UPDATE! ASF modifică Norma 23/2014 privind RCA. Vezi reacţia ASSAI

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a abrogat, astăzi, alineatul 1 şi a modificat alineatul 5 ale Articolului 21 din Norma nr. 23/2014 intrată în vigoare la 1 ianuarie a.c., hotărând, astfel, ca asigurătorii să acoperite toate angajamentele din RCA şi să nu mai modifice tarifele decât după minimum 6 luni – față de 12 luni, anterior -, cu excepția indexărilor sau a modificărilor pe anumite categorii de riscuri.

UPDATE 15 ianuarie: Este o modificare parţială. Efectele pozitive pot avea loc abia peste două luni, cu două condiţii: să fie abrogate şi articolele toxice referitoare la despăgubire – valoarea în caz de daună totală şi plafonarea costurilor de reparaţie – şi să fie pus accentul pe supraveghere, deoarece fără un control strict ne vom întoarce exact în situaţia de anul trecut, când s-au scumpit excesiv poliţele RCA”, ne-a declarat Cristian Muntean, preşedintele Asociației Societăților de Service Auto Independente (ASSAI) – ai cărei membri au a protestat în 2 decembrie la Parlament şi la sediul ASF.

„Dacă nu vor fi abrogate şi articolele cu privire la despăgubire, iar ASF va rămâne în continuare avocatul societăţilor de asigurare în loc să devină avocatul asiguraţilor români (raţiunea înfiinţării acestei instituţii), vom asista la aceleaşi preţuri ale RCA”, a precizat el.

„Pentru cei care ştiu să citească printre cuvinte, noua normă a fost dată pentru a salva de faliment o societate de asigurări”, acuză Muntean, cu precizarea că modificările de ieri au fost făcute la presiunea publică şi a sectorului de asigurări.

„Iniţial, preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu, s-a opus acestor modificări. În interior sunt două tabere: una susţine abrogarea acestei norme şi alta vrea modificarea ei. Rămâne întrebarea justificată: pe cine susţine ASF? De ce să intervină numai pe această componentă socială, RCA-ul? De ce nu poţi face RCA pe mai puţin de 6 luni?”.

Sunt câteva dintre întrebările la care liderul ASSAI nu găseşte decât un răspuns: favorizarea societăţilor de asigurări.

Amendamentele operate de ASF vor intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.

“Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară a hotărât, astăzi, modificarea Normei RCA nr. 23/ 2014 prin abrogarea prevederilor articolului 21, alineatul 1, care stipulează obligația asigurătorilor de a stabili tarife de primă RCA, astfel încât să fie acoperite toate angajamentele ce decurg din încheierea contractelor de asigurare pe acest segment. Această prevedere a fost adesea invocată ca factor de stimulare a creșterii tarifelor”, se arată într-un comunicat al ASF.

„Totodată, tarifele de primă nu vor putea fi modificate decât după minimum 6 luni (față de 12 luni anterior), cu excepția indexărilor sau a  modificărilor pe anumite categorii de riscuri (articolul 21, alineatul 5)”, se continuă în document.

“Este o primă măsură destinată normalizării situației în cazul tarifelor RCA; flexibilizăm cadrul de reglementare pentru a oferi  societăților de asigurare libertatea de a își optimiza portofoliile și de a atenua diferenţele mari existente în acest moment”, a declarat dl. Mișu Negrițoiu, președintele ASF, citat în comunicat.

Potrivit ASF, conform angajamentelor asumate față de Parlament, ASF va prezenta, până la sfârșitul lunii februarie, concluziile analizei cuprinzătoare pe care o efectuează pe segmentul polițelor RCA, precum și soluțiile pe care le consideră adecvate.

Patronatele din transporturi – COTAR, ASSAI, UNTRR, FORT – au criticat încă din toamna anului trecut noua normă RCA, aceasta fiind în prezent atacată în justiţie, la Curtea de Apel Bucureşti, şi la Consiliul Concurenţei.

Magda SEVERIN 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.