WABCO: Accelerarea inovației digitale în domeniul auto

Deoarece industria transporturilor devine din ce în ce mai perturbatoare, pe fondul accelerării inovației digitale, WABCO și-a extins rețeaua, pentru colaborare în domeniul internetului lucrurilor (IoT) și al inițiativelor comune. Am aflat mai multe detalii de la dr. Gandert Van Raemdonck, șef global al departamentului de scouting în tehnologie al WABCO.

Compania a devenit, recent, partener al Plug and Play, o platformă globală de inovație cu sediul în Silicon Valley, care are o rețea de 1.100 de startup-uri la nivel mondial. Prin acest parteneriat, WABCO are oportunitatea de a colabora cu o mulțime de companii, pentru împărtășirea de seturi de calificări și pentru stimularea dezvoltării rapide a capacităților tehnologice în domeniul IoT și cloud și pentru extinderea portofoliului Autonom, Conectat și Electric al WABCO (ACE). Acest lucru va sprijini cerințele producătorilor de echipamente originale (OEM), ale flotelor de vehicule și ale transportatorilor, acum și în viitor.

În Europa, WABCO va lucra în strânsă colaborare cu platforma de inovație Plug and Play Startup Autobahn. Combinând experiența Silicon Valley cu capacitățile ingineriei germane, aceasta conectează startup-urile cu corporații importante, precum WABCO, pentru a face pași majori în direcția soluțiilor gata de implementare.

Ziua Cargo: De ce a decis WABCO să coopereze cu Plug and Play?

Gandert Van Raemdonck: Ca lider global în tehnologie, WABCO îmbrățișează inovația deschisă ca element care ne propulsează succesul. La WABCO, avem o istorie îndelungată în ceea ce privește inovația produselor și serviciilor, dar digitalizarea și noii jucători care întră pe piață generează necesitatea unei schimbări și îmbunătățiri continue. Obiectivul nostru este de a identifica startup-uri și de a lucra cu ele, companii în dezvoltare sau companii mari, consacrate, precum și multinaționale care ne pot ajuta să ne accelerăm mecanismele de inovare și oferta de produse, pentru a ne avansa în mod constant tehnologiile ACE din domeniul vehiculelor și al ecosistemului transporturilor. WABCO dorește să avanseze industria și să rămână lider în domeniul inovației tehnologice. Una dintre modalitățile de a face asta este să fii parte a unei platforme mondiale de inovație, cum ar fi Plug and Play.

Problemele și provocările prezentului devin din ce în ce mai complexe. Pentru a depăși acest obstacol, colaborarea devine din ce în ce mai importantă; nu mai este vorba doar despre a fi o entitate singulară. Cu Plug and Play, putem rezolva această complexitate de factori prin inovația deschisă, colaborând cu alți parteneri pe soluții specifice. Suntem experți în anumite domenii, dar sunt alte zone în care colaborarea cu startup-urile va aduce noi aptitudini și idei pentru a ne inspira și a ne ajuta să inovăm. În opinia noastră, colaborarea cu startup-urile și cu corporațiile este un factor cheie al succesului la Plug and Play. Împreună, putem evalua și putem crea în colaborare noi tehnologii și putem implementa noi idei care vor îmbunătăți siguranța în toate stadiile mobilității, în contextul dezvoltării orașelor inteligente și a vehiculelor autonome. Cu ajutorul Plug and Play, putem implementa noi tehnologii cu aceeași viteză cu care se dezvoltă startup-urile.

Plug and Play deține o rețea extinsă și un istoric excelent în ultimii ani. De asemenea, are proporții uriașe și include peste 14 sectoare verticale, oferind acces la zone precum FinTech, asigurări sau modă. Ne concentrăm în principal pe IoT și mobilitate, dar putem învăța din toate celelalte sectoare, iar ei oferă multe oportunități.

Gandert Van Raemdonck

Dr. Gandert Van Raemdonck, șef global al departamentului de scouting în tehnologie al WABCO

Dr. Gandert Van Raemdonck s-a alăturat WABCO în urmă cu 7 ani, având o experiență extinsă în cercetarea și dezvoltarea de soluții aerodinamice, domeniu în care încă activează. În mai 2019, a fost numit șef global al departamentului de scouting în tehnologie, un rol care îl face responsabil pentru descoperirea de noi tehnologii, tendințe și startup-uri pentru WABCO, la nivel global.

Cum va accelera inovația această colaborare?

WABCO primește acces la rețeaua extensivă de parteneriate Plug and Play la nivel global, care include multe dintre cele mai bune startup-uri și lideri din industrie, permițând co-crearea unor noi soluții avansate și a unor inițiative comune în domeniul inovației.

A fi fizic în același loc cu startup-urile, la Plug and Play, oferă un nou avânt culturii inovației și are potențialul de a schimba modul de gândire al tuturor jucătorilor implicați. În fiecare zi se întâmplă câte ceva în comunitatea Plug and Play. În domeniul mobilității și al IoT, de exemplu, avem în fiecare o lună o săptămână dedicată, plină de evenimente. Începem săptămâna cu o zi de selecție, în care 30 de startup-uri în domeniul mobilității își prezintă ideile, dimineață, iar după amiază avem sesiuni de analiză cu 10 companii selectate. Apoi, în ziua următoare, ne concentrăm pe IoT. Prin intermediul acestor oportunități, companiile corporatiste, așa cum suntem și noi, pot să descopere startup-urile potrivite pentru colaborare.

Un alt eveniment important este reprezentat de către o așa-zisă sesiune „deal-flow”. În cadrul acesteia, oferim Plug and Play o listă cu cerințe pe un anumit subiect și, pe baza acestei liste, ei vor căuta posibile startup-uri, pentru a ne ajuta. Apoi vom analiza selecția și vom alege 5 startup-uri pentru „deal-flow”. Această sesiune este o întâlnire individuală de o oră, față în față, cu reprezentanții startup-ului, cu liderii din industrie și cu departamentul de informații. În cadrul acestei sesiuni, încercăm să ajungem la o înțelegere, care include o probă a conceptului, o probă de valoare sau un alt tip de proiect. Astfel, împreună cu startup-ul dezvoltăm o nou soluție sau un nou serviciu.

Acestea sunt doar câteva exemple ale modului în care deschiderea către inovație a WABCO, alături de colaborările din cadrul Plug and Play, pot accelera inovația și dezvoltarea ofertei de produse.

Ce impact are această cooperare în Europa?

În Europa, lucrăm în strânsă cooperare cu Startup Autobahn, care conectează astfel de companii cu parteneri corporate, cum este WABCO, pentru a conduce dezvoltarea tehnologică și pentru a acționa în direcția scopului final, al unei implementări a producției. Suntem deocamdată foarte la început cu această cooperare, dar avem deja câteva contacte interesante și suntem în căutarea unor noi soluții inovative. Ne putem imagina, fără îndoială, dezvoltând o serie de produse împreună cu clienții și cu potențialii noștri parteneri. Suntem, de asemenea, deschiși către colaborarea cu diferite tipuri de companii și suntem nerăbdători să vedem ce se va întâmpla în următoarele luni.

La ce lucrează WABCO în prezent?

În prezent, lucrăm la diferite soluții, care includ senzori și tehnologii de monitorizare, pentru a avansa și mai mult siguranța și eficiența vehiculelor. Pasiunea noastră este să facem diferența, prin salvarea de vieți și prin protecția mediului. Acesta este motivul pentru care suntem în permanentă căutare de soluții care să satisfacă necesitățile de astăzi și de mâine ale industriei noastre și suntem nerăbdători să ne prezentăm inovațiile. Suntem sigură că o să putem să stabilim niște repere importante, în viitorul apropiat.

Are WABCO deja în vedere anumite tehnologii pentru Startup Autobahn?

Un element cheie va fi expansiunea portofoliului nostru ACE, WABCO dorind să-și crească rapid capacitățile tehnologice IoT și cloud, care vor accentua diferențierea companiei și vor oferi beneficii pentru furnizorii de echipamente originale, pentru flotele de vehicule comerciale și pentru transportatori. În conjuncție cu IoT, vehiculele vor comunica între ele, precum și cu infrastructura. Datorită creșterii conectivității, vehiculele vor deveni din ce în ce mai inteligente, în timp ce infrastructura și caracteristicile traficului rutier se vor schimba, pregătind terenul pentru conducerea autonomă. Dar, așa cum am spus anterior, suntem abia la începutul acestei colaborări și suntem în căutarea unor noi soluții inovatoare.

Care este experiența WABCO de lucru cu startup-urile?

WABCO a lucrat cu startup-uri și până acum, compania achiziționând, în 2012, Ephicas BV, dar colaborările de acest gen sunt cu totul noi pentru WABCO. Astfel, acestea deschid o nouă eră pentru noi. Ne-am schimbat, de asemenea, procesele interne de inovație, pentru a ne adapta la viteza dezvoltărilor din industrie, iar aceste procese sunt în continuă schimbare. Departamentul pe care îl conduc este parte a noului nostru proces de inovare și ilustrează angajamentul nostru de a investiga tehnologii care să ne ajute să facem adevărate salturi în inovație. Cred că această dedicare este cheia succesului nostru viitor.

Traducerea și adaptarea: Raluca MIHĂILESCU

raluca.mihailescu@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.