pe două rânduri, iar locul central al banchetei din față se transformă în cotieră. Alte caracteristici standard includ invertoare de alimentare la bord, pentru furnizarea de energie electrică de 120 și 240 volți, permițând utilizarea unor scule electrice fără un generator portabil. Un compresor de aer pentru alimentarea sculelor pneumatice este inclus. Toate versiunile vor avea 2,8 m3 de spațiu de depozitare și o zonă de încărcare 2 m, iar sarcina utilă se ridică la 1.600 de kilograme.

Performanțe

Pick-up-ul dezvăluit la Los Angeles impresionează nu doar prin autonomie, ci și prin performanțe. Cu unul, două sau o combinație de trei motoare electrice, accelerația vehiculelor de la 0 la 100 km/h este de 6,5 / 4,5 / 2,9 secunde.

Versiunea cu un singur motor, ce are propulsia pe puntea spate, are o capacitate de remorcare de 3.400 kg, iar vesiunile cu tracțiune integrală ajung la 4.550, respectiv 6.350 kg. Prețurile pornesc de la circa 40.000 de dolari pentru vehiculul cu propulsie spate și autonomia maximă de 400 km.

Prețul de bază pentru un Cybertruck cu tracțiune integrală (și automie de circa 480 km) pornește de la 50.000 de dolari, iar al modelului cu tracțiune integrală și TriMotor începe de la aproximativ 70.000 de dolari, acest ultim model oferind o autonomie de 800 km.

Camionetele mari reprezintă circa 14,4% din vânzările totale de mașini noi din Statele Unite în primele 10 luni din acest an, vehicule care se vând cu peste 50.000 de dolari, prețul celui mai ieftin modelul de Tesla Cybertruck.

Opțional, pentru 7.000 de dolari, producătorul oferă pachetul de conducere autonomă, asemenea turismelor Tesla.

Alexandru STOIAN

alexandru.stoian@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.