Acciza la carburanți NU va mai fi redusă cu 20% de la 1 ianuarie 2016. Noul Cod Fiscal, modificat în Senat

Promisiunea Guvernului de scădere cu până la 20% a accizei la carburanți începând cu 1 ianuarie 2016 a fost eliminată din proiectul Codului Fiscal, de către membrii Comisiei de Buget a Senatului.

UPDATE 27 aprilie: Plenul Senatului a adoptat proiectul de lege privind Codul Fiscal, cu modificarea operată în Comisia de Buget. Proiectul legislativ a fost înaintat Camerei Deputaților, for decizional.

Așa se explică de ce premierul a refuzat categoric solicitatea transportatorilor de a elimina supraacciza de 7 eurocenți/litru, pe care a introdus-o la 1 aprilie 2014: Victor Ponta știa că nu va fi aprobată de Legislativ, așa cum nici reducerea cu 20% a accizei nu fusese cu adevărat luată în calcul; doar Ponta este președintele PSD, partid ce deține majoritatea în Parlament și ascultă de șef!

Tot Parlamentul va trebui să decidă anul acesta (după o amânare de un an – n.r.) noile redevențe pentru produsele petroliere, a anunțat Ponta, dar până acum Guvernul nu a luat în discuție un proiect de lege în acest sens. Știm doar, de la ministrul Economiei, Andrei Gerea, că „redevențele vor fi discutate în așa fel încât să mulțumească atât statul, cât și investitorii, care trebuie atrași în economie”.

În ciuda scăderii cu până la 49% a prețului petrolului pe plan internațional, costul carburanților rămâne ridicat în România, iar aceasta dintr-un motiv simplu: TVA, acciza şi supraacciza însumează aproape 60% din prețul de la pompă. Practic, dacă eliminăm taxele, un litru de benzină ar costa doar 2 lei şi 20 de bani.

Nici eliminarea impozitului pe dividende nu mai este valabilă, senatorii din Comisia de Buget considerând că aceasta trebuie să rămână în cuantum de 5%.

Cele două anunțuri au fost făcute astăzi de noul ministru al Finanțelor, Eugen Teodorovici, la emisiunea “După 20 de ani”, de la  PRO TV.

„Deşi prevederea apărea în noul Cod Fiscal, românii nu vor plăti, totuşi, mai puţin pentru carburanţi. Comisia de Buget din Senat nu au fost de acord cu reducerea”, a declarat ministrul Teodorovici.

Ministrul Finanţelor susține că din menţinerea valorii accizei la carburanţi bugetul de stat va avea un plus de peste 3 miliarde lei.

Reducerea accizei a fost prevăzută în proiectul noului Cod Fiscal, aprobat de Guvern la 25 martie, astfel:

– cu 20% motorină (de la 1897,08 lei/1000 litri la 1518,04 lei/1000 litri);

– cu 18,62% la benzină fără plumb (de la 2035,40 lei/1000 litri la 1656,36 lei/1000 litri);

– cu 16,28% la benzina cu plumb (de la 2327,27 lei/1000 litri la 1948,23 lei/1000 litri).

Impozitul pe dividende NU va fi eliminat 

Cât privește prevederea din noul Cod Fiscal referitoare la eliminarea impozitului pe dividende, senatorii din Comisia de Buget au decis ca aceasta să rămână, dar redusă la 5%, din cota de 16%, în prezent.

Ministrul Finanţelor susține că în acest fel bugetul de stat va avea un plus de circa 1 miliard de lei, iar cu tot cu menținerea accizei la cota stabilită, plusul va ajunge la 3,5-4 miliarde de lei.

După votul Senatului, noul Cod Fiscal va ajunge la Camera Deputaților – for decizional -, care ar putea aduce și alte modificări proiectului de lege.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLȘU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.