Deputaţii şi-au votat buget cu 13% mai mare pentru 2014. Anul acesta îşi mai cumpără plug de deszăpezire şi maşină de echilibrat roţi

Camera Deputaţilor şi-a adoptat, marţi, bugetul propriu pe 2014, în valoare de 235.385.000 lei, din care cheltuielile de personal însumează 168.000.000 lei. Este vorba despre indemnizaţiile celor 412 deputaţi şi salariile celor 1.895 de angajaţi, din care 693 funcţii publice parlamentare şi 790 contractuale. Niculae Mircovici, secretarul Camerei Deputaţilor, admite că suma este cu 13% mai mare decât bugetul pe 2013, dar susţine că numărul deputaţilor a crescut la ultimele alegeri. Ce nu spune el este că alegerile au fost anul trecut, iar pentru anul acesta bugetul a fost tot pentru 412 deputaţi. Pe de altă parte, din banii de pe 2013, Mircovici a precizat că a adăugat pe lista investiţiilor “nişte mărunţişuri” de 430.000 de lei, printre care un plug pentru deszăpezire şi o maşină de echilibrat roţi. Senatorii şi-au votat buget de 100,8 milioane de lei.

Cheltuielile cu bunurile şi serviciile sunt de 56.099.000 lei şi cuprind sume destinate funcţionării şi întreţinerii clădirii, materialelor necesare activităţii legislative, cheltuielilor de protocol, a celor pentru cazarea şi transportul din deplasările interne şi internaţionale ale deputaţilor şi personalului.

“E o creştere cu 13% faţă de anul trecut (adică anul acesta, 2013, dar Mircovici vorbeşte deja la trecut, n.r.), în condiţiile în care numărul de parlamentari a crescut de la 334 la 412. Ca să facem o comparaţie, în 2008 bugetul a fost de 270 de milioane, în 2010 a fost de 291 de milioane iar de atunci a început trendul descendent. Anul viitor este de 235 de milioane, cu 13% mai mult faţă de 2013, însă mult mai mic faţă de ceilalţi ani anteriori”, a explicat Mircovici.

El a făcut şi o comparaţie cu bugetele parlamentelor din ţările europene: “Vizavi de bugetul general al României, bugetul Parlamentului este de 0,03% din bugetul naţional, în condiţiile în care media europeană este de 0,05%, deci suntem la aproximativ jumătate din media europeană cu cheltuielile”.

“Mărunţişurile” lui Mircovici

Secretatul Camerei a depus la Biroul Permanent un memorandum de modificare a listei de dotări independente şi alte cheltuieli asimilate investiţiilor pe anul 2013, deoarece, în urma rectificării bugetare, din suma de 3.961.000 s-au cumpărat maşini cu 3.935.000 de lei şi au mai rămas 430.000 de lei.

Amintim că este vorba despre 50 de maşini de teren Dacia Duster, achiziţionate prin Programul “Rabla” în a doua jumătate a lunii octombrie, înainte de rectificarea bugetului.

“Din această economie, de 430.000 de lei s-a aprobat dotarea cu un plug pentru zăpadă şi cu alte materiale din acestea mărunte, care sunt necesare în momentul de faţă”, a explicat Mircovici.

El a adăugat că, aşa cum “omul îşi ia lopată, iar cel care are o suprafaţă mai mare îşi ia aspirator”, Camera Deputaţilor îşi ia un plug pentru zăpadă.

“Din 430.000 de lei ce poţi să iei? Deci s-a luat plugul, se mai iau două elemente pentru instalaţia cu circuit închis care există aici, nişte mărunţişuri. Atunci când discutăm despre bugetul unei Camere care înseamnă 0,03% din bugetul naţional, nu ne punem problema ce înseamnă 400.000 de lei în totalul unor cheltuieli, bani care sunt făcuţi din economia care a rezultat în urma licitării cumpărării maşinilor”, a afirmat Niculae Mircovici.

“Mărunţişurile” sunt, pe lângă utilajul de deszăpezire, 7 laptopuri pentru pregătirea documentelor în timpul şedinţelor din plen din Biroul permanent şi din comisii, un echipament de jantare, o maşină de echilibrat roţi, o staţie de încărcat acumulatori, un tester diagnosticare, o instalaţie de colmatare instalaţii sanitare, un echipament termografic, un sistem integrat server multifuncţional.

Serviciul la stat, mină de aur şi trafic pe măsură

Mircovici este unul dintre deputaţii şi senatorii care şi-au angajat rudele la Parlament, el aducându-şi în instituţie nevasta, deşi legea îi interzice, iar din acest motiv a intrat în vizorul Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI).

În total sunt 15 parlamentari din noua legislatură care au emise de către ANI decizii de incompatibilitate sau de conflict de interese şi se judecă pentru a mai trage de timp câşi va ani, dar şi în speranţa că justiţia le va anula.

Senatorii au 100,8 milioane lei

Senatorii şi-au votat şi ei bugetul, ce se cifrează la 100,8 milioane de lei, din care cheltuielile curente însumează 99,2 milioane de lei.

Cheltuielile cu personalul ajung la 77 milioane de lei iar cele pentru bunuri şi servicii, la 20 milioane de lei. Cheltuielile de capital se ridică la suma de 1,6 milioane de lei.

Proiectul Bugetului de stat pentru 2014 a fost aprobat de Guvern în 14 noiembrie şi urmează să intre în plenul Parlamentului pe 9 decembrie, după dezbaterea în comisii.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.