ANAF înghite Garda Financiară şi Vămile

Guvernul a aprobat miercuri, în ultima şedinţă din această sesiune parlamentară în care mai putea adopta ordonanţe de urgenţă, preluarea, de către ANAF, a activităţii Autorităţii Naţionale a Vămilor (ANV) şi a Gărzii Financiare. Practic, cele două instituţii vor fi reînfiinţate în cadrul ANAF prin preluarea a numai o parte din personal, nu vor mai avea personalitate juridică şi vor avea strict atribuţii de combaterea fraudelor şi evaziunii fiscale.

„Toată lumea vorbeşte, de 20 de ani, de evaziune fiscală. Cu deciziile importante, radicale, pe care le luăm astăzi, putem să spunem că începem nu doar să vorbim, ci şi să facem în această bătălie, care va fi una din cele mai importante pe care le avem de dat în anii care urmează, construcţia unei direcţii antifraude cu largi atribuţii, inclusiv sub supravegherea Parchetului de Cercetare Penală, cu sancţiuni foarte dure, cu un mod clar de selecţie şi proceduri rapide de recuperare a prejudiciilor – reprezintă, din punctul meu de vedere, lucruri foarte importante şi necesare şi care trebuie să producă efecte în perioada următoare”, a spus prim-ministrul Victor Ponta, la începutul şedinţei Executivului.

Restructurarea ANAF constituie o precondiţie pentru modernizarea administraţiei fiscale, proiect convenit cu instituţiile europene şi pentru care Guvernul a semnat un acord de împrumut cu Banca Mondială.

Guvernul a convenit cu Fondul Monetar Internaţional ca numărul actual de 221 unităti fiscale ale ANAF să fie reorganizate în opt direcţii regionale până la jumătatea acestui an şi în doar 47 de unităţi fiscale locale, până în 2015

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.