Cartea de identitate electronică, obligatorie din august 2021 (proiect)

Cartea de identitate electronică va fi obligatorie, începând din data de 3 august 2021, potrivit Regulamentului 1857/2019 al CE privind libera circulație în statele UE, iar Ministerul român de Interne a lansat în dezbastere publică un proiect de Ordonanță în acest sens.

Prin noile documente de identitate se creează posibilitatea cetăţenilor români cu domiciliul în străinătate de a obţine o carte electronică de identitate fără a mai fi necesară stabilirea domiciliului în România, a explicat ministrul de Interne, Marcel Vela.

CI electronică va fi confecționată din policarbonat și va avea o perioadă de tranziție până la 2 august 2031, până la preschimbarea tuturor documentelor actuale.

Cărțile de identitate electronice vor înlocui și cardurile de sănătate.

Românii pot opta pentru o carte de identitate simplă, dar ei nu mai pot ieși din țară decât cu pașaportul. 

Odată cu introducerea cărții electronice de identitate, vârsta obligatorie pentru emitere va coborî la 12 ani, iar părinții pot solicita CI electronică pentru copii încă de la data nașterii, tocmai pentru a facilita libera circulație, a mai precizat acesta.

Totodată, Ministerul de Interne intenționează să treacă la emiterea cărții de identitate fără termen de expirare începând cu vârsta de 70 de ani a posesorilor, așa cum este în UE, și nu de la 55 de ani, cum este în prezent în România.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.