UPDATE! Avans de 5%-10% pentru Prima maşină. Proiectul normelor

Persoanele între 18 şi 35 de ani care doresc să-şi achiziţioneze un autoturism prin credit în cadrul Programului “Prima Maşină” trebuie să depună un avans de cel puţin 5% din preţ iar cele de peste 36 de ani, de minimum 10%. Statul garantează credite în marja ununui plafon total de 50 de milioane de lei, potrivit proiectului normelor, elaborat de Ministerul Finanţelor.

UPDATE 18 noiembrie: Guvernul a aprobat normele.

Concret, persoanele fizice cu vârste între 18 şi 35 de ani inclusiv, la data aprobării creditului, vor beneficia de o finanţare – exclusiv dobânzile şi comisioanele bancare şi alte sume datorate de beneficiar în baza contractului de credit – care va acoperi maximum 95% din preţul de achiziţie prevăzut în factura proforma. Statul va garanta 50% din finanţarea acordată.

Persoanele cu vârsta de peste 36 ani inclusiv, la data aprobarii creditului, vor beneficia de finanţare – exclusiv dobânzile şi comisioanele bancare şi alte sume datorate de beneficiar în baza contractului de credit – care va acoperi maximum 90% din preţul de achiziţie prevăzut în factura proforma. În acest caz, statul va garanta 40% din finanţare.

Statul impune şi o serie de condiţii pentru beneficiarii garanţiei acordate:

– să facă dovada, cu declarație pe proprie răspundere şi cu copia facturii proformă emise de vânzător, că autoturismul care se achiziționează este nou, este produs în spațiul intracomunitar sau provenit din import, îndeplineşte cel puțin cerințele minime ale standardului EURO 5, este achiziționat de la o persoană juridică care are ca obiect de activitate vânzarea autovehiculelor şi are un preț de achiziție care nu depășește suma de 50.000 lei, la care se adaugă TVA

– să dispună de un avans de minimum 5% (pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 18-35 de ani), respectiv 10% (pentru persoanele cu vârsta de peste 36 de ani) din prețul de achiziție în cazul finanțărilor garantate, care acoperă diferența dintre prețul de achiziție a autoturismului nou, rezultat din factura proformă și finanțarea garantată;

– să nu înstrăineze autoturismul nou achiziționat în cadrul programului pe toată durata de valabilitate a garanției;

– să asigure autoturismul nou achiziționat din finanțarea garantată, printr-o poliță de asigurare de tip Full CASCO fără franciză, care va acoperi cel puțin riscurile totale și parțiale de furt și daună;

– beneficiarul acceptă constituirea unei ipoteci mobiliare asupra drepturilor derivând din polița de asigurare în favoarea statului român, reprezentat de MFP, și a finanțatorului, proporțional cu procentul de garantare, pe toată durata finanțării garantate.

Programul “Prima Maşină” a fost aprobat la mijlocul lunii octombrie de Guvern, prin Ordonanţă de urgenţă, actul normativ indicând doar că preţul maxim al maşinii care poate fi astfel cumpărată este de 50.000 lei plus TVA.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.