ANI va stabili şi conflictele de interese la absorbţia fondurilor europene

Atribuţiile Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) au fost extinse, printr-o Ordonanţă de Urgenţă aprobată în şedinţa de miercuri a Guvernului, astfel încât va stabili şi conflictul de interese în domeniul absorbţiei fondurilor europene, aceasta reprezentând şi o cerinţă a Comisiei Europene, în Raportul MCV. Totodată, cei 26 de inspectori ai ANI vor fi salarizaţi pe model european, la nivelul inspectorilor de concurenţă, lefurile urmând să le fie majorate cu sume între 2.000 şi 4.000 de lei, a anunţat vicepremierul Daniel Chiţoiu.

Solicitat să comenteze creşterea salariilor inspectorilor ANI, Chiţoiu a precizat: “Atribuţiile ANI, în baza unui memorandum prezentat azi, în Guvern, de preşedintele Autorităţii pentru Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP), au fost extinse şi vor prelua şi atribuţiile de prevenire şi de stabilire a conflictului de interese în ceea ce priveşte absorbţia de fonduri europene”, a precizat Chiţoiu.

Agenţia Naţională de Integritate funcţionează, în present, cu doar 26 inspectori de integritate cu funcţii de execuţie, al căror salariu mediu net este de 2.567 lei, în condiţiile în care atribuţiile acestora sunt multiple. Salariul mic şi numărul lor redus ar putea afecta eficienţa acestei instituţii, au decis guvernanţii.

Astfel, prin OUG, a fost modificat exclusiv cadrul legal privind salarizarea funcţiilor de specialitate din cadrul ANI (director general, director, şef serviciu, inspector de integritate, pe toate cele 4 grade: superior, principal, asistent şi debutant), prin stabilirea unui salariu de bază brut lunar asimilat cu salariile inspectorilor de concurenţă şi funcţiilor de conducere din cadrul Consiliului Concurenţei.

Salariul brut lunar al unui inspector superior va creşte de la 5.601 lei la 8.285 lei, salariul unui inspector principal va fi majorat de la 4.375 lei la 7.555 lei, salariul unui inspector asistent va urca de la 2.976 lei la 6.825 lei, iar salariul acordat unui inspector debutant va creşte de la 1.924 lei la 3.902 lei. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.