1 miliard de euro împrumut de la BEI pentru Transporturi

Guvernul a aprobat în ședința din 20 decembrie un proiect de lege pentru aprobarea Contractului cadru de finanțare dintre România și Banca Europeană de Investiții (BEI), în valoare de 1 miliard de euro. Contractul a fost semnat în data de 18 iulie 2017, la Luxemburg, de către ministrul Finanțelor Publice și va fi implementat de către Ministerul Transporturilor. În acest sens, cele două ministere vor încheia un acord subsidiar.

Concret, suma va fi utilizată pentru finanțarea deficitului bugetului de stat și refinanțarea datoriei publice guvernamentale, în vederea realizării unor obiective de investiții cuprinse în Axele prioritare 1 și 2 din POIM 2014-2020, respectiv proiecte pentru creșterea mobilității și dezvoltarea transportului rutier, feroviar și naval și a mijloacelor de transport subteran, eliminarea blocajelor din rețeaua infrastructurii de transport, creșterea zonelor de acces cu conectivitate redusă, reducerea impactului transportului asupra mediului

Împrumutul se acordă pe o perioadă de până la 25 de ani, cu o perioadă de grație de până la 7 ani, în condiții foarte avantajoase în comparație cu alte instrumente financiare,  și va fi disponibilizat în cel mult 20 de tranșe, până la 31 decembrie 2024.

Potrivit  legislației în domeniul datoriei publice, subproiectele alocate de BEI sunt prefinanțate parțial de la bugetul de stat, iar ulterior, parte a acestei prefinanțări se recuperează din sumele împrumutului.

Proiectul de lege va fi transmis spre dezbatere și adoptare Parlamentului.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.