CSA se spală pe mâini: Tarifele de primă pentru poliţele obligatorii RCA sunt stabilite exclusiv de asigurători

Tarifele de primă pentru poliţele obligatorii RCA sunt stabilite exclusiv de către asigurători, în funcţie de rezultatele înregistrate pe acest segment de afaceri şi strategia de vânzare, iar CSA nu poate interveni asupra cuantumului acestora, întrucât ar contraveni directivelor europene şi atribuţiilor CSA, informează, marţi, un comunicat al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA). Explicaţia autorităţii vine după ce în presă au apărut informaţii cu privire la majorarea tarifelor RCA cu 50% sau chiar mai mult, dacă ar intra în vigoare un proiect de modificare şi completare a Ordinului CSA nr. 14/2011, supus dezbaterii publice de CSA săptămâna trecută.

CSA propune în modificarea Ordinului 14 din 2011 ca tarifele de prime la poliţele RCA să fie stabilite astfel încât subscrierile estimate pentru următoarele 12 luni să acopere riscurile asumate, cheltuielile aferente şi marja de profit a asigurătorului.

CSA susţine însă că această viitoare decizie nu vizează majorarea tarifelor. “Proiectul de modificare şi completare a Normelor privind asigurarea obligatorie RCA, puse în aplicare prin Ordinul 14/2011, pe care CSA îl supune dezbaterii publice în această perioadă, nu vizează majorarea tarifelor, ci are în vedere stabilirea unui mod unitar de calcul actuarial care să conducă la un cuantum corect al tarifului de primă RCA, în beneficiul asiguraţilor şi păgubiţilor”, se argumentează în comunicat.

În prezent, legislaţia spune că asigurătorii RCA sunt obligaţi să stabilească tarifele de primă pentru fiecare categorie de vehicule, pe perioade de un an, calculate pe baze actuariale (…) astfel încât să garanteze permanent îndeplinirea obligaţiilor ce decurg din încheierea poliţelor RCA, constituirea rezervelor tehnice prevăzute în legislaţie şi plata contribuţiilor către fondurile stabilite în conformitate cu legislaţia, precum şi acoperirea cheltuielilor de achiziţie şi de administrare.

CNR cere intervenţia Consiliului Concurenţei

Confederaţia Naţională Rutieră (CNR) a solicitat, luni, Consiliului Concurenţei să verifice modul „suspect” în care CSA îşi exercită prerogativele în domeniul asigurărilor, atrăgând atenţia asupra noilor informaţii apărute privind dublarea tarifelor pentru RCA.

„Creşterea tarifelor RCA nu poate corecta modul în care asigurătorii îşi tratează clienţii, justificând doar proiectul prin care asigurarile CASCO vor fi incluse în RCA”, argumentează reprezentanţii CNR, susţinând că „este foarte suspect modul în care se aplică sistemul “malus-bonus” de către toate societăţile de asigurări”.

CNR consideră că „CSA este direct răspunzătoare pentru toate neregulile din piaţa asigurărilor, dovedind o totală ineficienţă în reprezentarea intereselor asiguraţilor”.

Asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) este un contract prin care persoanele prejudiciate în urma unui accident produs din vina conducătorului auto asigurat primesc obligatoriu despăgubiri pentru daunele materiale şi/sau vătămările corporale suferite, independent de situaţia materială a celui care a produs paguba.

În 2011, subscrierile RCA au însumat aproape 2 miliarde de lei şi au reprezentat un sfert din veniturile industriei asigurărilor generale şi de viaţă.

Societăţile autorizate să emită RCA sunt ABC Asigurări, Allianz-Ţiriac Asigurări, Generali România, Asirom, Euroins România, Astra, Omniasig, Carpatica Asig, Groupama Asigurări, UNIQA Aigurări şi City Insurance.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.