Certificatul de Conformitate al vehiculului, OBLIGATORIU de la 1 ianuarie

Persoanele fizice şi juridice care vor achiziţiona vehicule noi (la prima inmatriculare) de la 1 ianuarie 2013, trebuie să ştie că nu li se va elibera Cartea de Identitate, dacă, odată cu celelalte acte necesare, nu vor prezenta la RAR şi Certificatul de Conformitate al vehiculului în original, informează, marţi, Registrul Auto Român (RAR). Astfel, toţi cei care vor cumpăra autoturisme trebuie să solicite comerciantului acest certificat, dealer-ul având obligaţia să-l elibereze pe loc.

Certificatul de Conformitate are rolul de a atesta că vehiculul este conform cu prevederile legislative în vigoare. Absenţa documentului duce, în cele din urmă, la imposibilitatea înmatriculării autoturismului.

Comercianţii trebuie să elibereze Certificatele de Conformitate (pe care le obţin de la producători) pentru toate vehiculele care deţin omologare CE de tip. În caz contrar, se fac responsabili de eventualele probleme cauzate cumpărătorilor, dificultăţi ce decurg din această situaţie.

Prezentarea la RAR a Certificatului de Conformitate CE în original este necesară pentru toate vehiculele noi (autovehicule, remorci, autovehicule cu 2 sau 3 roţi, cvadricicluri, tractoare agricole sau forestiere).

Excepţie fac, pentru o perioadă limitată, unele autovehicule de transport marfă sau persoane şi remorci cu caracteristici speciale, sau unele vehicule neomologate comunitar (cele care provin din afara Uniunii Europene sau care au fost omologate naţional). Pentru informaţii în acest sens, nu ezitaţi să vă adresaţi societăţii de la care achiziţionaţi vehiculul.

Registrul Auto Român mai precizează că Certificatul de Conformitate este necesar şi în cazul vehiculelor noi deţinătoare de omologare comunitară tip şi achiziţionate individual din alte state. Documentul va fi, de asemenea, solicitat de la comerciant.

Pentru a fi siguri că măsura obţinerii Certificatelor de Conformitate va fi pusă în aplicare în termenul legal fără a crea neplăceri cumpărătorilor de vehicule noi, Registrul Auto Român desfăşoară deja acţiuni de informare a producătorilor de vehicule, a reprezentanţilor acestora şi a comercianţilor de vehicule privind obligaţiile ce le revin.

Magda SEVERIN 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.