Derogare până la toamnă pentru ridicarea autorizaţiilor de taxi la Aeroportul Otopeni

Taximetriștii de la Aeroportul Internațional ”Henri Coandă” Otopeni au primit o nouă derogare la obținerea autorizațiilor, după o alta ce fusese dată la sfârșitul anului trecut și a expirat la 1 aprilie.

Introducerea de la 1 februarie a obligativității deținerii unui cazier judiciar ”curat” a rărit serios taximetriștii.

Ministrul Transporturilor, Dan Costescu, a explicat situația astăzi, după ședința Guvernului: ”S-a stabilit un set de reguli privind accederea firmelor şi persoanelor fizice la aeroport dar nu a putut fi aplicat imediat. S-a dat o primă derogare pentru a permite firmelor de taximetrie să se pregătească până la sfârşitul anului. La sfârşitul anului nu-şi depuseseră foarte mulţi aceste documente şi s-a mai dat o derogare care a expirat la 1 aprilie anul acesta, situaţie pe care noi am preluat-o la acel moment. De asemenea, văzând această criză de maşini care vin la aeroport, după o întâlnire a grupului care decide aceste lucruri, Ministerul de Interne şi reprezentanţii celorlalte entităţi, s-a hotărât să mai lăsăm timp pentru a respecta aceste reguli şi pentru a veni şi a-şi solicita obligaţiile firmelor de taximetrie, ceea ce li s-a şi comunicat. Urmează ca dânşii să decidă şi să-şi trimită conducătorii auto sau prin reprezentanţi către cei care emit avizele, care sunt după toate regulile Poliţia de frontieră şi Poliţia de transporturi cu specific aviaţie”, a declarat Costescu.

Ministrul a constatat că ”practic, deşi ritmul de eliberare a autorizaţiilor era unul foarte bun, nu fuseseră depuse suficiente cereri pentru a obţine accesul la aeroport. În acest moment avem încă 282 de autorizaţii emise şi care nu au fost ridicate de către taximetrişti sau de către firmele de taximetrie. Li s-a transmis acest lucru ieri (marţi-n.r.), încă o dată. Am hotărât astfel reîntoarcerea la situaţia de dinainte de 1 aprilie 2016. Vom face analiza legislaţiei şi cum poate fi ea îmbunătăţită, dar în acelaşi timp fără a renunţa la regulile de securitate pe care trebuie să le respectăm. Când spun asta, vreau să le reamintesc tuturor că bombele la atentatul din Bruxelles au venit cu taxiul”.

El a adăugat că termenul până la care se pot ridica avizele va fi stabilit de un grup de lucru, dar în paralel se va face o analiză pentru implementarea unor măsuri de securitate.

“Termenul până la care se pot ridica avizele va fi stabilit de grupul de lucru de care aminteam, dar el va fi suficient cât să ne facem şi analiza şi a putea să implementăm eventuale măsuri pe care le-am dori în afara cadrului pe care îl avem. Estimez că va fi undeva după perioada de vârf la aeroport, deci probabil în perioada de toamnă, pentru a nu crea nicio disfuncţionalitate în funcţionarea aeroportului. În momentul acesta, toate companiile de taximetrie care au avut acces înainte de 1 aprilie pot merge din nou la aeroport şi li s-a şi transmis acest lucru’, a anunţat Costescu.

Ministrul a explicat că avizele de acces în zona aeroportului sunt emise în 24 de ore de câtre Poliţia de frontieră şi Poliţia transporturi, iar Aeroportul Otopeni nu percepe nicio taxă pentru eliberarea autorizaţiei finale de acces.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.