Colegiul Psihologilor acuză Ministerul Transporturilor că încurajează emiterea de avize psihologice false. Ordine de ministru lansate “pe sub preş” în dezbatere publică

Colegiul Psihologilor din România (CPR) acuză Ministerul Transporturilor (MT) că vrea să reglementeze profesia de psiholog în specialitatea psihologia transporturilor “fără a avea acest drept”, încurajând, astfel, “practica ilegală” de emitere a unor avize psihologice false, dar şi că “obstrucţionează dreptul la muncă al psihologilor”, încercând să-i oblige să obţină autorizare specială de la MT. Mai multe proiecte de Ordin au fost postate în dezbatere publică pe site-ul ministerului, la Transparenţă decizională, fiind lansate “pe sub preş”, exact pe 1 august, când ministrul interimar al Transporturilor, Victor Ponta, a plecat în concediu – ca, de altfel, şi ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu -, reclamă prof. univ. dr. Mihai Aniţei, preşedintele Colegiului Psihologilor din România, într-un comunicat.

Este vorba despre următoarele proiecte:

Ordin al ministrului transporturilor pentru aprobarea Normelor privind procedura de agreare a unităţilor medicale şi/sau psihologice, în vederea examinării personalului din transporturi cu atribuţii în siguranţa transporturilor şi pentru aprobarea Normelor privind procedura de control la unităţile medicale şi/sau psihologice agreate să efectueze examinarea personalului cu atribuţii în siguranţa transporturilor, precum şi persoanele desemnate să efectueze controlul 

* Ordin al ministrului transporturilor pentru aprobarea Normelor şi metodologiei privind examinarea medicală şi psihologică a personalului cu atribuţii în siguranţa transporturilor 

Ordin al ministrului transporturilor pentru aprobarea Funcţiilor din siguranţa transporturilor pentru care sunt necesare avize de aptitudine medicală şi/sau psihologică

Ordin al ministrului transporturilor pentru aprobarea Regulamentului de înfiinţare, organizare, funcţionare şi componenţa comisiilor medicale şi/sau psihologice în siguranţa transporturilor care eliberează avize medicale şi/sau psihologice de aptitudini pentru funcţiile din siguranţa transporturilor

Ordin al ministrului transporturilor pentru aprobarea Regulamentului de înfiinţare, organizare, funcţionare şi componenţa Comisiei Centrale Medicale şi Psihologice în Siguranţa Transporturilor din cadrul Spitalului Clinic CF Witting Bucureşti

Ordin al ministrului transporturilor pentru aprobarea tarifelor pentru verificarea unitaților specializate medicale și/sau psihologice în vederea agrearii de catre Ministerul Transporturilor pentru a examina personalul cu atribuții în siguranța transporturilor, precum și pentru viza anuala

Proiecte în total dezacord cu solicitările Colegiului Psihologilor

Colegiul Psihologilor a înaintat, în luna mai 2013, un proiect de act normativ şi a solicitat Ministerului Transporturilor începerea unor runde de negociere pentru emiterea în final a unui act normativ în concordanţă cu prevederile Legii nr. 213/2004.

“Ministerul Transporturilor a ignorat demersul nostru şi a răspuns într-un mod jignitor, prin afişarea unor proiecte în total dezacord cu solicitările Colegiului Psihologilor din România. Prin proiectele afişate pe site-ul www.mt.ro, Ministerul Transporturilor a arătat încă o dată că nu doreşte să intre în dialog cu Colegiul Psihologilor din România şi că ignoră Legea nr. 213/2004, urmărind obiective anacronice şi abuzive”, acuză prof. Aniţei, enumerându-le:

– «reglementarea» unei profesii deja reglementate prin Legea nr. 213/2004, în specialitatea psihologia transporturilor;

– încurajarea emiterii ilegale a avizelor psihologice în domeniul siguranţei circulaţiei, de către furnizori necertificaţi profesional în condiţiile Legii nr. 213/2004;

– îngrădirea dreptului la muncă a psihologilor cu drept de liberă practică atestaţi în condiţiile legii; finanţarea indirectă a structurilor incompatibile cu prevederile Legii nr. 213/2004.

Societăţi comerciale, agreate ca unităţi psihologice

Preşedintele CPR mai susţine că unul dintre proiectele puse în dezbatare publică va da “undă verde societăţilor comerciale să fie agreate ca unităţi psihologice, ceea ce contravine reglementărilor profesiei de psiholog şi va permite în continuare emiterea unor avize psihologice false, cu implicaţii extrem de grave la adresa siguranţei în toate domeniile transporturilor”.

“Reglementat în acest fel, sistemul va încuraja practica ilegală a psihologiei şi punerea în pericol a siguranţei transporturilor, neexistând nicio modalitate de control şi de evidenţă a avizelor psihologice emise”, se arată în comunicat.

Psihologii, autorizaţi de Ministerul Transporturilor

“De asemenea, proiectul de ordin obstrucţionează dreptul la muncă al psihologilor, întrucât aceştia vor avea nevoie de o autorizare specială de la Ministerul Transporturilor, deşi ei îndeplinesc toate condiţiile legale de practică în profesia de psiholog. În plus, ei pot aştepta până la 4 luni pentru a obţine această autorizare, întrucât în Ordin se prevede că analiza dosarului durează 30 de zile, iar verificarea unităţii psihologice se va realiza în maximum de 3 luni de la finalizarea analizei dosarului”, mai reclamă psihologii.

CPR a înaintat o soluţie pentru “normalizarea şi stoparea emiterii avizelor psihologice ilegale” şi le recomandă psihologilor atestaţi în condiţiile Legii nr. 213/2004 “să nu depună niciun document în vederea respectării condiţiilor ilegale ce urmează să fie aprobate de către Ministerul Transporturilor şi Ministerul Sănătăţii pentru obţinerea certificatelor de agreere”.

În plus, CPR cere respectarea atribuţiilor legale ale sale în domeniile de reglementare, instituirea standardelor de calitate, atestare, certificare şi efectuarea controlului pentru furnizorii de servicii psihologice, cât şi evidenţa şi securizarea actelor profesionale emise de către psihologii români, potrivit reglementărilor Colegiului Psihologilor din România.

CPR cere afişarea publică a furnizorilor de servicii psihologice 

CPR mai solicită evidenţa strictă a furnizorilor de servicii psihologice şi afişarea publică a acestora, pentru protecţia drepturilor consumatorilor de servicii psihologice, eliminarea “instanţelor arbitrare”, a comisiilor de siguranţa transporturilor şi a altor ingerinţe în activitatea profesională a psihologilor, precum şi deschiderea unor runde de negociere pentru emiterea unor norme care să contribuie la siguranţa transporturilor, la siguranţa populaţiei şi la o eficientizare a activităţii de coordonare din cadrul Ministerului Transporturilor.

“Nu vom accepta astfel de reglementări, care aduc un grav prejudiciu membrilor noştri şi profesiei de psiholog în general. Singurul organism care reglementează, potrivit legii, profesia de psiholog este Colegiul Psihologilor din România. Vom face demersurile necesare în acest sens la toate organismele abilitate, inclusiv la Curtea Constituţională, Comisia Europeană şi la organismele profesionale internaţionale în care suntem membri. De asemenea, vom obţine sprijinul din partea Coaliţiei profesioniştilor din sistemul de sănătate”, ameninţă preşedintele CPR.

În acest context, CPR cere Ministerului Transporturilor retragerea imediată a proiectelor şi stoparea oricăror demersuri de aprobare a acestora, până la elaborarea unor norme de comun-acord cu Colegiul Psihologilor din România. 

Magda SEVERIN

1 COMENTARIU

  1. Astia de la MT nu vor sa autorizeze si maturatorii din autogari?Sau pe aia de la capetele de linie? Ca vad ca toti astia care trec pe la Gara devin din ce in ce mai destepti. Au umplut tara de hirtoape si de drumuri care se termina pe cimp si acum vor sa umple si policlinicile cu psiholgi made in MT! Nu ne ajunge psihologul ala sef fost de 5 ori ministru al Transporturilor?

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.