Ajutoarele de minimis, la anul. Sistemul a fost reşapat

Noul sistem online pentru accesarea ajutorului financiar de minimis de către întreprinderi mici şi mijlocii (IMM) nu va mai funcţiona pe principiul “primul venit, primul servit”, punctajul urmând a fi acordat automat iar microintreprinderile din industria prelucrătoare rurală vor fi punctate maxim. Sistemul a fost aprobat de Guvern miercuri iar plăţile vor fi efectuate în 2014, a anunţat ministrul delegat pentru IMM-uri, Maria Grapini. Bugetul pentru ajutoarele de minimis fusese suplimentat în vară de la 400 la 500 milioane lei (125 milioane euro), urmând ca plata ajutorului să se efectueze până la finele anului 2015.

Deschiderea aplicaţiei online va fi anunţată cu 5 zile înainte, iar înregistrările online, fără a mai conta ora şi minutul acestora, se vor desfăşura timp de 10 zile, a spus Grapini.

Înregistrările se vor face online pe formulare tip, iar software-ul va acorda automat punctajul, fără a se mai întruni o comisie specială în acest scop.

Punctajul maxim va fi acordat pentru IMM-urile care operează în industria prelucrătoare, iar apoi pentru cele din învăţământ-cercetare. În funcţie de mediul în care funcţionează, vor fi punctate în plus cele din mediul rural, iar în funcţie de tipul de IMM, punctele vor fi acordate descrescător microîntreprinderilor, întreprinderilor mici şi întreprinderilor mijlocii.

Guvernul a decis şi eliminarea obligativităţii prezentării de IMM-uri a unui studiu tehnico-economic şi a menţinut doar cerinţa unui plan de investiţii.

Schema de minimis va putea fi accesată şi de firmele aflate în suspendare temporară, cu condiţia să fie în funcţiune de cel puţin un an, iar codul CAEN pentru care solicită ajutor de minimis să fi fost înregistrat cu cel puţin 3 luni înainte.

Banii vor fi alocaţi în ordinea descrescătzoare a punctajelor, iar punctajul minim pentru finanţare este de 60 de puncte dintr-un total de 100 puncte.

În cazul unor punctaje egale, criteriile de departajare vor fi angajarea tinerilor până în 25 ani.

După înregistrarea online, firmele vor avea 60 zile pentru depunerea la oficiile pentru IMM din teritoriu documentele în vederea verificării administrative.

Grapini: “Sistemul online va face faţă”

Grapini a dat asigurări că sistemul online va face faţă numărului de solicitanţi, ţinând cont şi că nu va mai conta data înregistrării, şi a precizat că, dacă va fi nevoie, fondurile vor fi suplimentate pentru acordarea ajutorului tuturor firmelor care întrunesc punctajul minim.

Amintim că, în 28 august, mai mulţi întreprinzători care au încercat să acceseze pagina de internet a Ministerului Finanţelor au reclamat că secţiunea dedicată schemei de minimis în valoare maximă de 500 milioane lei s-a blocat după deschidere, iar după numai 5 minute procesul de selecţie a fost declarat închis de către MFP, aceştia nemaiputând aplica pentru ajutorul financiar.

MFP a argumentat că pagina de internet dedicată schemei de minimis pentru IMM-uri a fost accesată de 20.225 de persoane, iar restul celor interesaţi nu au mai putut intra pe site deoarece limita tehnică a echipamentelor IT “era deja atinsă”.

Cum scandalul ameninţa să escaladeze, Ministerul Finanţelor a decis în aceeaşi zi, spre seară, anularea sesiunii, pentru a elimina suspiciunile care apăruseră cu privire la corectitudinea derulării acestei proceduri.

Modificare pentru amânare

Amintim că Guvernul a aprobat în data de 16 mai ajutoarele de stat nerambursabile pentru IMM-uri. Astfel, în vară urma să fie acordate ajutoare de minimis în valoare de 200.000 euro IMM-urilor care vor face investiţii pe o perioadă fiscală de 3 ani şi dacă vor înfiinţa 7 locuri de muncă pe care le vor păstra cel puţin 3 ani după finalizarea investiţiei.

Totodată, erau prevăzute ajutoare de 100.000 euro firmelor cu activitate în domeniul transportului rutier, dacă angajau 5 persoane.

Abia aprobată, HG 274/2013 a fost modificată în urma discuţiilor cu reprezentanţii mediului de afaceri, anunţa în 15 iulie Ministerul Finanţelor.

După ratarea din 28 august a înregistrării online a cererilor, totul s-a blocat iar acum aflăm că, de fapt, ajutoarele se vor acorda la anul. Evident, dacă vor fi bani la buget.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.