Ce s-a ales din referendumul romanilor: vom avea mult mai mulţi parlamentari

Camera Deputatilor, for decizional, a adoptat, marti, proiectul Legii Ponta-Antonescu privind introducerea votului uninominal majoritar intr-un tur. Din initiativa legislativa a fost eliminata inca de la Senat prevederea prin care numarul parlamentarilor trebuia sa scada la 300, respectand astfel vointa celor peste 7,7 milioane de romani care s-au pronuntat pentru acest lucru la referendumul din 2009. Legea a fost adoptata cu 180 de voturi “pentru”, 30 de voturi “impotriva” si 26 de abtineri (deputatii UDMR). Insa chiar daca s-au opus, membrii fostei coalitii la guvernare au avut timp 2 ani sa schimbe legea dupa vointa exprimata a alegatorilor, dar nu au facut-o. Degeaba tipa acum toti cei ajunsi in opozitie, invocand “vointa suverana a poporului roman”; presedintele Traian Basescu i-a avertizat de mai bine de un an. Acum nu se mai poate face nimic, iar atacarea la Curtea Constitutionala a legii abia votate e doar o tragere de timp.

UPDATE decembrie 2012: Rezultatul alegerilor s-a dovedit mult mai sumbru: după redistribuirea voturilor au intrat în Parlament 588 de aleşi.

Astfel, vointa a 7,7 milioane de romani care s-au pronuntat acum 3 ani pentru reformarea Parlamentului ramane o statistica pe hartie, neluata in seama, motiv sa-i descurajeze pe alegatori sa mai vina la vot. Dar exact acest lucru au dorit toti parlamentarii, indiferent de culoarea politica: sa se prezinte la urne doar simpatizantii de partid, sa se aleaga intre ei.

Proiectul de lege a fost dezbatut si votat de deputati pe articole, prevederea cu sistemul uninominal majoritar intr-un singur tur de scrutin fiind impinsa la inaintare, cu ignorarea totala a reducerii numarului parlamentarilor. Nici opozitia nu a fost vehementa in a explica ceea ce, de fapt, nu a dorit nici ea.

Deputatii Puterii au introdus insa doua amendamente importante. Primul prevede ca in judetele unde exista comunitati minoritare cu reprezentare mai mare de 7%, minoritatea respectiva primeste un mandat de parlamentar in plus.

Reprezentativitatea minoritatilor, pentru UDMR

Amendamentul privind reprezentativitatea minoritatilor va creste numarul parlamentarilor, cu maxim 10 mandate de deputat in plus fata de cate sunt acum. Modificarea facuta de catre reprezentantii USL a avut ca scop atragerea votului celor de la UDMR, beneficiari de drept.

Vicepresedintele Comisiei Juridice, social democratul Florin Iordache, a fost cat se poate de explicit in aceasta privinta: “Cei care au reprezentativitate peste 7% intr-un judet primesc un mandat de deputat. De exemplu, pentru Harghita si in Covasna sunt patru deputati. Daca toti cei patru care castiga mandate sunt maghiari, automat, pe langa cei patru, romanii vor primi un mandat de deputat. InBrasovsau in Cluj, unde maghiarii au peste 7%, daca ei nu castiga un mandat in aceste judete vor primi automat un mandat de deputat. Ni se pare normal si credem ca este oportun si inBrasov, Cluj sau alte judete populatia etnica sa aiba un deputat. in extremis, exista 7, 8, 10 mandate care ar aparea in plus fata de cele care sunt acum prin acest amendament”, a explicat Iordache.

Pragul electoral, eliminat pentru UNPR si independenti

Al doilea amendament elimina din textul legii  pragul electoral de 5%, oferind un avantaj direct UNPR, care la nivel national nu ar fi reusit sa treaca acest prag. Totodata, modificarea permite candidatiilor independenti sa intre in Parlament pe baza voturilor obtinute si sa nu depinda de un partid.

Sistemul uninominal majoritar intr-un singur tur (atribuirea mandatelor de deputat si senator se va face intr-o singura etapa) presupune ca, in urma alegerilor parlamentare, sunt declarati invingatori cei care reusesc sa obtina cele mai multe voturi in colegiile in care candideaza.

In cazul de blocaj, la doua saptamani de la primul tur se organizeaza un nou tur, la care vor participa numai candidatii aflati in situatie de egalitate. In urma desfasurarii celui de-al doilea tur de scrutin, este declarat ales candidatul care a obtinut numarul cel mai mare de voturi valabil exprimate.

“USL ponteaza. Votul tau nu mai conteaza”

La sedinta de plen au participat aproximativ 50 de reprezentanti ai unor ONG-uri care au cerut respingerea proiectului USL. Acestia au afisat din lojele salii de plen cateva bannere pe care au scris: “USL ponteaza. Votul tau nu mai conteaza”, “Democratie reala acum!”, “Vom fi multi in marea noastra minoritara”.

Printre cei care au participat la protestul impotriva Legii Ponta-Antonescu se numara reprezenanti ai Asociatiei Pro Demmocratia, APADOR CH, ActiveWatch, Agentia de Monitorizare a Presei si Centrul pentru Jurnalism Independent.

Magda SEVERIN


1 COMENTARIU

  1. uninominalul pur este pus in opera numai pentruun singur scop: lumea politica s-a saturat de PDL si e gata sa-si dea mina pentru a scapa de acest partid. Yrebuie sa recunoastem ca din 89 incoace toti cei de la putere au furat sau au creat conduitiile ca acolitii sa fure pentru ei, adica si-au adunat bani albi pentru zile negre. La fel de bine trebuie sa recunoastem ca pedelistii au furat tot ce se putea fura ,adica pe linga cenusa din vatra au furat si vatra. Lumea politica o fi inculta ,nesimtita sau nesimtitoare dar nu e proasta. Ca atare aceasta lume a perceput pdl-ul ca pe un microb de care sa scape pentru ca existenta acestuia ar putea duce la o revolta imensa a tuturor celor furati pe fata si luati la misto de niste hahalere gen Berceanu, Videanu ,Udrea ,Negoita, Basescu ,etc. Lumea politica de la noi in totalitatea ei a perceput PDL-ul lui Basescu ca o amenintare la adresa propriei ei existenta si a luat masura eliminarii acestui microb. In alta ordine de idei cei care sint pe cale sa vina la putere in continuare ,adica Ponta ,Antonescu & compania sint tineri si li se poate imputa infinit mai putin decit celorlalti. Speranta este ca se va schimba ceva in bine si ca romanii nu se vor mai simti umiliti in propria lor tara de catre propriul lor presedinte care crede ca este Dumnezeu pe pamint( asa crede el el!) si ca intr-un fel sau altul vor redeveni stapini pe destinele lor intr-o lume in care asa ceva este din ce in ce mai putin posibil.Oricum intr-un timp infinit mai scurt decit a trebuit PDL-ului sa-si dea in petic guvenul Ponta a facut citeva lucruri bune pentru cei carora portocalii le-au dat la capatina absolut far motiv sau avind ca singur motiv propria lor incompetenta precum si imensa lor sete de inavutire “fara temei legal” cum zice un articol dintr-unul din codurile noastre de procedura penala. Eu personal as dori sa mai aud de PDL peste vreo 2000 de ani!

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.