Cine nu achita impozitele locale pierde 5 luni beneficiile sociale

 

Beneficiarii prestatiilor sociale – alocatia de stat pentru copii, indemnizatia de crestere a copilului, venitul minim garantat si alocatia pentru sustinerea familiei – raman fara aceste drepturi 5 luni daca nu isi achita taxele si impozitele locale. De asemenea, beneficiile sociale vor fi platite raportat la un indicator social de referinta de 500 de lei. Noile prevederi au fost aprobate de Guvern marti, prin ordonanta de urgenta, cu argumentul ca se aliniaza noii Legi a asistentei sociale.

In baza Legii asistentei sociale, primariile vor constitui un fond de asistenta pentru plata beneficiilor sociale. Cum sumele sunt asigurate si din bugetele locale – si, implicit, din taxele si impozitele locale – acordarea acestor ajutoare va depinde de achitarea darilor catre primarie, de catre fiecare contribuabil.

Prin aceeasi ordonanta, Guvernul a decis sa introduca si sanctiunea de suspendare a alocatiei pentru sustinerea familiei, in situatia in care titularul nu depune in termen declaratia pe propria raspundere in vederea mentinerii acordarii acestui drept.

Totodata, Executivul a hotarat ca plata beneficiilor sociale sa se raporteze la indicatorul social de referinta, care are valoarea de 500 de lei. Acest indicator este definit in legislatie drept unitatea exprimata in lei la nivelul careia se raporteaza prestatiile banesti – cu exceptia indemnizatiei de somaj – suportate din bugetul asigurarilor pentru somaj in vederea incadrarii in munca a anumitor categorii de persoane.

Au fost modificate in acest sens urmatoarele acte normative:

  • Legea 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii
  • Legea 416/2001 privind venitul minim garantat (ajutor care va fi acordat pe baza unei liste a bunurilor care nu sunt considerate de stricta necesitate pentru nevoile familiale, similara celei utilizate in prezent pentru ajutorul de incalzire a locuintei)
  • OU 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului
  • Legea 277/2010 privind alocatia pentru sustinerea familiei.

La finalul anului trecut, Guvernul a decis ca indemnizatia de somaj sa reprezinte 75% din valoarea indicatorului social de referinta, de 500 lei, si sa nu mai fie raportata la salariul minim, cuantumul indemnizatiei scazand ca urmare a modificarii sistemului de raportare.

Magda SEVERIN

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.