Băsescu recheamă poporul la referendum pe tema Parlamentului

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat marţi seară, într-o declaraţie la Palatul Cotroceni, că a declanşat procedura unui nou referendum, care cuprinde aceleaşi două întrebări de la referendumul din 2009:  dacă românii doresc Parlament unicameral şi un Legislativ cu 300 de membri. În urmă cu o zi, la ceremonia de învestire a noilor judecători ai Curţii Constituţionale, şeful statului a criticat actuala revizuire a Constituţiei şi a făcut trimitere la referendumul din 2009. Validat de CCR, referendumul de acum 4 ani a fost ignorat atât de majoritatea parlamentară PDL-UDMR-UNPR (mai fragilă), cât şi de cea a USL (de 70%). Cei 471 de parlamentari din mandatul trecut au dovedit cât contează pentru ei voinţa poporului: avem acum 600 de aleşi, dublul  numărului cerut prin referendum.

“Misiunea mea este să apăr interesele poporului român până la capăt. De aceea, în această după-amiază, am declanşat procedura unui nou referendum, cu două întrebări: dacă românii doresc Parlament unicameral şi dacă doresc să aibă un Parlament cu 300 de membri. Sigur, procedura este la început. Revizuirea Constituţiei nu s-a încheiat şi mai există şansa ca plenul Parlamentului să vină la respect faţă de poporul român“, a spus şeful statului, într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni.

Preşedintele a adăugat că mai există o posibilitate: Curtea Constituţională să respingă o lege de revizuire a Constituţiei care nu ţine cont de un referendum – şi pe care o pregăteşte în prezent comisia condusă de Crin Antonescu.

“Eu am declanşat procedura şi voi emite decretul, în funcţie de ce se întâmplă în Parlament şi la CCR. Voi emite decretul în aşa fel încât să dau posibilitatea românilor să se pronunţe, din nou, dacă doresc Parlament unicameral şi dacă doresc un Parlament cu 300 de parlamentari. Este obligaţia mea să nu spun ‘asta e, dragi români’, şi să utilizez toate mijloacele constituţionale pentru a da şanse ca democraţia să învingă voinţa majorităţii parlamentare şi să se aşeze deasupra intereselor politicienilor”, a completat Traian Băsescu.

Practic, preşedintele va emite respectivul decret şi în funcţie de ce se va întâmpla cu Legea referendumului.

“Dacă Legea referendumului va fi modificată şi vom avea un cvorum de 30%, îl voi emite în aşa fel încât acest referendum să beneficieze şi el de avantajul de a fi validat cu o prezenţă de 30%. În acest context voi gestiona emiterea decretului. Vreau să subliniez că sunt hotărât să-i determin pe parlamentari să respecte votul cetăţenilor. A fost un referendum validat de CCR, un referendum la care au participat peste 50% dintre români şi este obligaţia politicului să respecte un astfel de referendum”, a insistat şeful statului.

Traian Băsescu a mai spus că atitudinea Parlamentului şi a majorităţii USL privind revizuirea Constituţiei nu este una compatibilă cu statul de drept şi creează “un precedent extrem de periculos”.

“S-a trecut la elaborarea unei noi Constituţii, în care în niciun caz nu se ţine cont de rezultatul referendumului din 2009. Cred că această atitudine a Parlamentului României, a majorităţii USL, este o atitudine care nu este compatibilă cu statul de drept şi o atitudine care creează un precedent extrem de periculos, un precedent în care se refuză punerea în aplicare a voinţei liber exprimate de popor. Din punctul meu de vedere, această atitudine a majorităţii USL, care respinge punerea în aplicare a referendumului din 2009, nu are nimic comun cu democraţia şi nici cu respectarea voinţei poporului în numele căruia Parlamentul susţine că îşi exercită mandatul“, a arătat şeful statului.

Preşedintele a reafirmat că nu mai are interese politice legate de revizuirea Constituţiei, deoarece după al doilea mandat nu mai poate să candideze.

“Aş pleca de la o premisă esenţială în poziţionarea mea, şi anume, aceea că eu nu mai am interese politice legate de revizuirea Constituţie. Eu nu mai pot candida, nu mai pot să fiu preşedintele României. De aceea, privesc lucrurile cu neutralitate şi în interesul românilor”, a spus el.

Traian Băsescu a vorbit despre obiectivul său premergător celui de-al doilea mandat de preşedinte, şi anume modernizarea statului, spunând că unele ţinte i-au reuşit, altele nu, iar un obiectiv esenţial a vizat flexibilizarea statului.

“Un obiectiv a fost şi revizuirea altor instituţii, nu numai subţierea aparatului de stat. Şi una din instituţiile fundamentale care trebuiau revizuite este Parlamentul României, un Parlament care poate fi caracterizat ca fiind de multe ori ineficient” a amintit el.

Nu am ce să negociez

Preşedintele a precizat că nu are nimic să-i reproşeze premierului Victor Ponta pe tema procesului de revizuire a Constituţiei.

“Cu premierul am avut discuţii şi m-a pus la curent cu ce s-a stabilit între domnia sa şi Crin Antonescu. Nu am a-i reproşa nimic premierului, m-a informat care au fost deciziile politice. Ei au o reprezentare de 70%, eu nu am mijloace să-i conving altfel decât utilizând pârghiile constituţionale. Nu am ce să negociez în procesul acesta”, a spus şeful statului.

Întrebat dacă intenţionează să meargă în Parlament pentru a discuta acest subiect, şeful statului a spus că “nu numai că nu prea văd de ce să merg – deşi, dacă aş fi invitat, m-aş duce cu plăcere – însă eu am trimis Parlamentului un punct de vedere şi vreau să ştiţi următorul lucru: Constituţia României este o Constituţie bună, care, oricât am privi la perspectiva de evoluţie a României, principiile pe care le stabileşte, drepturile, instituţiile sunt în regulă, îndeplinesc toate standardele europene”.

“În momentul de faţă un singur standard nu este îndeplinit, acela care vizează voinţa poporului de a avea Parlament unicameral şi 300 de parlamentari”, a conchis Traian Băsescu.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.