Adio, retrocedari! Statul elimina restituirea in natura a imobilelor nationalizate si limiteaza despagubirile la 15%

Statul va elimina masura reparatorie de restituire in natura a imobilelor confiscate in perioada comunista, precum si aceea de compensare cu alte bunuri si servicii. In plus, despagubirile pentru imobilele nationalizate vor fi limitate la 15% din valoarea reala a bunului,  acestea urmand a fi platite pe o perioada esalonata intre 10-12 ani. Termenul de depunere a dosarului va fi unul de decadere, fiind stabilit la maximum 90 zile. Guvernul a discutat miercuri, in prima lectura, un proiect de lege ce include prevederi atat pentru despagubirile in baza Legii 10/2001, cat si pentru cele pe Legea nr. 9/1998,  pe Legea nr. 290/2003 si pe Lega nr. 393/2006.

“Atat isi permite statul sa aloce”, a argumentat presedintele Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRM), Dorina Danielescu.

Reamintim ca premierul Mihai-Razvan Ungureanu a sesizat Parchetul pentru afacerile AVNRP cu restituirea proprietatilor.

Modificarile legislative sunt avansate de Guvern dupa ce Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a cerut Romaniei ca in termen de 18 luni sa adopte o noua lege pentru despagubirile legate de imobilele nationalizate in comunism, termen care expira in luna iulie a acestui an.

Dorina Danielescu a explicat ca prin noua lege se vor institui principiile predictibilitatii, echitatii, transparentei procesului de stabilire a despagubirilor si esalonarii, proiectul fiind structurat pe doua paliere:

  • Palierul administrativ, care aduce modificari semnificative mecanismului administrativ de solutionare si urgentare a cererilor;
  • Palierul financiar, care aduce schimbari majore privind modalitatea de stabilire si de plata a despagubirilor, fiind in concordanta cu constrangerile bugetare si cu Strategia fiscal-bugetara.

Restituirea in natura, “mecanism nefunctional”

De asemenea, se va elimina masura reparatorie a restituirii in natura a imobilelor confiscate, precum si aceea a compensarii cu alte bunuri si servicii, singura modalitate de despagubire constand in despagubirea potrivit actului normativ in discutie. “In prezent este un mecanism nefunctional. Practic, prin aceasta varianta a proiectului de lege se face ca acest mecanism nefunctional sa devina unul functional”, a precizat Danielescu.

In ceea ce priveste componenta administrativa a proiectului legislativ, cele mai importante modificari vizeaza:

  • Introducerea unor termene limita de 12, 24 si 48 de luni in functie de numarul de cereri inregistrate, pana la care autoritatile locale si centrale sa finalizeze procesul de solutionare al cererilor depuse;
  • Modificarea atributiilor Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor prin sporirea competentelor in vederea exercitarii unui veritabil control administrativ-jurisdictional, prin validarea sau invalidarea, in tot sau in parte, a propunerilor de acordare a despagubirilor formulate de catre unitatile detinatoare, in situatia in care acestea apreciaza ca persoana respectiva nu are dreptul la acordarea despagubirilor;
  • Eliminarea avizului de legalitate exercitat de catre Institutiile Prefectului coroborata cu sporirea atributiilor Comisiei Centrale va urgenta procesul de restituire si va scurta circuitul administrativ al dosarelor de la primarii si pana la Comisia Centrala;
  • Reglementarea ordinii de solutionare a cererilor, proiectul prevazand ca acestea vor fi solutionate in ordinea inregistrarii.
  • Se introduc modificari care responsabilizeaza persoanele indreptatite de a completa cu celeritate dosarele cu acte doveditoare prevazute de lege prin introducerea unui termen de decadere de 60 de zile pentru depunerea acestora. Termenul poate fi prelungit o singura data, cu 30 de zile, daca se face dovada ca in termenul de 60 de zile, din motive obiective, documentele necesare nu au putut fi obtinute.

Despagubiri in transe anuale egale, timp de 10-12 ani

In ceea ce priveste componenta financiara, presedintele ANRP a mentionat ca despagubirile pentru imobilele nationalizate vor fi platite de stat fostilor proprietari in limita a 15% din valoarea reala a bunului, pe o perioada esalonata intre 10-12 ani, in transe anuale egale.

Raspunzand unei intrebari, Danielescu a precizat ca anual va fi alocata pentru plata despagubirilor aproximativ 531 de milioane de lei. Noile reglementari privind limitarea despagubirilor vor viza dosarele pentru care Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor nu a emis un titlu de despagubire pana la intrarea in vigoare a noii legi, cat si pentru cele pentru care a fost deja emis un titlu de despagubire insa acesta nu a fost valorificat de catre persoanele indreptatite.

“Legea Voiculescu” dispare

De asemenea, presedintele ANRP a mentionat ca proiectul de lege elaborat de institutiile guvernamentale elimina distinctia introdusa de Legea 1/2009, cunoscuta drept “Legea Voiculescu”, cu privire la restituirea catre chiriasul cumparator a pretului platit actualizat sau, dupa caz a pretului de piata al imobilelor, in cazul anularii contractelor de vanzare-cumparare incheiate potrivit Legii 112/1995.

Proiectul de lege propune sa i se restituie chiriasului pretul platit actualizat cu indicele preturilor de consum si nu la valoarea de piata, modificare propusa in sensul asigurarii unui tratament egal ]n raport cu proprietarii carora li se propune limitarea despagubirilor.

Documentul va fi aprobat in sedinta Executivului de saptamana viitoare, dupa ce va fi postat in dezbatere publica pe site-ul ANRP,  urmand sa fie transmis Parlamentului cu solicitarea de a fi dezbatut si aprobat in procedura de urgenta.

Purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu, a afirmat ca, in ceea ce priveste reconstituirea dreptului de proprietate, actualul Executiv deconteaza o problema care s-a acumulat in ultimii 15-20 de ani din cauza unor indecizii guvernamentale.

Magda SEVERIN

1 COMENTARIU

  1. Referitor la Proiectul de lege privind reformarea legislatiei in domeniul restituirii proprietatilor preluate abuziv de regimul comunist…,
    si considerand ca Acela care vrea sa conduca pe altii trebuie sa ramana deschs la punctele de vedere ale oamenilor, va spun urmatoarele:

    -Initiatorul-Comitetul interministerial-al acestei legi, nu a gasit nici forta nici gustul responsabilitatii pentru indeplinirea unuei astfel de sarcini.
    -Acest proiect de lege pe care guvernul format din partidele PDL, UDMR si UNPR l-a adoptat in data de 11.04.2012, reprezinta o noua nationalizare.
    -Este o actiune asupra unui numar mare de oameni, in jur de 500000 expropriati si familiile lor,si este facuta in mod brutal.
    -Este o actiune nepregatita care nu ne provoaca decat spaima si repulsie.
    -Guvernul vrea sa impinga prea departe limitarile impuse acestei categorii de oameni care au suferit traumele psihice produse de regimul comunist prin deposedarea de bunuri si proprietati,iar acestia se vor revolta. De aceea este nevoie de limite chiar in limitare.
    -Altfel,atitudinea justa din partea celor afectati de acest proiect de lege este darzenia militara.

    Mihai Salantz
    Presedinte Liga Expropriatilor de Imobile Vrancea

  2. Dati totul pt. cei de la putere si pt. regele Mihai si altii iar cind vine vorba de prostime ,nu mai sunt fonduri , eliminam despagubirile in natura dam 15% pe proprietatile lor iar noi statul am vinat 2 iepurii dintr-o lovitura halal afacere.Staul hot,vrea ca aceste imobile nerestitulite sa reevalueze mai tarziu la un pret potrivitv pietei de vanzare
    dar ei dand 15% pe valoare.Halal guvern hot!

  3. Ungurii au dat legea nr. 5 in 1990 prin care nu au restituit nimic in natura despăgubind foștii proprietari în limita a maxim 20.000 USD in 10 ani. Astfel ca plecând de la cea mai mare valoare pentru care statul a despăgubit cu 20.000 USD proporțional s-au calculat si celelalte despăgubiri. In lege s-a stabilit si alte termene dacă se opta pentru ca o parte sa se solicite in acțiuni ale statului.
    Dupa cum se observa este constituțional ca statul sa limiteze suma totala si termenul despăgubirii, dar este neconstituțional sa stabilească faptul ca va plați un procent din aceasta. In acest sens s-a pronunțat constant si CEDO.
    Sa nu fi știut MRU asta, sau scopul lui a fost sa fenteze FMI sa capete imagine Oricum nu a reușit nimic ! Daca actualul premier dorește rezolvarea problemei echitabil sa ia exemplul de mai sus.

  4. Rusine sa le fie, la toate paiatele ,din guvernul trecut si cel prezent.Nu stiu decat sa pacaleasca si sa umileasca acest popor.acesti oameni care-si revendica drepturile de despagubire.Ar trebui sa ne dea pamanturile si casele inapoi, sa-si tina banii,daca nu vor sa fie corecti cu noi.Nu unul cea si altul hais.Pentru unii ,au avut sa dea sume imense de banii ,iar pentru ceilalti nu mai au.DE CE ASA ,DOMNILOR GUVERNANTI…SA VA FIE RUSINE.Stau cu dosarul de 14 ani si amanati.NU MAI VREAU BANII,DATI-MI PAMANTUL INAPOI.VA JUCATI CU LEGILE CUM VRETI VOI,SI AVETI VILE SI SUTE DE MILIOANE DE EURO IN CONTURI.SA VA FIE RUSINE GUVERN DE PAIATE….

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.