CCR: Modificarea Legii Educatiei Nationale, neconstitutionala

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a decis, miercuri, ca Legea pentru modificarea si completarea Legii Educatiei Nationale (LEN nr. 1/2011) este neconstitutionala. Propunerea legislativa initiata de deputatul Catalin Croitoru si de senatorul Petru Filip – ambii trecuti in barca USL in ziua votarii motiunii care a dat jos Guvernul Ungureanu – a fost atacata in 26 mai de presedintele Traian Basescu, cu argumentul ca instituie un nou regim de utilizare a patrimoniului universitatilor particulare, in sensul ca, in caz de dizolvare, lichidare sau desfiintare, patrimoniul le revine fondatorilor. Modificarea LEN mai prevede ca profesorii universitari sa poata ramane titulari la catedra si dupa iesirea la pensie.

LEN stipuleaza ca institutiile de invatamant superior particulare sunt fondate de o fundatie, asociatie sau de persoane juridice de drept privat, dar nu de o singura persoana. De asemenea, “desfiintarea universitatilor particulare se va face cu protectia intereselor studentilor”, prevedere din LEN, articol care dispare prin Legea celor doi parlamentari PDL trecuti la PSD.

“Astfel, prevederea continuta de legea transmisa spre promulgare, potrivit careia patrimoniul institutiilor de invatamant superior particulare si confesionale particulare este proprietatea privata a fondatorilor si nu a persoanei juridice, constituie o ingradire a dreptului de proprietate asupra propriului patrimoniu al acestor institutii de invatamant superior, ca persoane juridice. In acelasi timp, prevederile potrivit carora dispozitia asupra patrimoniului institutiei de invatamant superior este conditionata de acordul fondatorilor, limiteaza dreptul de dispozitie, ca parte componenta a dreptului de proprietate al persoanei juridice”, sustine presedintele Traian Basescu in sesizarea catre CCR.

In plus, seful statului mentioneaza ca “in Constitutie se mentioneaza ca “proprietatea privata este garantata in mod egal de lege, indiferent de titular”, iar modificarea legislativa incalca in fapt principiul constitutional al autonomiei universitare.

Ambii parlamentari sunt cadre didactice la o universitate particulara – “Dimitrie Cantemir”, al carei rector este Corina Dumitrescu (membru din partea societatii civile in Consiliul Superior al Magistraturii), desemnata de premierul Victor Ponta ministru al Educatiei si obligata sa renunte la functie dupa ce mass-media i-a descoperit mai multe nereguli in CV.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.