CCR: Legea votului uninominal, neconstitutionala

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a admis, miercuri, contestatia PDL si a decis ca Legea votului uninominal este neconstitutionala in intregime. Astfel, Parlamentul va trebui sa reia in toamna dezbaterile pe lege, si poate ca va lua in considerare si vointa exprimata de romani prin referendum in 2009, initiat de Traian Basescu: Parlament unicameral cu 300 de parlamentari. Vacanta parlamentara incepe vineri, astfel ca, timp de doua luni, forul legislativ suprem nu se mai intruneste decat in cazuri exprese.

Camera Deputatilor, for decizional, a adoptat in 22 mai propunerea legislativa a copresedintilor USL Victor Ponta si Crin Antonescu de introducere a votului uninominal majoritar intr-un tur.

Din proiect a fost eliminata inca de la Senat prevederea prin care numarul parlamentarilor trebuia sa scada la 300, asa cum au cerut peste 7,7 milioane de romani la referendumul din 2009.

Mai mult, numarul parlamentarilor va creste cu 10, astfel ca vom ajunge la 481 de deputati si senatori.

Legea a fost adoptata cu 180 de voturi “pentru”, 30 de voturi “impotriva” si 26 de abtineri (deputatii UDMR).

Legea a fost criticata de europarlamentarul PDL Monica Macovei, care a reclamat ca “se calca in picioare vointa romanilor de la referendumul din 2009”. PDL a atacat apoi legea la Curtea Constitutionala.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.