Ciuntirea Codului Penal sperie Europa şi America. Ambasada SUA: investitorii străini își pierd încrederea

Reacţiile la modificările operate ieri de Camera Deputaţilor – for decizional – în Codul Penal nu au întârziat să apară: ambasadele Olandei, Marii Britanii, Germaniei şi Statelor Unite, precum şi Comisia Europeană şi-au exprimat îngrijorarea faţă de încălcarea statului de drept. Dacă CE atrage atenţia Parlamentului României asupra iminentului Raport pe Justiţie (MCV) care va consemna aceste schimbări legislative intempestive, Ambasada SUA avertizează că investitorii străini ar putea să-și piardă încredere în autoritățile române.

COMISIA EUROPEANĂ: “Oficialii publici care dețin funcții în domenii precum cel legislativ, executiv, administrativ sau judiciar trebuie să fie acoperiți de legile anticorupție și privind conflictul de interese, în conformitate cu principiul că toți cetățenii sunt egali în fața legii, poziția Comisiei Europene (CE) este clară din acest punct de vedere, a declarat miercuri, la Bruxelles, Mark Gray, purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

“Cred că este important de spus că, atunci când e vorba de chestiuni precum conflictul de interese, cadrul de integritate, aplicarea legilor anticorupție, sunt toate aspecte care vor fi acoperite de Mecanismul pentru Cooperare și Verificare (MCV) și vor fi abordate în viitorul raport privind România care este programat să fie adoptat de Comisie luna viitoare“, a avertizat Mark Gray.

“Ce aș adăuga în această chestiune este că — am evidențiat acest lucru în precedentele rapoarte și cred că poziția Comisiei este clară: atunci când vine vorba de oficiali publici care dețin funcții în domenii precum legislativ, executiv, administrativ sau judiciar trebuie să fie acoperiți de reguli privind corupția și conflictul de interese. Este în conformitate cu principiul că toți cetățenii sunt egali în fața legii”, a precizat purtătorul de cuvânt al executivului comunitar.

Întrebat dacă autoritățile române au anunţat ceva despre intenția de a adopta amendamentele la Codul Penal, în timpul vizitei în România de la sfâșitul lunii trecute a misiunii de experți a CE conduse de secretarul general adjunct Michel Servoz, Mark Gray a răspuns: “Acest lucru nu a fost menționat în niciun moment. Din punctul nostru de vedere este ceva neașteptat”.

AMBASADA SUA la Bucureşti: „Amendamentele la Codul Penal adoptate ieri (marţi, n.r.) în Camera Deputaţilor ar reprezenta un pas înapoi pentru România. Este foarte descurajant că aceste modificări au fost adoptate fără nicio consultare, nicio dezbatere şi nicio ocazie pentru ca reprezentanţii autorităţii judecătoreşti sau membrii societăţii civile să se pronunţe în legătură cu amendamentele propuse”, se arată în comunicatul Ambasadei SUA la București.

Oficialii americani consideră că “această acțiune a Parlamentului reprezintă o îndepărtare de la principiile transparenței și ale statului de drept și este un semnal descurajator pentru investitori, care va afecta negativ economia României. Transparența, predictibilitatea și stabilitatea sunt factori esențiali pentru toți investitorii, atât locali cât și străini, când iau în calcul unde să investească“, se conchide în comunicat.

AMBASADA GERMANIEI la București consideră că, în eforturile de combatere a corupției, este decisiv ca activitatea unor instituții ca ANI, CSM, DNA, Ministerul Public sau Curtea Constituțională să se desfășoare “fără presiune politică și neîngrădit”, misiunea diplomatică semnalând că urmărește “cu atenție și îngrijorare” amendamentele la Codul penal.

“Ambasada Republicii Federale Germania la București sprijină eforturile continue de combatere a corupției ale Guvernului României și ale organelor de urmărire penală. Din perspectiva noastră, este decisiv ca activitatea diferitelor instituții care sprijină, protejează și dezvoltă statul de drept — ca de exemplu ANI, CSM, DNA, Ministerul Public sau Curtea Constituțională — să se desfășoare fără presiune politică și neîngrădit”, precizează misiunea diplomatică.

Ambasada Germaniei a subliniat că “integritatea celor care îmbracă funcții publice, între care se numără și parlamentarii, constituie — și dincolo de aspectele de natură penală — un important semnal pentru dezvoltarea unei culturi politice a responsabilității în România”.

“Pe acest fundal, urmărim cu atenție și îngrijorare actualele măsuri legislative”, adaugă sursa citată.

Mesaje similare au transmis Ambasada Regatului Țărilor de Jos și ambasadorul Marii Britanii, Martin Harris.

Astfel, Ambasada Olandei – ţară care s-a opus constant aderării noastre la Schengen – şi-a exprimat îngrijorarea asupra mutilării Codului Penal pentru a-i salva de justiţie pe puşcăriabilii din Parlament, care vor avea superimunitate.

AMBASADORUL MARII BRITANII la București, Martin Harris, s-a declarat îngrijorat de modificările aduse Codului penal de Camera Deputaților, subliniind că, în opinia sa, ANI și DNA sunt “motorul reformei în viața publică din România”.

“Eu sunt îngrijorat de această problemă. Cred că ANI și DNA au avut realizări foarte importante pentru România. De fapt, aceste instituții sunt motorul reformei în viața publică din România și este important că și ANI și DNA au sprijinul din partea tuturor, inclusiv sprijinul din partea politicienilor. Eu sper că vom avea de la Parlament un angajament consistent în sprijinul pentru lupta împotriva corupției”, a declarat miercuri Martin Harris.

Plătiţi din bani publici, nu mai vor funcţionari

Amintim că, prin modificările aduse ieri Codului Penal în plenul Camerei Deputaţilor, parlamentarii şi preşedintele ţării sunt scoşi din categoria funcţionarilor publici, astfel că nu vor mai putea fi cercetaţi de DNA sau Parchet pentru fapte de corupţie – abuz în serviciu şi conflict de interese.

Este vorba despre toţi cei care nu au contract de muncă: avocaţii, notarii, judecătorii, executorii judecătoreşti, toţi aleşii locali şi parlamentarii.

ANI nu ar mai exista pentru aleşi

Astfel, primarii, consilierii locali, preşedinţii de consilii judeţene şi consilierii judeţeni scapă şi ei de incompatibilitate şi vor putea să atribuie contracte din bani publici propriilor rude. Agenţia Naţională de Integritate nu îşi va mai avea rostul.

În plus, pedeapsa maximă pentru conflictul de interese a fost micşorată de la 5 la 3 ani, iar deputaţii jurişti au decis şi extinderea perioadei în care un inculpat, dacă acoperă prejudiciul creat, poate beneficia de înjumătăţirea pedepsei: în loc de până la hotărârea primei instanţe, va fi posibil până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti.

Mai mult, a fost majorată suma limită pentru care se aplică doar o sancţiune administrativă, şi care se înregistrează în cazier: de la 50.000 la 100.000 de euro.

Uniunea Națională a Judecătorilor: Grav derapaj constituţional

Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) atenţia asupra “caracterului extrem de grav al derapajului constituțional petrecut ieri (marţi-n.r.)”. “O astfel de soluție legislativă nu poate fi primită prin prisma principiului constituțional al egalității cetățenilor în fața legii, adâncind și mai mult privilegiile unei categorii de persoane în dauna cetățeanului obișnuit și reprezintă o sfidare fără precedent adusă nu numai ideii de justiție reală și egală pentru toți, dar însuși fundamentului constituțional al separației puterilor în stat”.

Puci împotriva statului de drept

Totodată, un grup de 8 ONG-uri au transmis o scrisoare liderilor Comisiei Europene în care acuză un “puci împotriva statului de drept” prin modificarea Codului Penal de către Parlament şi cere instituirea unui mecanism excepţional de reevaluare a respectării de către România a criteriilor de la Copenhaga.

Semnatarii cer aplicarea unor sancţiuni credibile în cazul neîndeplinirii obligaţiilor, mergând până la suspendarea dreptului de vot în Consiliu şi chiar blocarea accesului la fondurile europene.Scrisoarea este adresată preşedintelui CE, Manuel Barosso, comisarilor Viviane Reding şi Cecilia Malstrom, precum şi secretarului general al Comisiei, Catherine Day.Cele opt ONG-uri semnatare sunt: Freedom House România, Expert Forum, Institutul pentru Politici Publice, Centrul pentru Jurnalism Independent, Grupul pentru Dialog Social, Societatea Timişoara, Centrul Român de Politici Europene, Asociaţia pentru Protecţia şi Documentarea Patrimoniului.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.