Confiscarea extinsă a averii corupţilor, obligatorie în statele UE

Directiva Macovei privind punerea sub sechestru și confiscarea bunurilor provenite din infracțiuni de corupţie a fost adoptată ieri, în Parlamentul European, cu o largă majoritate de voturi: 631. Transpunerea Directivei este obligatorie pentru toate statele membre ale UE, în 30 de luni. Pare un termen îndepărtat, dar perioada este suficientă pentru ca toate statele să-şi modifice legislaţia. 

Infracţiunile pentru care se va aplica această confiscare extinsă sunt:

  • corupția activă și pasivă în sectorul public și privat, precum și corupția oficialilor din UE și din statele membre;
  • participarea la o rețea de crimă organizată;
  • pornografia infantilă;
  • criminalitatea informatică și orice infracțiune pentru care legea prevede închisoarea de minimum 4 ani.

Un alt pilon al acestei directive este confiscarea de la terți, explică fostul ministru al Justiţiei şi raportor al directivei cu pricinaîntr-o postare pe blog.

„Grupurile de criminalitate organizată transferă bunuri și bani către terțe persoane, în scopul de a evita confiscarea. De exemplu, o persoană acumulează venituri prin infracțiuni, apoi vinde, sau face cadou, sau pune pe numele altora aceste venituri. În aceste situații, confiscarea se va putea face dacă bunul se vinde sub prețul pieței sau se donează, sau există indicii că nu a fost o tranzacție reală”, a explicat eurodeputatul.

Macovei a menţionat că în Directivă a fost introdusă noțiunea de re-utilizare socială a bunurilor confiscate. Acesta înseamnă că proprietățile confiscate vor putea fi folosite în interesul comunităților afectate sau în scopuri sociale sau, ca în Italia sau Marea Britanie, pentru cumpărarea de mașini sau alte echipamente necesare în lupta împotriva marii criminalități.

„Sper ca România să transpună rapid Directiva privind confiscarea bunurilor provenind din infracțiuni. Aceasta aduce norme noi privind confiscarea de la terțe persoane sau confiscarea extinsă, inclusiv în cazul înstrăinării sub prețul pieței sau al donațiilor. Potrivit noii Directive, confiscarea banilor infractorilor se va face mai ușor și mai repede, asfel încât toți vom avea de câștigat. Eu mi-am atins obiectivul în Parlamentul European, este rândul celor de acasă să îl pună în aplicare”, mai notează Monica Macovei pe blogul său. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.