Băsescu vrea aceleaşi reguli ca în UE pentru cumpărarea terenurilor. Daniel Constantin: Este imposibil

Preşedintele Traian Băsescu a prezentat, marţi seară, motivele pentru care a trimis Parlamentului la reexaminare Legea privind terenurile, menţionând că în cursul acestei zile a transmis o completare. Şeful statului vrea ca persoanele fizice şi cele juridice din UE ar trebui să poată cumpăra terenuri extravilane în aceleaşi condiţii în care românii pot cumpăra terenuri în statele UE. El a ironizat că pentru această lege “plânge parte din clasa politică” este cea care vizează cumpărarea terenurilor agricole situate în extravilan de către persoane fizice. Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, susţine însă că ultima cerinţă a şefului statului este imposibil de realizat, dar că celelalte “imperfecţiuni” pot fi rapid modificate după promulgarea actului normativ. 

 “În România se vor putea cumpăra terenuri agricole, terenuri în extravilan de către orice persoană fizică similar cu dreptul românilor de a cumpăra teren în ţara de origine a celui care vrea să cumpere. Adică, sunt ţări care nu au restricţie, cum ar fi Olanda. Acolo oricine, orice cetăţean român dacă are bani şi convinge pe cineva poate să cumpere cât pământ vrea. Dau un exemplu, nu ştiu dacă Olanda într-adevăr nu are nicio limită. Mergi în Ungaria – ai voie să cumperi doar un hectar de pământ dacă eşti cetăţean străin. Foarte bine. Olandezul poate să cumpere în România la fel cum românul poate cumpăra în Olanda, iar cetăţeanul din Ungaria poate cumpăra în România, la fel cum poate cumpăra românul în Ungaria. Mi se pare echitabil. Iar la ţările care au restricţii la cumpărare pământ au restricţie şi în România. Dacă cetăţeanul român nu poate cumpăra în ţara X, nici cetăţeanul ţării X nu poate cumpăra în România. Cred că va fi foarte greu pentru Comisia Europeană să ne pună în situaţia de infringement atât timp cât aplicăm condiţii similare cetăţenilor din statele UE cu cele care sunt aplicate cetăţenilor români în statele membre. Asta am adăugat la observaţiile pe care le aveam şi le-am transmis astăzi Parlamentului”a precizat Traian Băsescu.

În lege apar şi persoane juridice

“Vă arăt, probabil nu aţi văzut proiectul de lege. Îmi scrie aici că este legată de achiziţia de terenuri de către persoane fizice şi nu dai decât o pagină şi găsesc şi persoanele juridice, deci este altă lege. În articolul 2 vine la alineatul 2 şi introduce şi persoanele juridice de pe teritoriul Uniunii Europene, numai că aici este un clinci, pentru că persoană juridică de pe teritoriul UE este şi ADS, şi este clar că legea este destinată să creeze confuzie”, a arătat Traian Băsescu.

Mai mult, el susţine că, la un alt articol, ADS este desemnată autoritate care veghează şi aprobă vânzările de teren şi, în acelaşi timp, figurează şi la structurile care au drept de preemţiune.

ADS – şi cumpărător, şi reglementator

“Deci ADS este şi cumpărător de teren, şi agenţia care reglementează regulile după care se fac vânzările. Nu se poate. Va râde oricine din UE că îl pui pe cel cu drept de preemţiune, în numele statului, să fie şi reglementator. Aşa ceva nu se poate. Nu mai spun că dau legea, după care spun „şi se vor emite norme de aplicare în 30 de zile””, a adăugat preşedintele.

El a arătat că a văzut foarte multe legi fără normele de aplicare emise, deşi prevedeau ca în 30 de zile de la intrarea în vigoare să se emită normele.

Din acest motiv, Traian Băsescu consideră că această lege nu trebuie complicată. El promite că “dacă vor corecta inadvertenţele pe care le-am semnalat, este suficient să o facă mai clară – şi eu i-aş pune în anexă câteva formulare cum faci publicitatea la primărie, cum faci publicitatea nu ştiu unde – şi cu asta, basta!”.

“Normele vor face un calvar aplicarea acestei legi, iar riscurile sunt de a bloca piaţa funciară într-un moment în care consolidarea suprafeţelor este extrem de importantă”, a atras atenţia Băsescu.

Dreptul de preemţiune nu îl au vecinii

Alt semnal tras de preşedinte se referă la faptul că vecinii nu au drept de preempţiune : “Primul drept de preemţiune îl are cel care are în arendă terenul. Următorul drept de preemţiune îl au vecinii, următorul nu ştiu cine, după care omul se poate duce pe piaţă. Să spunem că proprietarul cere 4.000 de euro pe hectar şi nu îi dă nimeni din cei care au drept de preemţiune. Se duce pe piaţă şi cel mai bun preţ pe care îl obţine este 3.000 de euro pe hectar, deci cu 1.000 mai puţin decât a cerut el celor care aveau drept de preemţiune, inclusiv ADS. Ce facem atunci? Legea tace”.

Confuzie

Traian Băsescu spune că în acest fel se creează o confuzie: “Deci, a cerut 4.000 de euro pe hectar, nu i-a dat niciunul dintre cei care aveau drept de preemţiune, moment în care devine liber să se ducă pe piaţă, dar nici pe piaţă nu îi dă nimeni 4.000 de euro, ci îi dă doar 3.000 de euro. Ce facem, că 3.000 i-ar fi dat şi vecinul, şi arendaşul. Deci, aici trebuie să se găsească un mecanism în lege ca preemţiunea să funcţioneze într-adevăr, pentru că aşa mă duc la cei cu drept de preemţiune, le spun: „Frate, vreau 10.000 de euro”. Sigur că acela o să spună „Nu dau 10.000 pe hectarul ăsta de pământ”, se duce pe piaţă şi îl vinde cui vrea el cu 1.500, după ce obţine de la toţi ăştia că nu i-au dat 10.000. Ce facem dacă preţul pe care i-l oferă piaţa este mai mic decât a cerut el celor care aveau drept de preemţiune?”, a argumentat el.

Ministrul Agriculturii: După promulgare puteam modifica rapid micile imperfecţiuni

“Preşedintele introduce azi o nouă teză prin care ar trebui să spunem în lege o chestiune imposibilă din punct de vedere legislativ. Asta ar însemna să transpunem în legislaţia românească procedurile celorlalte 27 de stat ale UE”, susţine Daniel Constantin.

Cât priveşte celelalte obiecţii ale lui Traian Băsescu, ministrul este de părere că legea trebuia promulgată chiar dacă avea unele “imperfecţiuni”, pe care le justifică prin faptul că a trebuit să fie făcută urgent, dar şi că a suferit unele modificări în Parlament – pe care le-a şi criticat la vremea respectivă.

Ministrul susţine însă că, în pofida acestor mici probleme, actul normativ ar favoriza cetăţenii români, fermierii, comunitatea locală, aşa că “după ce legea era promulgată, puteam modifica rapid micile imperfecţiuni”.

Constantin admite obiecţiile referitoare la Administraţia Domeniilor Statului (ADS) şi a declarat că este dispus să le modifice, chiar dacă Ministerul Justiţiei nu a sesizat nimic în acest sens atunci când a emis avizul de legalitate.

“Nu e niciun fel de problemă, vom modifica. O să fie o direcţie în minister care se va ocupa de reglementarea pieţei funciare şi ADS doar va cumpăra terenuri, nu va şi vinde, în cazul în care exercită dreptul de preempţiune”, a explicat ministrul.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.