Contractele pe bani publici, semnate in maxim 7 zile

Guvernul stopeaza practica autoritatilor de amanare a semnarii contractelor cu banii UE necastigate “de cine trebuie”, astfel ca a modificat legislatia privind achizitiile publice, in sedinta speciala de vineri, dedicata absorbtiei fondurilor europene. Este vorba despre amendarea, prin hotarare de Guvern, a normelor de aplicare a OUG nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiunea de servicii. Concret, autoritatea contractanta nu va mai ave dreptul sa intarzie, cu mai mult de 7 zile calendaristice peste termenele legale de asteptare, incheierea contractului sau a acordului-cadru. Actul normativ intra in vigoare peste 10 zile de la publicarea in MO.

“Aceasta modificare era obligatorie pentru transparentizarea reala a acestui proces, si ma refer la momentul incheierii contractului de achizitie publica, pentru ca se poate finaliza o astfel de procedura, dar este posibil ca autoritatea publica, din motive imputabile acesteia, sa nu incheie contractul. Un al doilea motiv este evitarea intarzierilor in implementarea proiectelor majore, indiferent de sursa de finantare, cu precadere insa cele finantate din fonduri europene. Vom monitoriza indeaproape, impreuna cu observatorii UCVAP, acest proces de incheiere in termenul prevazut de lege a contractelor de achizitie publica”, a explicaat Cristina Traila, presedintele Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP), la finalul sedintei Executivului.

Conform Ordonantei de urgenta nr. 34/2006 privind achizitiile publice, termenele de asteptare pana la incheierea contractului – de la care pornesc cele maximum 7 zile – sunt de 6 zile, respectiv 11 zile de la data transmiterii comunicarii privind rezultatul procedurii de achizitie, in functie de valoarea contractelor.

De asemenea, actul normativ in cauza instituie obligatia autoritatii contractante de a transmite catre ANRMAP, prin mijloace electronice, in cel mult 48 ore de la data incheierii contractului de achizitie, o notificare cu privire la contractul sau acordul incheiat.

In cazul nerespectarii acestor reguli de catre autoritatea contractanta, la sesizarea operatorului economic lezat, Autoritatea va avea posibilitatea ca, in urma verificarii, sa sanctioneze cu amenda in cuantum de pana la 40.000 lei institutia publica in cauza.

Hotararea de Guvern adoptata vineri va intra in vigoare in termen de 10 zile de la publicarea ei in Monitorul Oficial. Actul normativ face parte dintr-o serie de hotarari care vor aparea in perioada urmatoare pentru imbunatatirea cadrului legal necesar accelerarii procesul de absorbtie a fondurilor europene, in prezent la cote dezastruoase.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PALSU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.