CCR: Pragul de 30% pentru referendum, aplicabil abia la anul. Regionalizarea şi revizuirea Constituţiei – nicio şansă. Referendumul lui Băsescu – posibil succes

Constituţională a României (C CR) a decis, miercuri, că scăderea la 30% a pragului de prezenţă la referendum este constituţională, dar nu se aplică decât la un an de la data intrării în vigoare a modificării Legii de organizare şi desfăşurare a referendumului, propusă de USL. În aceste condiţii, proiectele privind regionalizarea României şi revizuirea Constituţiei, pentru care Parlamentul dorea să organizeze referendum în noiembrie sau decembrie, nu au nici cea mai mică şansă. Iar aceasta deoarece este greu de crezut că 9 milioane de români – jumătate din numărul alegătorilor înscrişi pe liste – vor fi convinşi să iasă la vot. În schimb, ar putea avea succes referendumul preşedintelui Traian Băsescu, privind Parlamentul unicameral şi reducerea numărului parlamentarilor la 300, întrucât românii s-au săturat până peste cap de aleşii mulţi şi privilegiaţi.

“CCR, cu majoritate de voturi, decide că respinge obiecţia de neconstituţionalitate (…) şi constată că dispoziţiile Legii pentru modificarea şi completarea Legii 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului sunt constituţionale în măsura în care nu se aplică referendumurilor organizate în decurs de un an de la data intrării în vigoare a legii”, se arată în minuta deciziei.

Decizia CCR este definitivă şi general obligatorie şi se comunică preşedintelui României.

Este o lovitură grea pentru Crin Antonescu, preşedintele Senatului şi şeful Comisiei de revizuire a Constituţiei, care îşi vede eşuat unicul proiect la care a lucrat în prima sesiune parlamentară. El este, deocamdată, candidatul USL la alegerile prezidenţiale din decembrie 2014.

Nici vicepremierul Liviu Dragnea nu îşi va vedea împlinit visul privind regionalizarea. Chiar dacă rezultatele recensământului vor arăta că suntem mai puţini români în ţară, trebuie luaţi în calcul şi cetăţenii plecaţi peste hotare să lucreze sau chiar să locuiască, pentru că este dreptul lor să voteze.

Cât despre modificarea Legii referendumului, aceasta a fost aprobată în 29 mai, de plenul Camerei Deputaţilor – for decizional. Astfel, noul act normativ a stabilit existenţa unui cvorum de participare de 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale şi a unui cvorum de validare egal cu majoritatea voturilor valabil exprimate, dar nu mai puţin de 25% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale, pentru toate tipurile de referendum.

Atacul PDL, UDMR şi PP-DD, eficient

Parlamentarii PDL, cărora li s-au alăturat cei ai UDMR şi PP-DD, au sesizat Curtea  la începutul lunii iunie, considerând că modificarea este neconstituţională.

Iată însă că scăderea pragului de prezenţă la referendum se dovedeşte perfect constituţională, dar nu aduce niciun avantaj autorilor acestei prevederi. Practic, modificarea Constituţiei era singura şansă pe care Crin Antonescu o avea la câştigarea funcţiei supreme în stat. Acum, Victor Ponta are cale liberă.

Cât priveşte regionalizarea, atât românii, cât şi reprezentanţii autorităţilor locale nu vor vota în veci desfiinţarea judeţelor şi înfiinţarea a 8 regiuni, în ciuda asigurărilor asidue date de Dragnea conform cărora nu va creşte numărul consilierilor.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.