Avocatul Poporului s-a autosesizat asupra amenzilor abuzive pentru lipsa rovinietei

Obligarea achitarii rovinietei pe un an intreg daca soferul e prins fara acest document este un abuz, atat timp cat exista mai multe tipuri de rovinieta, pentru diverse perioade, a afirmat, vineri, Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu. El s-a autosesizat, le-a cerut subordonatilor o ancheta in acest sens si promite ca institutia pe care o conduce va avea un punct de vedere argumentat in legatura cu acest subiect, in cel mai scurt timp.

Avocatul Poporului a admis ca amenda pentru lipsa rovinietei trebuie aplicata celor care nu se supun obligatiei de a plati pentru a folosi soselele, insa “a-l forta pe sofer sa plateasca rovinieta pentru un an intreg este un abuz”, a declarat Gheorghe Iancu, intr-o conferinta de presa. “Am inteles ca exista situatii in care un sofer a fost amendat de mai multe ori, unii chiar de zeci de ori, pentru lipsa rovinietei, si de fiecare data li s-a imputat si contravaloarea ei pentru un an intreg. Asa ceva nu este in regula”, a insistat el.

Cat despre procesele pe care cei sanctionati le-au intentat autoritatilor care i-au amendat, Iancu i-a incurajat pe petenti sa-si apere drepturile. “Oamenii reclama probleme si la modul in care sunt intocmite procesele verbale de constatare a abaterilor, si cu modul in care acestea sunt comunicate – aici existand intarzieri enorme, si cu modul in care sumele sunt instituite ca datorii la Administratiile Financiare – desi aici, din cate am inteles, abuzurile sunt aproape inexistente. Ii incurajez pe toti cei care au probleme in acest sens sa se adreseze justitiei si, evident, sa ne contacteze si pe noi, pentru a gasi cele mai bune metode pentru a rezolva aceasta problema cu care, din cate inteleg, se confrunta zeci, sute de mii de cetateni”, a mai spus Gheorghe Iancu.

Contestarea in instanta se face numai in localitatea unde s-a dat amenda

La Conferinta “Transportatorii asteapta raspunsuri”, organizata de revista Ziua Cargo in 22-23 martie la Sighisoara, reprezentantii asociatiilor patronale  au  reclamat ca problema cu care se confrunta transportatorii rutieri in privinta rovinietei este legata de faptul ca amenda pentru expirarea timpulul prevazut in rovinieta (spre exemplu, un autocar care trebuie sa ajunga intr-o localitate la ora 22.00 intarzie, din diverse motive, si ajunge dupa ora 24.00, iar soferul este amendat pentru cele cateva zeci de minute cu care a depasit perioada pentru care a platit rovinieta) nu poate fi contestata decat in justitie, si numai in localitatea unde s-a comis “fapta”. In aceste conditii, firma de transport este silita sa se “inarmeze” cu cativa juristi buni, pe care sa-i trimita sa “bantuie” printaraacolo unde s-au aplicat amenzile. Unii transportatori au avut anul trecut contestate in instanta peste 250 de astfel de amenzi pentru rovinieta, iar cei mai “instariti” au ajuns chiar la dublul lor.

Amenzile, suspendate pana la sfarsitul anului

Reprezentantii transportatorilor i-au cerut lamuriri sefului ISCTR (Inspectoratul de Stat pentru Controlul Transportului Rutier), Virgiliu Cucliciu, cu privire la controlul rovinietelor, insa Cucliciu a dat asigurari ca “pana a sfarsitul anului 2012 nu se vor da (amenzi, n.r.). COTAR a facut un demers la Ministerul Finantelor, iar actiunea e suspendata”, a precizat el. Seful ISCTR a explicat ca, “ISCTR nu face decat sa constate lipsa rovinietei, iar amenda este gestionata direct de CNADNR, atat timp cat functioneaza sistemul de de control pe camere”.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PALSU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.