Contribuabilii “mari” și “mijlocii”, redefiniți

anafContribuabilii “mari” și “mijlocii” vor fi redefiniți prin noi criterii de clasificare, informează ANAF, cu argumentul că vrea să se încadreze în tendințele economico-financiare actuale. În categoria “marilor contribuabili” vor fi incluse și societățile afiliate în mod direct la un mare contribuabil (criteriul afilierii directe), precum și cele nou-înființate care se angajează să realizeze, în maximum 3 ani consecutivi, investiții de minimum 10 milioane de euro (criteriul investițional).

De asemenea, criteriul grupului fiscal unic va permite încadrarea în rândul contribuabililor mari/mijlocii a membrilor unui grup fiscal unic atunci când sunt îndeplinite criteriile de selecție de către reprezentantul fiscal sau oricare dintre membrii care aparțin grupului, așa cum e definit la art. 269 alin. (9) din Codul fiscal.

Potrivit sursei citate, criteriul de bază a fost reanalizat, astfel încât reprezintă rezultatul agregării a trei indicatori relevanți ponderați ai activității contribuabililor: cifra de afaceri – 50%, volumul obligațiilor fiscale declarate – 30% și volumul cheltuielilor cu personalul – 20%.

“Continuitatea este de asemenea importantă, astfel încât din rândul contribuabililor mari/mijlocii vor fi excluși, după trei ani consecutivi în care nu au îndeplinit criteriul de bază, cei aflați în procedura falimentului sau în inactivitate temporară, precum și cei declarați inactivi, potrivit dispozițiilor art. 92 din Codul de procedură fiscală”, precizează Fiscul.

De asemenea, s-a menținut criteriul reprezentării fiscale, care permite includerea contribuabililor nerezidenți în rândul contribuabililor mari/mijlocii, dacă sunt reprezentați sau reprezentați fiscal de un mare contribuabil sau de un contribuabil mijlociu.

“Utilizarea unor criterii realiste de selecție a contribuabililor va permite atât realizarea unor eșantioane corecte din punct de vedere al importanței fiscale, cât și interpretarea unitară a informațiilor privind eficiența administrării acestor două categorii de contribuabili. Aceste criterii vor întări parteneriatul cu aceștia, creșterea eficienței administrării fiscale și îmbunătățirea colectării veniturilor bugetare”, mai arată ANAF.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.