CSA promite modificări la RCA: Păgubiţii vor solicita daune propriilor asigurători, nu la companiile şoferilor vinovaţi

Şoferii prejudiciaţi în accidente rutiere survenite din vina altor conducători auto vor fi despăgubiţi de propriii asigurători RCA, şi nu de societăţile care au emis poliţele RCA ale vinovaţilor. Anunţul a fost făcut miercuri, de vicepreşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), Cornel Coca-Constantinescu, la cea de-a VII-a ediţie a Conferinţei Naţionale a Asigurărilor Auto, care a avut loc la Palatul Parlamentului. Noile reglementări ar urma să fie introduse până la sfârşitul anului sau cel târziu la începutul lui 2013. În acest fel, plata daunelor se va face în cel mult 60 de zile.

“Prin modificarea legislaţiei secundare, sperăm ca noul sistem să fie introdus până la finele anului curent sau de la începutul anului 2013, în funcţie şi de evoluţia discuţiilor cu societăţile de profi şi brokerii de asigurări. În prezent, durata unui proces de instrumentare şi plată a unui dosar de daună pe segmentul RCA este de 90 de zile. După ce vom introduce noul sistem, cred că plata daunelor se va face în cel mult 60 de zile”, a spus Coca-Constantinescu.

Potrivit datelor prezentate de reprezentantul CSA, după ce asigurătorul şoferului păgubit va achita dauna, compania îşi va recupera banii prin intermediul unui sistem de compensare, care va avea ca reper dauna medie pe segmentul RCA în anul precedent.

Punerea în practică a noului sistem de instrumentare şi plată a despăgubirilor RCA va duce la îmbunătăţirea serviciilor furnizate asiguraţilor şi păgubiţilor, la creşterea încrederii asiguratului în propriul asigurător şi la un mai bun control al costurilor aferente acordării despăgubirilor.

“De asemenea, va optimiza procesul de gestionare a dosarelor de daună şi va dezvolta produsele de asigurare facultativă (CASCO)”, a spus reprezentantul autorităţii de reglementare.

Proiect abia scos pe ţeavă

Potrivit Monei Cucu, directorul Compulsory Insurance Division, CSA, proiectul a fost trimis UNSAR şi UNSICAR marţi, deci o mare parte dintre asigurători au aflat despre acesta în timpul conferinţei naţionale a asigurărilor auto, care se desfăşoară miercuri.

“Este ceva nou. Acesta este un proiect care schimbă definitiv tot sistemul de soluţionare a daunelor şi cred că vor fi necesare câteva luni pentru discuţii. Decizia a fost luată zilele trecute de către CSA, noi am trimis-o către UNSAR şi UNSICAR ieri, iar astăzi a fost făcută public. Deci, parte dintre societăţi astăzi au aflat de această iniţiativă şi urmează să stabilim un calendar de întâlniri cu piaţa să vedem care va fi reacţia”, a explicat ea.

În cazul implementării unui astfel de sistem, vor apărea o serie de decontări între societăţile de asigurare.

“Vom stabili, probabil, criteriile prin care se vor face aceste compensări şi totul se va desfăşura prin acest centru de compensare, care trebuie să fie independent de societăţi. Este o procedură de reglare între societăţi, nu priveşte asiguratul păgubit”, a adăugat Mona Cucu.

Piaţa asigurărilor a crescut cu 2,7%

Societăţile autorizate să practice asigurări obligatorii de răspundere civilă auto (RCA) sunt ABC Asigurări, Allianz-Ţiriac Asigurări, Generali România, Asirom, Euroins România, Astra, Omniasig, Carpatica Asig, Groupama, Uniqa Asigurări şi City Insurance.

Piaţa asigurărilor generale şi de viaţă a crescut cu 2,7% în primele şase luni, la 4,13 miliarde de lei, pe fondul avansului subscrierilor din poliţe de asigurări generale cu 3,5%, potrivit datelor contralizate de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).

Defalcat, asigurările generale au cumulat un volum de prime de 3,27 miliarde lei, nivel în creştere cu 3,54% faţă de perioada anului anterior.

CASCO, în scădere cu 6,37%

În structura asigurărilor generale, poliţele CASCO reprezentau 28,49% din total asigurări generale, cu un volum de prime de 933 milioane de lei, în scădere cu 6,37% faţă de 30 iunie 2011.

Clasa RCA are pondere de 34,47% în total asigurări generale, cu un volum de subscrieri în coborâre cu 0,19%, la 1,1 miliarde de lei.

Volumul despăgubirilor plătite de asigurători a depăşit 2,5 miliarde de lei în prima jumătate a anului, înregistrând o creştere nominală cu 3,1% faţă de acelaşi interval al anului trecut.

Din valoarea totală a indemnizaţiilor plătite, cele aferente contractelor de asigurări generale au totalizat 2,18 miliarde lei, cu 2,75% mai mult faţă de iunie 2011.

Pe segmentul CASCO, daunele au scăzut cu 5,7%, la 966,93 milioane de lei, în timp ce pe RCA au crescut cu 14,8%, la 940,58 milioane de lei.

“În ultimii ani, piaţa asigurărilor s-a înscris pe un trend de scădere şi a ajuns la o pondere de sub 2% din Produsul Intern Brut. Pe termen lung, potenţialul industriei de asigurări din România este de 4-5%”, a mai spus vicepreşedintele CSA. (M.S.)

Imagine: Jean-Mihai PALSU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.