Antonescu: „Daca ministrul Justitiei propune un nou procuror general si un nou sef la DNA, nu voi obstructiona numirea”

Presedintele interimar Crin Antonescu a declarat sambata seara, la Antena 3, ca ministrul Justitiei poate face o noua propunere pentru procurorul general al Romaniei, dar si pentru seful DNA – al carui mandat a fost prelungit pe 6 luni acum cateva zile de Laura Codruta Kovesi – aratand ca el „nu va obstructiona aceasta numire”. Cu alte cuvinte, va aproba noi numiri in Justitie, desi a promis Comisiei Europene ca in perioada de interimat nu se va intampla acest lucru. Intre timp, cum decizia privind rezultatul referendumului a fost amanata de Curtea Constitutionala, Crin Antonescu sustine ca se afla intr-o noua perioada de interimat, care ii permite sa aprobe noi sefi la Justitie, asa cum i-a concediat pe consilierii Administratiei Prezidentiale, desi demiterea presedintelui Traian Basescu nu este validata de CCR.  

„In ce-l priveste pe procurorul general, si pe seful DNA despre care s-a facut vorbire expresis verbis in comunicate internationale, inca o data as vrea sa precizez: procurorul general este numit la propunerea ministrului Justitiei, cu acordul, cu evaluarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), si apoi, la capatul acestui circuit, numit sau nu de catre presedinte, deci nu presedintele initiaza un asemenea proces, nu presedintele gaseste persoana, ca sa spun asa. Presedintele are ultimul cuvant, doar asa cum il are si la promulgarea legilor, aici putand sa respinga propunerea respectiva. Eu cred ca, in mod normal, atunci cand vin scadentele, cum la DNA au venit, stam din amanare in amanare – amanare legala – si cum va veni undeva, spre mijlocul lunii septembrie, si la Parchetul General”, a precizat Antonescu.

In opinia sa, ministrul Justitiei ar trebui sa se orienteze pentru functia de procuror general asupra unei ”personalitati din lumea justitiei, ca este vorba de un procuror, poate sa fie un judecator, poate sa fie un magistrat, cu o cariera solida in spate, care sa fie de notorietate, independent, fara vreo legatura clara cunoscuta cu vreun partid politic si sa-l propuna mai departe”.

Crin Antonescu a afirmat ca este dispus sa analizeze propunerea venita de la ministrul Justitiei, atat in ceea ce priveste DNA, dar si procurorul general, si ”sa-i dea drumul”.

”Categoric, da. Sigur ca da. Eu am spus urmatorul lucru, ca nu schimb eu pe cineva – daca nu se intampla cine stie ce – ca nu schimb, ca nu consider ca am – si un presedinte interimar nu are aceasta legitimitate, dar daca acest proces porneste de la Ministerul Justitiei, evident ca nu voi obstructiona eu”, a conchis Antonescu.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.