Băsescu: Din 96 de ordonanţe de urgenţă niciuna nu a fost atacată de Avocatul Poporului

Preşedintele Traian Băsescu a acuzat, marţi seară, că efectul numirii în funcţia de Avocat al Poporului a unei persoane care se bucură de sprijinul grupurilor parlamentare – invocată de cei de la putere prin “Asta e soluţia” se vede în faptul că, din 96 de ordonanţe de urgenţă aprobate de Guvernul Ponta, niciuna nu a fost atacată. El s-a referit inclusiv la cea mai recent act normativ de acest fel, OUG 91/2013 privind Codul insolvenţei, care “încalcă grosier tratamentul egal al persoanelor” şi este neconstituţional, deoarece Art. 81 alin. 3 este discriminatoriu şi Art. 348 alin 2 permite aplicarea retroactivă a noilor proceduri de insolvenţă.

“Sunt 96 de ordonanţe de urgenţă emise de Guvernul Ponta, niciuna atacată de Avocatul Poporului, inclusiv cea care încalcă grosier tratamentul egal al persoanelor, principiu consfinţit de Constituţie şi care se referă la Legea insolvenţei – tratamentul aplicat televiziunilor şi radiourilor, care este special, pentru că domnul Ghiţă trebuie sa purceadă la a achizitiona televiziuni şi radiouri, dacă se poate şi Televiziunea Română, să le pună în slujba domnului Victor Ponta. Şi atunci, dăm o ordonanţă de urgenţă (OUG 91/2013, n.r.) cu caracter discriminatoriu pentru ţintele domnului Ghiţă şi ale domnului Ponta. Din păcate, Avocatul Poporului am înţeles că astăzi a anunţat că reflectează, că va discuta. Cum este posibil să nu iei Articolul 16 din Constituţie şi să vezi în ce măsură 80 aliniatul corespunde acestui articol? Dânsul gândeşte“, a comentat Băsescu.

Şeful statului a adăugat că a dat “doar câteva exemple” pentru a vă arăta că Acordul de colaborare instituţională – care cuprinde şi o prevedere legată de Avocatul Poporului – reflectă o mare îngrijorare a sa, şi anume că cei doi politicieni, Crin Antonescu şi Victor Ponta, “nu vor respecta nici Constituţia, nici legile, ceea ce se confirmă în viaţa de zi cu zi, la fel cum nu au respectat Constituţia şi legile când au pus în practică lovitura de stat eşuată din vara anului 2012”.

Traian Băsescu a avertizat că raportul MCV va consemna “multitudinea de ordonanţe de urgenţă nejustificate”.

“Rău va fi la respectarea statului de drept de către Guvern şi Parlament. Guvernul – prin multitudinea de ordonanţe de urgenţă nejustificate, adesea, prin minciună şi dezinformare, care nu are nimic în comun cu statul de drept, iar Parlamentul – prin poziţiile succesive pe care le are faţă de orice solicitare de ridicare a imunităţii”, a precizat preşedintele.

El susţine că “ieri m-am păcălit, aflând că Varujan Vosganian a demisionat din Guvern“. “Mi s-a părut un act de onoare, dar este unul de profundă laşitate. (…) Astăzi vedem un Varujan Vosganian care ar fi dat şi zece funcţii de ministru numai să nu-şi piardă imunitatea. Proastă calitate – de politician, desigur. Nu a păcălit pe nimeni, nici pe cei de la Bruxelles, nici ambasadele, pe nimeni”, a acuzat Băsescu.

Şeful statului a mai spus că “Ponta şi Antonescu sacrifică interesele de credibilitate ale României pentru interesele lor interne”.

“Ar fi dramatic să facem paşi înapoi, să revenim la vremea Stănoiu – Năstase &Co. acum, în 2013. Şi aşa, cei doi lideri, Antonescu şi Ponta au reuşit să decredibilizeze consistent progresele statului român din ultimii ani, prin atitudine, prin fapte, prin minciună. Îi vedeţi că se întâlnesc cu nu stiu cine şi fac declaraţii şi iese un demnitar finlandez şi îi spune, „Alo, domnul prim-ministru, nu asta am spus”. Face alte declaraţii şi iese prim-ministrul francez: „Alo, ţi-am spus de două ori că nu intraţi în Schengen”. Deci, limbajul dublu este catastrofal pentru România şi occidentalii îl sesizează. Nu poţi să spui una la Paris şi alta la Bucureşti, nu poţi să spui una la Bruxelles şi alta în Parlamentul României. Nu poţi să spui una la Berlin şi alta când ieşi cu Dragnea de mână după ce procurorii i-au înaintat dosarul către instanţe. Nu se poate aşa ceva. Oamenii aceştia sacrifică interesele de credibilitate ale României pentru interesele lor interne. Mint şi batjocoresc statul de drept, în principiu”, a insistat Băsescu.

“Nu pot să stau în remorca unui mitoman cum e Victor Ponta şi să fim amândoi etichetaţi la fel”

“Nu-mi voi menţine semnătura pe un acord prin care să-i minţim pe partenerii noştri – pentru că, de bine, de rău, aşa cum am fost, mi-am câştigat prestigiul că ce spun fac, că ce spun reflectă realitatea. Nu pot să stau în remorca unui mitoman cum e Victor Ponta şi să fim amândoi etichetaţi la fel. Omul acesta zâmbeşte, râde, e un Oprescu de mai proastă calitate. Măcar Oprescu are mai mult umor. Nici ăla nu face nimic şi tot cu şmecherii de pe malul Dâmboviţei… La fel şi Ponta. Numai că el se pare că nu e chiar de pe malul Dâmboviţei şi mai neevoluat în modul în care exersează clovneria la nivel de şef de guvern. Cel mai ridicol e când spune „Ne trebuie pactul”, dar v-am dat doar câteva exemple cum îl face pulbere în comportament. De ce? Crede că păcăleşte pe cineva să spună „Nu eu am rupt pactul, preşedintele”? El trebuie să ştie că atunci când voi decide să-mi ridic semnătura de pe acest acord, o voi face cu toată convingerea şi informând public de ce, pentru că un pact care nu se mai respectă este golit de conţinut”, a adăugat preşedintele.

Deplasări externe bilaterale făcute “prost”

Traian Băsescu a mai acuzat că, din deplasările externe bilaterale – “multe, de altfel, şi este foarte bine că le-a făcut, foarte rău este că le-a făcut prost” – singura înaintea căreia a stabilit cu el mandat a fost cea în Germania, “după care a crezut că, aşa cum are în spate prestigiul unei încercări de lovitură de stat, cu raniţa încărcată de plagiate – că nu e numai unul, sunt mai multe -, a crezut că dacă spui România, prim-ministru – sigur, România e greu de refuzat când se cere prim-ministrul Guvernului într-o vizită, dar rezultatele vor fi cele pe care aş vrea să i le amintesc domnului Ponta public, în toate deplasările în care s-a deplasat fără mandat”.

“A crezut că a spune în ţară „M-am dus în Azerbaidjan sau în Finlanda” e mare scofală. Ar fi fost, dacă făcea ce trebuia. Domnul Ponta a ţinut să se ducă în Azerbaidjan. Rezultatul a fost extraordinar: am pierdut Nabucco! Domnul Ponta a ţinut să se ducă în Kazahstan. Rezultatul a fost extraordinar: a cedat circa 400 de milioane de dolari din datoria Rompetrol faţă de România! Domnul Ponta vizită Arcul de Triumf şi am obţinut o extraordinară susţinere pe Schengen. A venit că vrea să se ducă la Consiliul European pe energie, în luna mai, înainte de a se lua decizia Nabucco sau TAP. A avut mandat să susţină Nabucco în Consiliu. Sigur că în intervenţii a susţinut Nabucco, dar nu a ştiut cum să facă să fie introdus în documentul Consiliului, că Nabucco este prioritar, ceea ce a lăsat la liberă opţiune a întregii Uniuni Europene soluţia: Nabucco sau TAP, dar în mandat a avut clar scris: Nabucco şi nu TAP, iar în concluziile Consiliului pe energie din mai veţi constata că nu apare deloc Nabucco, ci apare soluţia sud. Soluţia sud a fost discutată un an de zile: care avea varianta TAP, care avea varianta Nabucco. Momentul decisiv a fost Consiliul pe energie din mai, unde a ţinut să se ducă. I-am dat mandat semnat şi s-a întors cum s-a dus, adică s-a plimbat cu avionul. Nu e puţin lucru să te dai cu avionul, eventual pe banii lui Ghiţă”, a criticat Traian Băsescu.

Ce analizează Avocatul Poporului

Avocatul Poporului, Crişu Anastasiu, a anunţat astăzi că instituţia analizează prevederile OUG 91 pentru a vedea dacă este justificată ridicarea unei excepţii de neconstituţionalitate.

“Având în vedere criticile exprimate privind neconstituţionalitatea prevederilor OUG nr. 91/2013 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, Avocatul Poporului, în limitele competenţelor prevăzute de Constituţie şi legea sa de organizare şi funcţionare, analizează posibilitatea ridicării unei excepţii de neconstituţionalitate în faţa Curţii Constituţionale privind dispoziţiile acestei ordonanţe”, se arată într-un comunicat de presă dat publicităţii marţi.

Curtea Constituţională hotărăşte asupra excepţiilor de neconstituţionalitate ridicate direct de Avocatul Poporului privind constituţionalitatea unei legi sau ordonanţe ori a unei dispoziţii dintr-o lege sau ordonanţă în vigoare, potrivit articolului 32 din Legea 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea CC, republicată, se mai arată în comunicat.

În situaţia în care se va sesiza Curtea Constituţională, excepţia de neconstituţionalitate va fi postată pe site-ul instituţiei Avocatul Poporului, la secţiunea Contencios constituţional – excepţii de neconstituţionalitate ridicate direct de Avocatul Poporului, precizează Crişu Anastasiu, în comunicat.

Judecătorii au cerut amânarea intrării în vigoare a Codului insolvenţei (OUG nr 91/2013), de la 25 octombrie a.c. la 1 februarie 2014, iar Ministrul Robert Cazanciuc le-a promis că aşteaptă într-o săptămână propunerile lor

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.