7 ani fara impozit

 

Proprietarii apartamentelor din Sectorul 1 al Capitalei pot scapa de plata impozitului timp de 7 ani, daca isi reabiliteaza termic blocul pe cheltuiala proprie. Sunt  scutiti si cei de la case, dar numai pentru 5 ani, daca refac fatada imobilului. Decizia a fost luata de Consiliul Local al Sectorului 1, in sedinta din 22 decembrie, si se va aplica de la inceputul anului viitor pentru proprietarii de imobile compuse din cel mult doua unitati locative, proiectate in perioada 1950-1990. Reamintim ca o hotarare asemenatoare au adoptat si consilierii locali ai Sectorului 3, in urma cu cateva luni. 

Pentru a putea beneficia de scutirea de la plata impozitului, beneficiarii nu trebuie sa aiba datorii la taxele si impozitele datorate bugetului local. Masura acordarii scutirii de la plata impozitului pe cladiri se aplica cu incepere de la data de 1 ianuarie a anului fiscal urmator finalizarii lucrarilor de reabilitare.

Scutirea de la plata impozitului pe cladiri se acorda in baza procesului-verbal de receptie la terminarea lucrarilor, prin care se constata realizarea masurilor de interventie recomandate de auditorul energetic.

Potrivit prevederilor OUG nr. 18/2009, in programul de reabilitare termica pot fi incluse doar blocurile de locuinte. “Prin aceasta hotarare, Primaria Sectorului 1 incearca sa corecteze inechitatea existenta in acest moment intre proprietarii de apartamente si proprietarii de case”, argumenteaza edilul Andrei Chiliman.

Din anul 2007, Primaria Sectorului 1 a anvelopat peste 330 de blocuri, urmand ca in cursul anului viitor, alte 160 de imobile sa intre in programul de izolare termica. Pana acum, autoritatea locala a preluat si cota de 20% din costul lucrarilor ce le revenea asociatiilor de proprietari. In noiembrie, Chiliman a incheiat un imprumut de 125 milioane de euro cu Banca Europeana de Investitii, pentru anveloparea termica a celor 160 de blocuri. Intre timp, ministrul Dezvoltarii, Elena Udrea, a primit ok-ul Comisiei Europene pentru preluarea fondurilor nerambursabile de la celelalte ministere care nu le-au absorbit, pentru reabilitarea termica a circa 250.000 de apartamente. 

Reabilitarea termica a cladirilor este cea mai eficienta si economica metoda de reducere a consumului de energie. Ea presupune decopertarea unei cladiri si „anveloparea” ei intr-un strat termoizolant, precum si inlocuirea tamplariei clasice cu ferestre tip termopan, refacerea hidroizolatiei terasei si a subsolului blocului.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PALSU

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.